En què consisteix el daltonisme?

El daltonisme és una disfunció de la visió que es caracteritza per l’alteració en la percepció dels colors, que pot anar des de la confusió entre determinats tons de verd i vermell, fins a la no distinció cromàtica.

És de caràcter hereditari i està lligat al cromosoma X. En general, el transmeten les dones i el pateixen principalment els homes. Per tal que una dona sigui daltònica, ha de tenir afectats els dos comosomes X, de manera que la freqüència (0,5%) és molt inferior a la de l’home (1,5%).

Tipus de daltonisme

La discromatòpsia abasta, en general, qualsevol alteració en la visió dels colors, ja sigui congènita o adquirida.

L’alteració al color es classificarà en:

  • Deuteranopia: Alteració de la visió al color vermell. Pot ser total o parcial.
  • Protanopia: Alteració de la visió en color verd. Pot ser total o parcial.
  • Tritanopia: Alteració de la visió al color blau. Pot ser total o parcial.
  • Acromatòpsia: Ceguesa al color.

Per què els daltònics no poden veure alguns colors?

La retina és l’encarregada de percebre els objectes i ho fa en captar el raig de llum que aquests rebutgen, segons diferents longituds d’ona, determinades per dos tipus de cèl·lules sensorials o fotoreceptors:

  • Bastons: Són les encarregades de distingir els diversos tons que van entre el blanc i el negre en la foscor
  • Cons: Són les encarregades de distingir els colors quan hi ha llum i són de tres tipus: el que és sensible al llum vermell, el sensible al blau i el sensible al groc-verdosa.

Si els rajos de llum travessen l’objecte, aquest és invisible.

Aquests fotoreceptors estan connectats amb el cervell a través del nervi òptic. Quan el cervell rep la informació, la interpretació, emmagatzema i la recorda per associar-la de nou quan torni a tenir informació, en aquest cas, del color percebut en un objecte.

L’ull humà és capaç de distingir fins a 8000 colors diferents, resultat de la combinació dels 3 bàsics captats pels cons de la retina i en funció de la il·luminació de l’entorn. La combinació dels tres colors bàsics dóna lloc als complementaris (taronja = vermell + groc, violeta = vermell + blau, verd = blau + groc) que es matisaran en funció de la quantitat i el to de cada color bàsic en la barreja, així com de la il·luminació de l’entorn.

Les persones que pateixen daltonisme, estan afectades d’una fallada en la pigmentació dels cons de la retina. En funció dels pigments que són defectuosos, deixaran de percebre les variables de to del color bàsic alterat. Per exemple si el pigment defectuós és el del vermell, l’individu no distingirà el vermell, ni les seves combinacions.

Com es diagnostica?

Test d’Isihara

El daltonisme és una disfunció de la visió que es caracteritza per l’alteració en la percepció dels colors, que pot anar des de la confusió entre determinats tons de verd i vermell, fins a la no distinció cromàtica.

És de caràcter hereditari i està lligat a l’cromosoma X. En general, el transmeten les dones i el pateixen majorment els homes. Perquè una dona sigui daltònica, ha de tenir afectats els dos cromosomes X, de manera que la freqüència (0,5%) és molt inferior a la de l’home (1,5%).

La discromatòpsia abasta, en general, qualsevol alteració en la visió dels colors, ja sigui congènita o adquirida.

L’alteració del color es classificarà en:

-Deuteranopia: Alteració de la visió a l’color vermell. Pot ser total o parcial.
-Protanopia: Alteració de la visió a l’color verd. Pot ser total o parcial.
-Tritanopia: Alteració de la visió a l’color blau. Pot ser total o parcial.
-Acromatopsia: Ceguesa a l’color.

L’avaluació de la visió  del color està adquirint més importància dia a dia. Actualment per realitzar diversos treballs o per presentar-se a certes oposicions, la visió correcta del color és un requisit imprescindible.

El Test d’Ishihara avalua l’alteració congènita de la visió a l’color, és a dir, el daltonisme. La majoria d’aquestes alteracions es redueixen a la deficiència vermell-verd.

Instruccions per fer el test d’Ishihara:

  • Procureu que la il·luminació sigui el més semblant a una llum natural i eviteu els màxims reflexes possibles.
  • Situeu-vos a 75 cm de la pantalla.
  • La prova es realitza monocularment.
  • Haureu d’encertar els números que veu en cada cercle en menys de 3 segons.

 

Resultats de test d’Ishihara:

El resultat correcte és distingir tots els números (5,8,42). Qualsevol error, pot ser indicatiu d’una alteració en la visió del color. En aquest cas, consulteu amb el vostre especialista per procedir a un diagnòstic complet.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?