Els bastons de la retina no són cecs a la llum brillant sinó que més aviat contribueixen a la visió fotòpica. Investigadors de diverses institucions han descobert que la contribució dels bastons en retines de ratolins és molt més gran del que fins ara es pensava.

Amb els bastons no podem distingir colors i sempre es va pensar que són inútils a mesura que augmenten els nivells de llum, mentre que la visió fotòpica o en condicions de llum diürna depèn dels fotoreceptors anomenats cons.

Aquestes afirmacions poden veure a la majoria dels textos de fisiologia ocular, però un nou estudi publicat en NATURE COMMUNICATIONS acaba de demostrar que els bastons sí contribueixen a la visió diürna o fotòpica i fins i tot augmenta la seva contribució amb llum brillant de qualsevol entorn natural.

Per demostrar-ho, van emprar ratolins transgènics sense cons funcionals en els quals van mesurar primer els senyals impulsats pels bastons i van poder detectar-les amb fiabilitat tant en la retina com en el cervell, fins i tot a alts nivells de llum.

Després van poder demostrar en ratolins amb cons completament funcionals que també existeix aquesta contribució dels bastons a la visió amb llum brillant. Amb aquestes dades els investigadors van dissenyar un model que no només explica com els bastons es veuen tan bé amb poca llum sinó que també continuen funcionant amb llum brillant.

No es pot negar que els cons poden funcionar amb llum brillant molt millor i molt més fiable però aquests nous coneixements poden obrir noves vies cap a tractaments per a pacients sense cons funcionals o pacients sense visió funcional dels cons, és a dir, per a les persones amb monocromatisme de bastons

Font:

Prof. Carlos Luis Saona Santos

Optometrista 

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?