Diabetis i salut visual

El Dr. Antonio Arguedas ens prorporciona alguns consells de salut visual que convé tener sempre presents

Dia Mundial de la Salut 2016: L’OMS el dedica a la diabetis

El dia 7 d’abril de cada any, l’Organització Mundial de la Salut el dedica al Dia Mundial de la Salut. Aquest any 2016 ha triat la diabetis per conscienciar sobre aquesta malaltia.

S’estima que uns 347 milions de persones, arreu del món, pateixen diabetis, malaltia la prevalença va en augment, especialment en països d’ingressos baixos i mitjans. El 2012 va ser la causa directa d’un milió i mig de defuncions.

La diabetis és una malaltia crònica que es produeix quan el pàncrees no produeix suficient insulina, o quan el cos no pot utilitzar eficaçment la insulina que produeix. La insulina és una hormona que regula el sucre (glucosa) en la sang.

Amb el temps la diabetis pot posar en perill a tots els òrgans principals del cos i provocar atacs cardíacs, accidents cerebrovasculars, insuficiència renal, impotència, amputacions i afectar els ulls, causant:

Aquest any l’OMS ha triat la diabetis per les següents causes:

L’epidèmia de diabetis aquesta augmentat ràpidament en molts països, especialment en els que tenen ingressos baixos.
Una gran proporció dels casos de diabetis són previsibles. Algunes mesures simples són eficaços per prevenir o retardar l’aparició de la diabetis en adults:

  • Evitar l’obesitat, mantenir el pes normal
  • Realitzar activitat física periòdica
  • Dieta sana

La diabetis es pot tractar i es poden evitar complicacions. És fonamental un major accés al diagnòstic, l’educació sobre el control personal de la malaltia i el tractament assequible.

Els esforços per prevenir i tractar la diabetis seran importants per assolir la fita de l’objectiu de Desenvolupament Sostenible 3, consistent a reduir la mortalitat per malalties no transmissibles en una tercera part per 2030.

Per evitar les complicacions de la diabetis a nivell ocular, la retinopatia diabètica, és fonamental un correcte control de la glucèmia, amb el tractament mèdic necessari i les mesures de control de la dieta i exercici físic.

Tots els pacients diagnosticats de diabetis han de ser visitats periòdicament per l’oftalmòleg i realitzar controls de Agudesa Visual, Refracció, exploració mitjançant biomicroscopia del pol anterior de l’ull, mesura de la Pressió Intraocular, retinografies del fons d’ull i, si es considera necessari, Tomografia de Coherència Òptica (OCT) i Angiografies. La retinopatia diabètica requereix de tractament i seguiment periòdic per part d’un retinòleg.

Altres consells de salut ocular

A més de la diabetis, les principals malalties oculars són les cataractes, la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), el glaucoma, els defectes refractius (miopia, hipermetropia, astigmatisme), presbícia o vista cansada i l’ull sec.

Hem de prendre consciència de la importància de les revisions oftalmològiques periòdiques i d’adoptar hàbits de vida saludables, ja que malalties com la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia, les cardiopaties i la ja esmentada diabetis, tenen una repercussió directa en la visió.

S’aconsella:

– Revisió oftalmològica un cop l’any i seguir les recomanacions de l’oftalmòleg
– Dieta sana i equilibrada. no fumar
– Exercici físic periòdic
– Control de la pressió arterial, els nivells de colesterol i la glucèmia
– Protegir els ulls del sol i els agents externs (aire, pols, sorra, gas)

Hi ha malalties com la DMAE i el glaucoma que són progressives i, normalment, no presenten símptomes fins que estan en una fase molt avançada, afectant greument la visió, per la qual cosa el diagnòstic precoç i el tractament correcte poden evitar la ceguesa. Per això és tan important fer revisions periòdiques especialment si es té antecedents familiars, alta miopia i malalties cròniques.

En el Dia Mundial de la Salut, prenguem consciència que hem de cuidar la nostra visió mitjançant uns hàbits de vida saludables i les revisions periòdiques.

 

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?