Aquest any 2019, com cada any, una representació d’oftalmòlegs de Admiravisión ha acudit al congrés de la Societat Espanyola de Cirurgia Refractiva i Cataracta. Alguns companys han estat ponents i presentat resultats dels nostres estudis. El Dr. Carlos Martín ens comenta les novetats més interessants que s’han presentat.

Elecció de la lent intra-ocular òptima en cada cas

A nivell de lents intraoculars les possibilitats per trobar la lent idònia per a cada pacient s’han multiplicat, us exposem alguns exemples.

Des de l’aparició de lents intraoculars asféricas el 2001 no havien existit canvis importants en les òptiques monofocals. Una marca molt coneguda presenta una lent amb asfericitat central que crea aberracions que elonguen el focus llunyà de visió apropant-lo a la visió intermitja. Tot això sense disminuir la qualitat visual del pacient.

Lents intraoculars EDOF

Són un tipus de lents que es caracteritzen per tenir un focus continu des visió llunyana fins aproximar-se a la visió de prop. Cada vegada són més marques les que advoquen per aquest tipus de lents i els seus beneficis. Diverses marques han presentat millores en la qualitat i rang de visió.

Lents intraoculars trifocals

A dia d’avui en els nostres centres aquestes són, probablement, les lents que més qualitat de vida li ofereixen als nostres pacients. Aconsegueixen la independència de les ulleres en aproximadament 99% dels casos. Aquestes lents funcionen creant tres focus, visió llunyana, intermitja i propera. Com a novetat, aquesta lent trifocal combinarà la seva òptica trifocal, que tan bons resultats ens està donant amb tecnologia EDOF, per crear un focus continu a totes les distàncies.

Dispositius quirúrgics

A nivell de dispositius mèdics si segueix invertint en millores dels nostres làsers sobretot Excimer i de femtosegon.

La tecnologia dels làsers excímeros per a la correcció de la miopia està implantada de fa anys, però contínuament van aparegut millores de hardware i software per aconseguir tractaments que proporcionin major qualitat visual. Per posar un exemple, els eye trackers de seguiment durant la cirurgia aconsegueixen controlar, pràcticament sense marge d’error, els possibles moviments oculars involuntaris dels pacients, aconseguint que es realitzin tractaments òptims i centrats.

El làser femtosegons està seguint el mateix camí. Els nous models, són cada vegada són més ràpids i necessiten fer servir menor quantitat d’energia en cada tractament.

La tècnica LASIK, àmpliament implantada, probablement en pocs anys veurà desaparèixer els microqueratoms mecànics que encara es fan servir en moltes clíniques.

En la cirurgia de la cataracta el làser femtosegons està encara un pas per darrere però està seguint la mateixa evolució. Cada vegada més centres presenten aquesta tecnologia com a alternativa per a la cirurgia de cataractes i el cristal·lí refractiu.

Big data i intel·ligència artificial s’han colat també en el nostre congrés. Molts dispositius de diagnòstic presenten la possibilitat d’anàlisi amb aquesta tecnologia i ja estan en el nostre dia a dia a la consulta, aportant sensibilitat i especificitat diagnostica, per a càlculs de lents intraoculars … etc.

Innovació en els tractaments

Podriem parlar també de noves maniobres quirúrgiques, de l’evolució de les tècniques DALK, DMEK, DSAEK …. (Tècniques actuals pel transpalantament de còrnia), de les actualitzacions en tractaments mèdics (llàgrimes artificials, antibiòtics, tractaments intraoculars vitris), millores en dispositius com microscopis 3D, dispositius per al càlcul intraoperatori de l’astigmatisme … i un llarg etc que s’escapa una mica al motiu d’aquest article.

El que és ben clar, és que la nostra especialitat és molt tecnológica i any rere any es presenten més i més innovacions que la fan evolucionar de forma exponencial

Ponències presentades pel nostre equip

La Dra. Zoraida del Campo ha impartit un curs sobre cirurgia de la cataracta i cicatrius conjuntivals i el Dr. Elío Díez Feijoo, una comunicació lliure sobre cirurgia refractiva.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?