Test bicromàtic

Test bicromático

Test bicromàtic

La retina de l’ull actua com un prisma de refracció de la llum que dispersa els colors de la llum blanca, en canviar la direcció dels seus raigs, com ocorre amb l’arc de Sant Martí. Aquest fenomen es coneix com a aberració cromàtica i es pot utilitzar per a diagnosticar els defectes de refracció més comunes, com la miopia i la hipermetropia.

Patologies relacionades

Com detectar defectes de refracció mitjançant els colors

Veurem que els raigs de llum que posseeixen major quantitat d’energia tenen una major freqüència i, per tant menys longitud d’ona, cosa que fa que es refractin més (tenen un angle de desviació major). Els colors vermells i grocs queden menys desviats, ja que la seva trajectòria és més semblant a la qual hagués seguit la llum blanca si no si hagués refractat. Per contra, els colors blaus i verds estan més desviats, més inclinats respecte a la llum blanca.

La llum verda és la que posseeix una major freqüència (més energètica), i per tant, menor longitud d’ona, que la llum vermella. Conseqüentment la llum verda es refracta més, en tenir un angle de desviació major. La lent convergent de l’ull té més efecte en la llum verda, per la qual cosa s’enfoca en un punt més pròxim a la lent que la vermella. Si enfoquem únicament aquests dos colors, l’enfocament del vermell queda sempre per darrere que el verd.

Quan l’ull és miop, el punt focal queda per davant de la retina. En aquest cas, els dos punts focals, vermell i verd, queden per davant de la retina. Però, com hem comentat, entre ells, el verd queda per davant del vermell. Com la retina està per darrere de tots dos, l’enfocament vermell queda més prop de la retina que el verd i, en conseqüència, la persona distingeix millor les imatges sobre el fons vermell.

Quan l’ull és hipermetrop, tots dos focus, vermell i verd, estan per darrere de la retina. Però, novament, com el punt vermell sempre està per darrere del verd, estant el verd per davant del vermell, quedarà més prop de la retina i la persona, veurà millor sobre un fons verd.

Instruccions per a realitzar el test bicromàtic

  • Situï’s a uns 3 metres de la pantalla.
  • La prova es realitzarà monocularmente, primer la realitzarem per a un ull i després per a l’altre, tapant sempre l’ull no examinat
  • Si vostè utilitza compensació òptica (ulleres o lents de contacte) per a visió llunyana, ha d’utilitzar-les.
  • Ha de percebre sobre quin fons veu més nítides les lletres

Resultats del test bicromàtic

  • Si el veu igual de definides les lletres sobre els dos fons, en principi, la seva vista està ben compensada. Si no utilitza ulleres i les veu igual de nítides, és de suposar que no necessita correcció visual. Si utilitza ulleres i, amb elles, les veu igual de nítides, és de suposar que estan ben graduades.
  • Si veu més nítides les figures sobre fons vermell, teòricament li falta compensació amb lent negativa, és a dir, pot padeer miopia. En cas que ja portés graduació per a corregir-la, li faltaria miopia. Si és hipermétrope estaria hipercompensado.
  • Si veu més nítides les figures sobre fons verd, teòricament li falta compensació amb lent positiva, és a dir que pot patir hipermetropía. En cas que ja portés graduació per a corregir-la, li faltaria hipermetropía. Si és miop estaria hipercompensado.

En qualsevol dels dos últims casos, caldria que visita a su optometrista perquè li pugui confirmar el diagnòstic i la graduació necessàries.

Demana cita

La primera visita sense compromís.
Pregunta al metge tot el que necessites saber i decideix.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?