Tant les cataractes com el glaucoma poden formar part del procés natural d’envelliment. Moltes persones més grans de 60 anys poden patir ambdues malalties.

Una cataracta és una condició de l’ull en la qual l’opacitat del cristal·lí està afectant la visió, ja sigui en quantitat o en qualitat.

El glaucoma és una malaltia ocular que disminueix el camp visual, sense advertència, sense símptomes. La pèrdua de visió és causada pel dany que produeix una pressió intraocular excessiva sobre el nervi òptic.

Les cataractes i el glaucoma poden produir la pèrdua de visió, però, la pèrdua de visió a causa de cataractes es pot revertir amb la cirurgia, mentre que la pèrdua de visió deguda al glaucoma és, fins ara, irreversible.

Qui pateix glaucoma, té més risc de desenvolupar cataractes?

Les persones amb glaucoma no tenen, en general, un major risc de desenvolupar cataractes. Hi ha excepcions, com aquells que tenen glaucoma per causes secundàries, com la inflamació de l’ull, trauma ocular, o medicació amb esteroides. També corren major risc aquells que han patit malalties com rubèola congènita, que pot causar glaucoma, cataractes, i de vegades totes dues malalties. També són més freqüents amb l’edat, raó per la qual els pacients que pateixen una malaltia poden patir també l’altra.

La cirurgia pot restaurar la pèrdua de la visió per una cataracta

La cirurgia de cataractes se suggereix quan la visió d’una persona s’ha reduït fins al punt que això interfereix en les seves tasques diàries habituals, per la disminució de quantitat o de qualitat de la visió.

A diferència de la pèrdua de visió a causa del glaucoma, la pèrdua de visió deguda a les cataractes, gairebé sempre es pot recuperar. En la majoria dels casos de cirurgia de cataracta, el cristal·lí opac és extret i reemplaçat amb una lent transparent, mitjançant l’implant d’una lent intraocular (LIO). El procés d’eliminació de la cataracta es denomina facoemulsificació.

La cirurgia de cataractes pot afectar el glaucoma? Si tant la cirurgia de glaucoma com la de cataractes són necessàries, poden realitzar les dues alhora?

La cirurgia de cataracta pot causar un canvi en la pressió de l’ull. Avui dia està acceptat que l’increment del gruix del cristal·lí que es produeix a mesura que avança la cataracta pot provocar una disminució de l’espai a la cambra anterior de l’ull i, això, fer que s’origini un glaucoma.

Amb l’extracció del cristal·lí en l’operació de cataractes es desenvolupa un nou espai “buit” que, en gran part dels casos (aproximadament el 60%) permet que es normalitzi la pressió intraocular, fent que, en aquests casos, no s’hagi d’arribar a operar de glaucoma.ç

Per això, en els pacients que pateixen cataractes i glaucoma, en general primer recomanem l’operació de cataractes per, a continuació, estudiar de nou el progrés de la pressió intraocular. Si aquesta es redueix, estalviem al pacient haver-se de sotmetre a una altra operació, la de glaucoma, que presenta un índex de risc més elevat que la de cataractes.

Com interactuen els medicaments per al glaucoma amb les cataractes?

Els pacients que pateixen glaucoma i s’estan medicant amb agonistes adrenèrgics (com l’adrenalina o propini), poden notar més els halos, si pateixen cataractes. Aquest fenomen es produeix perquè les gotes per als ulls poden fer que la pupil·la es dilati i exposar la cataracta a més llum.

Els que usen gotes per als ulls (miòtics com la pilocarpina o el carbacol) per al control de la pressió intraocular, poden notar una disminució de la visió a causa dels medicaments per al glaucoma. Aquests medicaments tendeixen a reduir la grandària de la pupil·la, pel que disminueix la quantitat de llum que entra pels ulls. Com que les cataractes solen ennuvolar la visió, això fa que la visió empitjori.

Hi ha medicaments per tractar les cataractes?

Actualment no hi ha medicaments que hagin demostrat ser útils en el tractament de les cataractes.

Font:Dra. P. Prats N. Col. 41802

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?