Malalties Oculars

Forat macular. Tracció vitri-macular.

El vitri no està pegat a l’igual en tota la superfície de la retina, en alguns llocs, està més enganxat, com per exemple, el centre de la màcula. Si es desprèn d’altres llocs (i cau), però no de la màcula, aquest vitri estarà estirant aquesta retina, en la zona de la màcula.

INFO

Ambliopía o Ull gandul

L’ambliopia o «ull gandul» és la disminució de la capacitat visual d’un ull, que no s’ha desenvolupat normalment durant la infància.

Sol passar desapercebuda per als pares, pels pocs símptomes que causa. Afecta a un 4% de nens i és curable si es diagnostica i tracta precoçment, abans dels 7 – 9 anys d’edat. En cas contrari pot generar uns defectes visuals irreversibles.

INFO

Astigmatisme

L’astigmatisme és un defecte de refracció que fa que les imatges s’enfoquin de forma distorsionada sobre la retina, afectant a la visió a qualsevol distància.

INFO

Blefaritis

Si bé les causes bàsiques de la blefaritis no es coneixen amb exactitud, pot estar associada amb una infecció ocular bacteriana, símptomes d’ull sec, o certs tipus de malalties de la pell com la rosàcia.

INFO

Blefaroespasme

El blefaroespasme consisteix en el tancament involuntari de les parpelles, de manera crònica, repetititva i bilateral.

El seu origen és de tipus neuronal. Inicialment es percep un augment del parpelleig, que es va fent cada vegada més intens, i fins i tot impedir l’obertura de les parpelles, cosa que invalida la visió del pacient.

INFO

Cataractes

L’aparició de la cataracta va freqüentment associada a l’edat. Es produeix generalment en persones per sobre dels 50 anys a causa d’un envelliment del cristal·lí, sense una causa coneguda, que motiva que aquest perdi la seva transparència. En fer-se més opac, dificulta la transmissió de la llum cap a la retina.

INFO

Conjuntivitis al·lèrgica

La conjuntivitis al·lèrgica es produeix quan el nostre cos reacciona de forma exagerada davant d’alguna substància, per exemple, la pols que hi ha a l’aire o a l’ambient. Aquesta malaltia pot aparèixer de forma brusca en qüestió de minuts (conjuntivitis aguda), en uns dies (subaguda) o aparèixer lentament durant setmanes o mesos (conjuntivitis crònica). Pot arribar a ser molt molesta, però, en general, no és greu.

INFO

Conjuntivitis papilar

La conjuntivitis papil·lar gegant s’origina per una reacció al·lèrgica al material que recobreix un cos estrany (ex: lents de contacte, sutures exposades, pròtesis ocular), el que comporta la migració crònica de cèl·lules inflamatòries que provoquen irregularitats en la superfície conjuntival de les parpelles .

INFO

Conjuntivitis vírica

La conjuntivitis és un procés inflamatori de la conjuntiva (part blanca de l’ull) i la parpella ocasionada per un virus.

INFO

Daltonisme

El daltonisme és una disfunció de la visió que es caracteritza per l’alteració en la percepció dels colors, que pot anar des de la confusió entre determinats tons de verd i vermell, fins a la no distinció cromàtica.

És de caràcter hereditari i està lligat al cromosoma X. En general, el transmeten les dones i el pateixen principalment els homes. Per tal que una dona sigui daltònica, ha de tenir afectats els dos cromosomas X, de manera que la freqüència (0,5%) és molt inferior a la de l’home (1,5%).

INFO

Degeneració macular

Quan la màcula no funciona correctament, la seva visió central pot veure’s afectada per la formació d’imatges borroses, amb àrees fosques o deformades. La degeneració macular afecta la seva capacitat de veure objectes propers i llunyans; pot fer que algunes activitats (com enfilar una agulla o llegir) siguin difícils o impossibles.

INFO

Del mussol al calazi

El mussol és una inflamació d’una glàndula de la base de les pestanyes, que produeix una inflamació a la parpella, acompanyada de molèsties, més o menys acusades, al parpellejar.

INFO

Despreniment de retina

Des de la part més interna fins als receptors de llum, els diferents components retinians estan fortament units entre si, és extremadament difícil separar-los, però el punt dèbil està a continuació, entre els receptors i l’epiteli pigmentari (EPR). Aquí és on s’origina el desprendiment de retina.

INFO

Entropi i ectropion

Es tracta de malposiciones del marge de la parpella que trencada cap a fora (ectropion) o cap a dintre (entropion). Els símptomes que produeixen es divideixen en:

  • Símptomes lleus: llagrimeig i irritació
  • Símptomes moderats: queratitis, úlceres i infeccions en la còrnia
INFO

Estrabisme

Es produeix estrabisme quan els eixos visuals de cada ull no es creuen sobre la imatge que es mira.

La desviació pot donar-se en un o en els dos ulls, i ser horitzontal (cap a dins o cap a fora) o vertical (cap amunt o cap avall). També és possible que sigui permanent o intermitent, a causa de cansament, esforç visual, distracció, febre…

INFO

Glaucoma

Es tracta d’un grup de malalties el denominador comú de les quals és el desenvolupament d’una neuropatia òptica progressiva, generalment bilateral, responsable d’una sèrie d’alteracions característiques tant anatòmiques (pèrdua de fibres nervioses de la retina i, secundàriament, augment de l’excavació papil·lar) com a funcionals (defectes en el camp visual).

INFO

Hemorràgia vítria

És la presència de sang en la retina, que fa que el vitri perdi la seva transparència, i la llum no pugui travessar-ho. Els símptomes són la disminució de l’agudesa visual i miodesopsias (“mosques voladores”).

INFO

Herpes ocular

La malaltia ocular herpètica està produïda principalment pel virus herpes simple tipus 1 (VHS-1), membre de la família Herpesviridae, amb l’habilitat d’infectar l’hoste i establir-se de forma latent indefinidament.

INFO

Hipermetropia

La hipermetropia és un defecte de refracció que provoca que les imatges es vegin borroses d’a prop. Es produeix perquè les imatges s’enfoquen per darrere de la retina. Podem dir que és la patologia contrària a la miopia.

INFO

Lagoftalmia

La lagoftalmia o lagoftalmos és la impossibilitat de tancar completament un o ambdós ulls. Aquest problema pot ser causat per un problema nerviós (una paràlisi facial) o tenir una causa mecànica, com una cicatriu a la parpella.

INFO

Llagrimeig o epífora

Els ulls poden plorar constantment per moltes causes. Bàsicament podem englobar en dos grans grups: les que tenen com a origen anomalies en el drenatge de les llàgrimes i les que es deriven d’un excés de producció de llàgrimes.

INFO

Membrana Epi-retiniana Macular (MEM)

La membrana Epi-*retiniana Macular (MEM) és el creixement d’un teixit en la superfície de la retina, en l’àrea macular, que es pot contreure produint disminució de la visió i deformació de les imatges.

INFO

Miopia

La miopia és un defecte de refracció que dificulta la visió des de lluny però no afecta a la d’a prop. Es produeix perquè les imatges s’enfoquen per davant de la retina.

Sol manifestar-se en la infància i evolucionar fins a completar la pubertat.

INFO

Ull sec

L’ull sec és una patologia que es produeix a conseqüència de l’alteració de la pel·lícula lagrimal que recobreix l’ull, cosa que danya la seva superfície externa ocasionant:

  • sensació de picor
  • sensació de coïssor
  • sensació de arenilla
  • dificultat per a obrir els ulls als matins
    lleugera sensació de visió borrosa
INFO

Parpelles caigudes, bosses als ulls, potes de gall

Amb el pas del temps, la pell va perdent la seva elasticitat, i la musculatura el seu to, i es van formant capes de greix entre una i altre. En el cas de les parpelles, això comporta un despenjament del múscul i l’excès de pell, i la formació de bosses de greix. Com a conseqüència d’això, la persona sembla més gran del que és o te una aparença cansada.

INFO

Patologia Cornial

La còrnia és un teixit ocular transparent, situat en el pol anterior de l’ull, que protegeix l’iris i el cristal·lí i, juntament amb aquest últim, enfoca les imatges en la retina, actuant com una lent refractiva. Per tant, problemes de transparència o deformitat en la còrnia, perjudiquen la projecció de les imatges en la retina, i, conseqüentment, la visió.

INFO

Patologies de les Parpelles

Els problemes en les parpelles, òrbites i les vies lagrimals són tractats per especialistes en cirurgia oculoplástica. Aquests professionals no només s’ocupen del resultat estètic sinó també de la correcta funció de l’ull i els seus annexos.

INFO

Presbícia o vista cansada

La presbicia o vista cansada es una disminución de la capacidad de enfoque del ojo que provoca una pérdida de nitidez en la visión cercana.

Su origen se encuentra en modificaciones que sufre el cristalino, una lente natural del ojo que se encuentra entre la córnea y la retina, que tiene la capacidad de acomodación, es decir, de enfocar los objetos en función de la distancia a la que se encuentran. Podría decirse que es como el “zoom” de una cámara fotográfica.

INFO

Pterigion

El pterigium, també conegut com a “palmera” o “ungla”, és una proliferació benigna del teixit subconjuntival (part blanca de l’ull) que creix sobre la còrnia. Sol ser un important problema estètic que a més produeix molèsties freqüents com a ull vermell, ull sec i sensació de sorra. Ocasionalment, el seu creixement pot arribar a produir disminució de la visió per astigmatisme o perquè pot arribar a cobrir l’eix visual.

INFO

Ptosis palpebral

La ptosi fa referència al despenjament d’un òrgan o zona anatòmica. En el cas de l’oftalmologia, aquesta zona és la parpella.

La ptosi pot afectar un o ambdós parpelles (unilateral / bilateral) i aparèixer a qualsevol edat.

Pot generar problemes de visió, en el cas en què la parpella arribi a solapar la pupil·la.

INFO

Queratitis

La queratitis és una inflamació de la còrnia, la part transparent de l’ull que cobreix l’iris, la pupil·la i la cambra anterior que, juntament amb el cristal·lí, refracten la llum, per tant, alteracions de la superfície corneal, produeixen defectes refractius com la miopia, hipermetropia o astigmatisme.

INFO

Queratocon

L’estructura interna de la còrnia conté fibra de col·lagen. El col·lagen és una proteïna allargada que, si s’altera, produeix una modificació en la superfície de la còrnia, que va perdent la seva curvatura esfèrica i adquirint forma cònica, cosa que va distorsionant la les imatges captades per l’ull i minvant la visió de manera progressiva.

INFO

Retinopatia del prematur

La retinopatia de la prematuritat és una malaltia vasoproliferativa que afecta els nounats prematurs i que es produeix en el moment del desenvolupament i maduració vascular. És la causa més freqüent de ceguesa infantil en països desenvolupats. Els treballs de recerca clínica portats en aquestes últimes dècades ha desenvolupat el coneixement de la seva patogènia, la qual cosa ha permès el disseny de noves estratègies terapèutiques.

INFO

Retinopatia diabètica

És una complicació de la diabetis que apareix quan la malaltia ha afectat els vasos sanguinis de la retina.

Quan les parets d’aquests vasos s’alteren, es produeixen vessaments de líquid, formació d’altres vasos anormals (neovasos) i creixement de teixit fibrós. Quan això succeeix, la retina no realitza bé la seva funció, i la visió es deteriora.

INFO

Retinopatia hipertensiva

La retinopatia hipertensiva és el conjunt d’alteracions que tenen lloc a la retina causades per la hipertensió arterial. Aquests canvis poden observar en l’examen del fons d’ull que es realitza mitjançant l’oftalmoscopi.

La retina es veu alterada per lesions que són conseqüència de la hipertensió, encara que altres factors, com l’arteriosclerosi o l’edat avançada, influeixen en el desenvolupament de la retinopatia hipertensiva.

INFO

Retinosis Pigmentaria

La retinosis pigmentària comprèn un grup heterogeni de malalties que es caracteritzen per la progressiva degeneració de la retina deguda a alteracions en els fotoreceptores i en l’epiteli pigmentari de la retina. Els símptomes més freqüents de la retinosis pigmentària són la ceguesa nocturna i restricció concèntrica del camp visual, que és percebuda com a visió en túnel. El mal en els cons i els bastons determina la gravetat dels símptomes. En la oftalmoscopia, les troballes clàssiques inclouen els dipòsits tipus espículas òssies en la perifèria retiniana, pal·lidesa del disc òptic i estrenyiment dels gots retinianos.

INFO

Síndrome de disfunció del cristal·lí

Després d’anys de visió estable i clara, ¿ara està experimentant problemes amb brillantor, nitidesa i visió borrosa?

Aquesta disminució de la visió pot ser degut a l’envelliment normal de la lent intraocular o cristal·lí anomenat Síndrome de Disfunció o SDC.

INFO

Síndrome de Sjörgen

És una malaltia crònica autoimmune de caràcter inflamatori i d’origen desconegut. Es caracteritza per la sequedat de mucoses deguda a la disminució o absència de secrecions glandulars. El sistema immunitari de el cos, destinat a defensar-nos de les agressions externes, reacciona contra si mateix produint anticossos que destrueixen els teixits de les glàndules als que no reconeix com a propis.

INFO

Uveítis

La uveítis és una inflamació de la úvea, una dels capes internes de l’ull, formada per l’iris, el cos ciliar i la coroides.

Afecta a un 0’1% de la població mundial, i actualment és una de les principals causes de ceguesa del món.

Es classifica segons la part de la úvea que s’afecta: uveítis anterior (afecta a iris i cos ciliar), intermèdia (part posterior del cos ciliar, retina perifèrica i vitri) i uveítis posterior (afecta a la retina i coroides).

INFO

Xantelasma

Los xantelasmas del párpado se presentan como placas amarillentas en la parte interna de los párpados principalmente los superiores.

Se trata de una lesión benigna, bilateral, que afecta tanto a los párpados superiores como inferiores y de forma simétrica.

INFO