Conjuntivitis

Informa't sense compromís!


    test de alergia ocular, conjuntivitis

    Què és la conjuntivitis?

    La conjuntivitis és la inflamació de la membrana mucosa que recobreix la superfície de la part anterior de l’ull i la superfície interna de les parpelles.

    La seva tipologia varia en funció del factor que l’ocasiona, podent ser de tipus:

    • Al·lèrgic (ocasionada per al·lergògens)
    • Papil·lar (ocasionada per intolerància a cossos estranys com les lents de contacte)
    • Bacterià (ocasionada per un bacteri)
    • Víric (ocasionada per un virus)

    En els dos primers casos és necessari prevenir l’exposició als al·lèrgens o l’aplicació del cos estrany i tractar amb antihistamínics.
    En els dos últims casos, a vegades és difícil diferenciar l’origen i, a vegades, és necessari realitzar un cultiu de la llàgrima per a determinar el tipus de bacteri, virus o herpes, a fi de pautar el tractament més adequat. En el cas dels bacteris, el tipus d’antibiòtic sensible el germen concret.

    Conjuntivitis al·lèrgica

    La conjuntivitis al·lèrgica es produeix quan el nostre cos reacciona de forma exagerada davant d’alguna substància, per exemple, la pols que hi ha a l’aire o a l’ambient. Aquesta malaltia pot aparèixer de forma brusca en qüestió de minuts (conjuntivitis aguda), en uns dies (subaguda) o aparèixer lentament durant setmanes o mesos (conjuntivitis crònica). Pot arribar a ser molt molesta, però, en general, no és greu. De la mateixa manera que cada un de nosaltres és diferent del seu veí, cada conjuntivitis al·lèrgica és diferent de la que pugui patir una altra persona.

    Qualsevol persona pot patir-la, encara que és més freqüent en nens i persones joves, tant homes com dones. Acostuma a donar-se en famílies: si vostè la pateix, els seus fills poden patir-la. La millor prevenció consisteix a evitar l’exposició a l’al·lergogen. Consulti al seu metge (metge de capçalera, especialista o pediatra) a fi que li faci les proves oportunes per obtenir el diagnòstic exacte i, si és el cas, prescriure el tractament antihistamínic.

    Com reconèixer la conjuntivitis al·lèrgica?

    Les persones que pateixen una conjuntivitis al·lèrgica es queixen de:

    • Picor i envermelliment ocular.
    • Llagrimeig: els ulls estan plorosos i la visió borrosa.
    • Molèsties degudes a la llum (fotofòbia).

    A més de les molèsties oculars, pot aparèixer també la sensació d’ofegament, envermelliment i inflor de la cara, rinorrea (surt moc clar pel nas) i aparició de taques vermelles a la pell, així com picors a tot el cos.

    Què produeix conjuntivitis al·lèrgica?

    La produeixen unes substàncies específiques anomenades al·lergògens que estan a l’aire i que en arribar als nostres ulls produeixen l’al·lèrgia.

    Els agents responsables més freqüents són:

    • Pol·len (de les flors) i altres al·lergògens vegetals (plàtans, ficus, pellofa dels cereals).
    • Pèl, plomes o excrements dels animals (gats, gossos, canaris, processionària del pi, etc.).
    • Substàncies respirades o gasos (com el dissolvent de les pintures).
    • Fongs i floridures.

    Quan es pateix conjuntivitis al·lèrgica?

    La conjuntivitis al·lèrgica pot ser estable i patir-se en qualsevol època de l’any, o estacional que és la que es produeix sobretot a la primavera i a començament d’estiu. En alguns llocs també es dona a la tardor.

    Pot aparèixer per brots i repetir-se cada any amb el canvi d’estació o desaparèixer per sempre. La seva aparició és més freqüent als matins, en dies secs i amb vent, perquè la concentració de pol·len a l’ambient és més elevada.

    En els dies plujosos la concentració de pol·len a l’aire baixa sensiblement i és menys probable que la conjuntivitis al·lèrgica ens afecti.

    Pot presentar-se en qualsevol lloc on hi hagi substàncies que ens produeixin al·lèrgia, dins i fora de casa.

    Conjuntivitis papilar

    La conjuntivitis papil·lar gegant s’origina per una reacció al·lèrgica al material que recobreix un cos estrany (ex: lents de contacte, sutures exposades, pròtesis oculars), el que comporta la migració crònica de cèl·lules inflamatòries que provoquen irregularitats en la superfície conjuntival de les parpelles.

    La conjuntivitis papil·lar gegant forma part a més de la queratoconjuntivitis vernal i atòpica.

    Els individus amb atòpia tenen major risc de patir-la.

    Quins són els símptomes de la conjuntivitis papil·lar?

    • picor
    • llagrimeig
    • secreció mucosa
    • disconfort ocular amb l’ús de lents de contacte i, per tant, intolerància a aquests.

    Com es tracta la conjuntivitis papil·lar?

    El tractament consisteix principalment a:

    1. remoure el factor precipitant (descans de lents de contacte, retirada de sutures)
    2. medicació tòpica (col·liris) antial·lèrgics i antiinflamatoris (corticoides- fins i tot en pomades, AINES)
    3. Lubricació ocular òptima per restituir la superfície ocular.

    Conjuntivitis vírica

    La conjuntivitis és un procés inflamatori de la conjuntiva (part blanca de l’ull) i la parpella ocasionada per un virus.

    Aquests són els consells principals per a evitar la propagació de la conjuntivitis vírica:

    1

    Si presenta algun d'aquests símptomes ha de ser visitat pel metge com més aviat millor perquè les infeccions d'origen víric i bacterià són molt contagioses.
    2

    La conjuntivitis es transmet per contacte directe de persona a persona o a través d'objectes que han estat en contacte amb les secrecions de la persona infectada (llàgrimes, lleganyes,…). Per això és necessari extremar la higiene durant el període en què es manifestes els símptomes, que és quan resulta contagiosa, posteriorment pot fer vida normal.
    3

    Si pateix conjuntivitis ha de rentar-se bé les mans amb aigua i sabó amb freqüència, especialment abans i després de netejar-se els ulls o aplicar-se col·liris o pomades oculars. Si en algun moment no disposa d'aigua, renti's les mans amb desinfectant de mans que contingui més d'un 60% d'alcohol. Si no pateix conjuntivitis però alguna persona del seu entorn pròxim sí, renti's de la mateixa manera amb freqüència.
    4

    Eviti tocar-se els ulls perquè la conjuntivitis no empitjori o passi a l'altre ull.
    5

    Per a rentar-se els ulls, utilitzi cotons o tovalloletes de neteja ocular d'un sol ús. Una per a cada ull, i retiri la secreció lleganyosa diverses vegades al dia, rentant-se després les mans com s'ha indicat en el punt 3. Si utilitza tovallola, ha de ser d'ús personal, canviar-se diàriament i rentar-se amb aigua calenta i detergent.
    6

    Les fundes de coixins, llençols i tovalloles de dutxa usades per persones que pateixen conjuntivitis també han de rentar-se amb aigua calenta i detergent amb freqüència. Després de tocar-los també ha de rentar-se les mans com s'ha indicat en el punt 3.
    7

    Si és usuari de lents de contacte i té conjuntivitis, no les utilitzi fins a nova indicació del seu oftalmòleg.
    8

    Si és usuari d'ulleres i té conjuntivitis, netegi'n tenint la precaució de no contaminar material que pot compartir amb altres persones.
    9

    Si té conjuntivitis, no comparteixi objectes personals com fonguis de coixí, tovalloles de tocador o dutxa, gotes per als ulls, utensilis de maquillatge, estotjos per a lents de contacte o ulleres, etc…
    10

    Si té conjuntivitis eviti anar a la piscina.
    11

    Si té conjuntivitis, compleixi estrictament el tractament i recomanacions que li hagi proporcionat el seu oftalmòleg.

    Mútues concertades

    Demana cita

    La primera visita sense compromís.
    Pregunta al metge tot el que necessites saber i decideix.