Ull sec

Informa't sense compromís!


  Què és l'ull sec?

  L’ull sec és una patologia que es produeix a conseqüència de l’alteració de la pel·lícula lagrimal que recobreix l’ull, cosa que danya la seva superfície externa ocasionant:

  • sensació de picor
  • sensació de coïssor
  • sensació de sorra
  • dificultat per obrir els ulls als matins
  • lleugera sensació de visió borrosa

  Causes de l'ull sec

  Aquesta patologia representa un 30% del total de consultes als serveis d’oftalmologia i és més freqüent a partir dels 40 anys.

  Aquesta patologia es pot produir per dues causes principals que, alhora, poden tenir diversos orígens:

  Deficiència de producció de llàgrimes

  + D’origen autoimmune:

  • Síndrome de Sjörgen
  • Transplantaments de medul·la òssia
  • Empelts

  + Sense origen autoimmune:

  • Per dèficits neurològics
  • Alteració neurològica d’afectació trigeminal
  • Lesions nervioses
  • Per dèficits nutricionals (manca de vitamina A) o hàbits tòxics (alcoholisme)
  • Per absència de glàndula llagrimal, ja sigui d’origen congènit o per extirpació quirúrgica o radioteràpia
  • Per senilitat
  • Per efectes secundaris de fàrmacs (ansiolítics, antidepressius, antipsicòtics, antiparkinsonians, antihistamínics, anticolinèrgics, espasmolítics, antihipertensius arterials, antiestrògens, tranquil·litzants, contraceptius, anestèsics, antimicrobians, corticoides, maquillatges).

  Síndrome de Sjörgen

  La síndrome de Sjögren és una malaltia crònica autoimmune de caràcter inflamatori i d’origen desconegut. Es caracteritza per la sequedat de mucoses deguda a la disminució o absència de secrecions glandulars. El sistema immunitari del cos, destinat a defensar-nos de les agressions externes, reacciona contra si mateix produint anticossos que destrueixen els teixits de les glàndules als quals no reconeix com a propis.

  Evaporació excessiva de llàgrimes

  + Per malalties de les glàndules de Meibomio
  + Per patologies de les parpelles

  • Ectorpió
  • Entorpió
  • Lagoftalms

  + Per alteracions greus del parpelleig

  • Paràlisi facial
  • Proptosi per malaltia de Greus

  + Per ús de lents de contacte
  + Per causes infeccioses i inflamatòries

  • Queratitis
  • Dacrioadenitis
  • Tracoma
  • Blefaritis
  • Hepatitis B i C
  • HIV
  • Tuberculosi

  + Per causes ambientals

  • Calefacció
  • Aire condicionat
  • Contaminació atmosfèrica

  Diagnòstic

  1

  Proves per descartar altres patologies

  Fluotest: S'instil·la una gota d'aquest preparat, que conté un anestèsic i una fluorescència). L'anestèsic elimina les molèsties per permetre explorar l'ull i descartar patologies més greus com la uveïtis o el glaucoma, les molèsties de les quals no serien eliminades. La fluorescència permet observar si hi ha úlceres a la còrnia.
  2

  Proves per determinar una menor producció de llàgrimes

  Test de Schirmer: Es comprova la quantitat de llàgrimes calculant la seva imprimació en una tira de paper que es col·loca a l'ull
  Test d'Osmolaritat: Mesura la concentració dels components de la llàgrima
  3

  Proves destinades a estudiar la inestabilitat de la pel · lícula lacrimal (mitjançant fluorescenia)

  4

  Proves destinades a determinar si hi ha lesió conjuntival o corneal (mitjançant fluorescenia)

  A més de la tinció amb fluoresceïna, l'anàlisi mitjançant queratògraf permet determinar el tipus d'ull sec en funció dels símptomes i la gravetat

  Blefaritis

  La blefaritis és una inflor de les parpelles (s’inflamen), quan partícules de greix i bacteri cobreixen la vora de la parpella propera a la base de les pestanyes.

  Què és la blefaritis?

  La blefaritis és una inflor de les parpelles (s’inflamen), quan partícules de greix i bacteri cobreixen la vora de la parpella propera a la base de les pestanyes.

  Si bé les causes bàsiques de la blefaritis no es coneixen amb exactitud, pot estar associada amb una infecció ocular bacteriana, símptomes d’ull sec, o certs tipus de malalties de la pell com la rosàcia.

  En les persones que pateixen blefaritis, es produeix massa oli per part de les glàndules properes a la parpella. Una afecció cutània, anomenada dermatitis seborreica o seborrea, la qual sovint compromet el cuir cabellut, les pestanyes, les parpelles, darrere les orelles i els plecs del nas.

  Símptomes

  No sempre els símptomes són similars, depenen de la causa que origini la blefaritis, que pot ser al·lèrgica, infecciosa, seborreica, irritativa o mixta, una barreja. A les al·lèrgiques pures, al·lèrgia a cosmètics moltes vegades, la vora de la parpella apareix envermellida per marcada vasodilatació, és l’anomenada forma eritematosa, de tractament senzill, basat a evitar el contacte amb el producte al·lèrgic (maquillatge, cremes, to d’ulls etc.). ).

  Els símptomes més comuns són:

  • Irritació
  • Envermelliment
  • Picor
  • Coïssor
  • La blefaritis pot estar lligada a mussols.

  La blefaritis pot estar lligada a mussols.

  No sempre els símptomes són similars, depenen de la causa que origini la blefaritis, que pot ser al·lèrgica, infecciosa, seborreica, irritativa o mixta, una barreja. A les al·lèrgiques pures, al·lèrgia a cosmètics moltes vegades, la vora de la parpella apareix envermellida per marcada vasodilatació, és l’anomenada forma eritematosa, de tractament senzill, basat a evitar el contacte amb el producte al·lèrgic (maquillatge, cremes, to d’ulls etc.). ).

  Tractament de la blefaritis mitjançant calor humida

  L’ull sec és susceptible de tractament mitjançant extrusió dels canículs de les glàndules de Meibomio.

  L’experiència ens ha demostrat que és recomanable completar el tractament higiènic diari necessari per a aquestes patologies mitjançant dispositius d’escalfament palpebral amb tecnologia de calor humida, que s’han mostrat molt eficaços en els estudis presentats per aquests grups.

  El tractament es porta a terme a consulta per part de personal sanitari i consisteix en la col·locació d’unes ulleres semblants a les que s’utilitzen a les piscines. Aquestes ulleres s’escalfen i dissipen calor a les parpelles de manera que les glàndules de Meibomio es dilaten, facilitant l’extracció de la secreció greixosa. Posteriorment es procedeix a retirar aquesta matèria i fer una neteja i exfoliació de la parpella, mitjançant un aparell que fa girar una esponja al llarg de la línia de les pestanyes.
  Aquest tractament no eximeix el pacient de realitzar una higiene de parpelles diària utilitzant els productes i la metodologia que l’especialista prescriurà en funció del cas.

  Generalment cal repetir el tractament cada cert temps.

  Tractament de la Blefaritis de l'ull sec

  El tractament es porta a terme a la consulta i consisteix en la col·locació d’unes ulleres semblants a les que s’utilitzen per a natació.

  Aquestes ulleres s’escalfen dissipant calor a les parpelles, de manera que les glàndules es dilaten facilitant l’extracció de la secreció de greix.

  Posteriorment es procedeix a retirar aquesta matèria i realitzar una netedat i exfoliació de la parpella.

  Prevenció

  És important tenir una bona rutina de neteja diària dels ulls i les pestanyes per intentar evitar la blefaritis. Recomanable utilitzar tovalloletes netejadores, i amb cura sense prémer molt o refregar, netejar les pestanyes i les parpelles tant inferiors com superiors.

  Prevenció

  És important tenir una bona rutina de neteja diària dels ulls i les pestanyes per intentar evitar la blefaritis. Recomanable utilitzar tovalloletes netejadores, i amb cura sense estrènyer molt o refregar, netejar les pestanyes i les parpelles tant inferiors com superiors.

  Tractament

  És complicat i bàsicament es basa en l’aportació de llàgrimes artificials i l’abordatge de les patologies associades o, si escau, les causants de la sequedat ocular.

  Atès que la casuística i les complicacions són diverses, hi ha diferents opcions terapèutiques indicades en cada cas:

  • La millor opció terapèutica per a la blefaritis és el tractament mitjançant calor humida
  • En el cas de processos inflamatoris produïts per la síndrome de l’ull sec evaporatiu, es recomana tractament amb llum polsada d’alta intensitat
  • Per a casos severs en què s’ha fet malbé la superfície ocular, el tractament de regeneració mitjançant col·liri autogen fabricat amb el plasma sanguini del propi pacient és revolucionari i ofereix millors resultats que altres opcion terapèutiques

  Tractament de la blefaritis mitjançant calor humida

  L’ull sec és susceptible de tractament mitjançant extrusió dels canals de les glàndules de Meibomio.

  L’experiència ens ha demostrat que és recomanable completar el tractament higiènic diari necessari per a aquestes patologies mitjançant dispositius d’escalfament palpebral amb tecnologia de calor humida, que s’han mostrat altament eficaces en els estudis presentats per aquests grups.

  El tractament es duu a terme en consulta per part de personal sanitari i consisteix en la col·locació d’unes ulleres semblants a les quals s’utilitzen en les piscines. Aquestes ulleres s’escalfen i dissipen calor a les parpelles de manera que les glàndules de Meibomio es dilaten, facilitant l’extracció de la secreció grassa. Posteriorment es procedeix a retirar aquesta matèria i realitzar una neteja i exfoliació de la parpella, mitjançant un aparell que fa girar una esponja al llarg de la línia de les pestanyes.

  Aquest tractament no eximeix al pacient de realitzar una higiene de parpelles diària utilitzant els productes i metodologia que l’especialista prescriurà en funció del cas.

  Generalment cal repetir el tractament cada cert temps.

  Tractament amb llum polsada d’alta intensitat (IPL)

  Una de les principals causes de sequedat ocular és l’excés d’evaporació de la llàgrima a causa de la disfunció de les glàndules de Meibomio, que estan situades a la línia de les parpelles i no produeixen prou greix natural per alentir aquest procés d’evaporació.

  Mitjançant la llum polsada d’alta intensitat aplicada a les parpelles inferiors i els pòmuls, s’estimula la circulació sanguínia d’aquesta zona, així com l’activació de les terminacions nervioses que envolten aquestes glàndules de Meibomio, estimulant la producció d’aquest greix que necessita la llàgrima per no evaporar-se tan fàcilment.

  D’aquesta manera, en millorar la qualitat de la llàgrima, l’ull es manté lubricat i millora l’aportació de nutrients que necessita la còrnia, evitant així les molèsties i les complicacions derivades de la sequedat ocular.

  Així mateix, la llum polsada d’alta intensitat millora la inflamació i té efectes antimicrobians, d’estimulació del col·lagen de la pell.

  El tractament de l’ull sec mitjançant llum polsada d’alta intensitat requereix diverses sessions distribuïdes en uns mesos a determinar per part de l’oftalmòleg expert en superfície ocular per a cada cas particular.

  Aquest tractament es pot aplicar a tot tipus de pell, fins i tot al grau VI de Fitzpatrick.

  La IPL està també indicada en el tractament de blefaritis, conjuntivitis, infecció per Demodex, mussols, chalaziones, malalties cutànies associades a l’ull sec, com la rosàcia i l’acne. A més, es pot utilitzar amb fins estètics per eliminar taques, línies d’expressió o millorar la lluminositat de la pell del rostre.

  El tractament no és aplicable en pacients que hagin patit càncer de pell, lesions pre-canceroses, infeccions de pell de diversa índole, dones embarassades o persones que s’hagin aplicat substàncies de farciment o hagin pres el sol els dies previs.

  Regeneració de teixit ocular a partir de la sang del propi pacient

  RGF® (Endoret®) és un medicament d’ús humà (segons l’informe de la AEMPS sobre l’ús del Plasma ric en plaquetes amb data de publicació del 23/05/2013) que està basat en l’obtenció d’un preparat de proteïnes a partir de la sang del propi pacient.Aquestes proteïnes, posseeixen activitat biològica per a la regeneració de teixits danyats.

  Avantatges i eficàcia de la tecnologia PRGF® (Endoret®)
  accelera el procés de cicatrització i regeneració dels teixits
  redueix la inflamació i el dolor
  disminueix el risc d’infecció o complicacions post-quirúrgiques.

  Més de mig milió de pacients a tot el món ja s’han beneficiat dels efectes del PRGF® (Endoret®). L’eficàcia i seguretat de la tecnologia PRGF® (Endoret®) en el tractament de diverses patologies oculars descrites posteriorment ha estat ja avaluada en diversos estudis clínics amb resultats molt favorables en la majoria dels casos.

  A diferència de la majoria dels col·liris composts per llàgrimes artificials presents en el mercat, el col·liri obtingut mitjançant la tecnologia PRGF® (Endoret®) posseeix unes característiques fisicoquímiques i de concentració de factors de creixement molt similars als de la llàgrima natural, afavorint d’aquesta manera la regeneració dels teixits oculars danyats, i és per això que en molts casos ha resultat ser més eficaç que les llàgrimes artificials.

  Testimonis

  Mútues concertades

  Demana cita

  La primera visita sense compromís.
  Pregunta al metge tot el que necessites saber i decideix.