Presbícia o vista cansada

Informa't sense compromís!


  Què és la presbícia o vista cansada?

  La presbícia o vista cansada és una disminució de la capacitat d’enfocament de l’ull que provoca una pèrdua de nitidesa en la visió propera.

  El seu origen es troba en modificacions que pateix el cristal·lí, una lent natural de l’ull que es troba entre la còrnia i la retina, que té la capacitat d’acomodació, és a dir, d’enfocar els objectes en funció de la distància a la qual es troben . Es podria dir que és com el “zoom” d’una càmera fotogràfica.

  Quan s’és jove, el cristal·lí de l’ull és suau i flexible. Aquest canvia la seva forma fàcilment, el que li permet enfocar objectes propers i llunyans. Després dels 40 anys d’edat, el cristal·lí es torna més rígid a causa dels canvis en les seves proteïnes, i els músculs que l’envolten perden la seva elasticitat. La lent no pot canviar de forma tan fàcilment com abans i, com a conseqüència, activitats com la lectura o veure coses a curta distància són més difícils.

  A causa de que gairebé totes les persones desenvolupen presbícia, si altres condicions com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme existeixen, aquestes condicions es barregen. Persones amb miopia poden tenir menys problemes amb la presbícia.

  Símptomes de la presbícia o vista cansada

  1

  Alguns senyals i símptomes de la presbícia inclouenfatiga visual, visió borrosa de prop en enfocar la vista sobre objectes o detalls petits, maldecaps o sentir-se cansat en realitzar una activitat que requereixi veure de prop.
  2

  Un dels signes més evidents de la presbícia és la necessitat de mantenir els materials de lectura a certa distància amb la finalitat d'enfocar-los correctament i evitar la sensació que les lletres “ballen” o es veuen borroses. La presbícia motiva que hàgim d'allunyar els braços per a llegir o per a veure el telèfon mòbil. Quan no arriben els braços, ha arribat el moment de posar-se ulleres per a llegir i per a veure l'ordinador.
  3

  La visió des de lluny inicialment es manté correcta però també comença a flaquejar a partir dels 8 o 9 anys des de l'inici de la presbícia, tret que el pacient sigui hipermétrope i en aquest cas comença abans. Els miops tenen l'avantatge que aquest període és la seva època de glòria, ja que amb -1d a -3.5 diòptries a partir dels 45 anys poden llegir sense ulleres i només necessitar-les per a lluny.

  Diagnòstic

  A l’ésser un problema associat a l’envelliment de l’ull, la presbícia no es pot prevenir. És important revisar periòdicament la visió a partir dels 40 anys, etapa en la qual poden començar a aparèixer malalties oculars relacionades amb l’edat.

  El seu Optometrista pot diagnosticar la presbícia durant un examen ocular complet. Es determinarà el seu grau de presbícia mitjançant una prova estàndard de la visió, valorant la seva Agudesa Visual en visió llunyana per a començar i seguidament amb un test de lectura situat, normalment, a 40 cm.

  Tractament

  Actualment els únics tractaments possibles i eficaços per a la presbícia són les ulleres o la cirurgia. No existeixen medicaments o teràpies que permetin la seva prevenció o retardin la seva aparició.

  Habitualment la presbícia es corregeix amb ulleres. La refracció total de presbícia tindrà en compte la prescripció en visió llunyana, la distància de lectura i l’edat del pacient. Sent aquesta més elevada en pacients de major edat i en distàncies de lectura més pròximes.

  • La correcció òptica per a llegir o enfocar la vista de prop. Al cas en què la presbícia vagi combinada amb miopia o hipermetropia, serà necessària una doble correcció des de lluny i de prop. Això es pot realitzar mitjançant l’ús de dos parells d’ulleres diferents o unes ulleres progressives.
  • Cirurgia de facoemulsificació amb col·locació de lents intraoculars. Sol utilitzar-se quan va associada a cataractes i a defectes refractius com la miopia o la hipermetropía.
  • Cirurgia amb làser femtosegons

  El tractament pas a pas


  Ulleres o cirurgia? T’ho expliquem tot sobre la cirurgia facorefractiva

  Testimonis

  Mútues concertades

  Demana cita

  La primera visita sense compromís.
  Pregunta al metge tot el que necessites saber i decideix.