.

Què és una recepta d’ulleres?

Després de realitzar l’examen visual amb l’optometrista, és probable que li sigui lliurada el que es diu recepta d’ulleres o prescripció optomètrica.

En la recepta d’ulleres es fa constar la correcció que necessita el pacient per a aconseguir una agudesa visual del 100% en les diferents distàncies.

En aquesta recepta hi ha una sèrie de números i sigles que explicarem a continuació per a ajudar a entendre-la millor. Si vols saber com interpretar una recepta d’ulleres, t’ho comptem amb detall.

Significat de les abreviatures d’una recepta d’ulleres

En les receptes d’ulleres apareixen moltes abreviatures i símbols que és necessari conèixer per a saber interpretar el significat. Així mateix, és necessari aclarir els conceptes als quals es refereixen per a poder entendre la seva utilitat.

OD

Fa referència a l’ull dret.

OI

Fa referència a l’Ull Esquerre.

Esfera (ESF)

Indica la quantitat de potència necessària de la lent per a compensar el defecte refractiu. Si el valor és positiu (indicat amb un signe +), fa referència a Hipermetropía. Per contra, si el valor és negatiu (indicat amb un -), el número fa referència a la potència necessària de la lent per a corregir la quantitat de Miopia que pateix el pacient.

En el cas de no indicar signe positiu ni negatiu, sempre que no vagi associat a cap valor d’astigmatisme (que explicarem a continuació), voldrà dir que la potència és la mateixa en tots els meridians de la lent. És a dir, l’ull del pacient és totalment esfèric.

Cilindre: (CYL)

Indica la quantitat de potència necessària de la lent per a corregir l’astigmatisme, que està produït per l’oval l’ull del pacient, corbat en excés.

La potència del cilindre indica com cal tallar la lent per a ajustar-la a la diferent potència d’un meridià respecte del meridià perpendicular, amb la finalitat de corregir les diferents potències que precisa el pacient.

Eix: (º)

L’eix indica la direcció de l’astigmatisme i es mesura en graus que van de 0° a 180è.

Aquesta dada afectarà la posició en la qual ha de col·locar-se la lent en el moment de muntar en les ulleres.

Addició o esfera visió pròxima (Ad)

És el valor relatiu a la presbícia, coneguda popularment com a vista cansada.

L’esfera de VP (visió pròxima) és la suma de l’Addició més l’esfera de VL (visió llunyana).

Els valors van compresos normalment des de Ad: +1,00 fins a +3,00 depenent de l’edat del pacient.

Distància interpupil·lar (DIP)

La distància interpupil·lar mesura la distància entre les pupil·les i es realitza a part. És aconsellable que es realitzi en l’òptica en la qual s’encarreguen les ulleres, ja que condiciona el muntatge dels vidres i difereix en funció a la muntura triada pel pacient (grandària, forma….).

Prismes

Els prismes serveixen per a desviar i dispersar la llum i es prescriuen quan hi ha una desviació ocular, amb la finalitat d’equilibrar el sistema binocular (la visió conjunta amb tots dos ulls).

Exemples per a aprendre a interpretar una recepta d’ulleres

oculista para interpretar una receta de gafas

A continuació, comentem dos exemples molt comuns que t’ajudaran a interpretar una recepta d’ulleres.

 a) OD: ESF: -1,00 Ad: +2,00

En aquest cas de la imatge, s’ha receptat una lent per a corregir una miopia de 2 diòptries per a l’ull dret. En aquest cas no existeix astigmatisme associat.

El pacient és prèsbita (té vista cansada) pel que, a més, precisa una correcció per a visió de prop amb una esfera d’1 diòptria.

b) OI: 180º -0,75 +1,50 Esf VC +3,50

En aquest cas s’ha receptat una lent per a corregir una hipermetropía de 1,5 diòptries per a l’ull esquerre, amb un astigmatisme associat de 0,75 diòptries.

El pacient és prèsbita (té vista cansada) pel que necessita una correcció de la visió pròxima d’esfera +3,50 diòptries o, cosa que és el mateix, una addició de 2 diòptries de prop.

Sempre, en cas de dubte, recomanem, consulti amb el seu òptic-optometrista o el seu oftalmòleg perquè poden existir diferents anotacions o maneres d’escriure una mateixa recepta d’ulleres.

Font: Gemma Font Machuca, Coordinadora de Optometría 

.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?