Al número de maig del 2021 de la revista Woman (@woman_es),  la periodista Myriam Serrano (@mserramore) va entrevistar a la Dra. Casamajó, sobre com afecta el teletraball i la major exposició a pantalles al nostre sistema visual.

Estic perdent visió, qui no ha repetit aquesta frase en els últims mesos? El teletreball i un major ús de pantalles estan afectant, i molt, a la nostra salut visual, així ho assegura El 60% dels espanyols. Els experts ens aconsellen pautes i una revisió oftalmològica, ja!

Les dades parlen per si soles, més de la meitat de la població acusa problemes aquest any de pandèmia.

¿Ateneu més consultes que mai?

Efectivament. Hi ha una relació directa entre la pandèmia de la Covid-19 i l’augment en la incidència d’algunes patologies oculars, a causa dels efectes ocasionats per un canvi d’hàbits visuals forçós i no sempre saludable.

Quins problemes són més habituals?

Estar tantes hores a casa, allunyats de la llum solar i fixant la vista en distàncies curtes, i especialment en pantalles, durant períodes de temps prolongats, està motiven-do un augment de la incidència de malalties oculars com la miopia, la presbícia, la fatiga visual, l’ull vermell o l’ull sec.

La fatiga visual que patim avui tots, és només això, o estem perdent vista a passos accelerats?

L’ús intensiu de pantalles és un hàbit que ha anat augmentant exponencialment en els últims anys, amb un clar impacte sobre la salut visual, especialment notable en nens. Aquesta tendència s’ha vist agreujada per les classes en línia i el teletreball i genera problemes visuals, a més d’altres relaciona-dues amb dependència tecnològica i l’aïllament social.si abans una revisió anual era important, ara sembla de el tot imprescindible … Nosaltres sempre recomanem realitzar-la per detectar precoçment problemes que es presenten en cada franja d’edat i poder dur a terme un tractament d’hora que eviti seqüeles visuals irreversibles. Malalties com el glaucoma, la DMAE o retinopaties derivades d’hipertensió arterial o diabetis poden ser asimptomàtiques i ocasionar una pèrdua visual irrecuperable si no es tracten a temps. Els defectes refractius no corregits també s’agreugen amb el temps.

Quines proves no han de faltar en una revisió completa?

En primer lloc, els optometristes han de mesurar l’agudesa visual. En segon, cal examinar la cara anterior i posterior de l’ull i mesurar la pressió intraocular.

El glaucoma i altres malalties o alteracions serioses s’estan detectant a edats més primerenques?

Coincidint amb la commemoració de la Setmana Mundial del Glaucoma, el servei d’oftalmologia de Clínica Corachan duu a terme una campanya gratuïta de mesurament de la pressió introacular i informació sobre aquesta malaltia ocular greu que no genera símptomes fins que el pacient ja ha perdut una visió que no podrà recuperar. Certament, anem observant resultats positius pel que fa a detecció primerenca, que permet un tractament eficaç per aturar la progressió de la malaltia. El glaucoma pot tenir també un origen congènit i, per tant, afectar des del naixement. Quan existeixen antecedents familiars de glaucoma, s’ha de realitzar un seguiment exhaustiu durant tota la vida.

A l’hora de graduar, dubtem: oftalmòleg o optometrista?

La graduació la porten a terme els optometristes però sempre cal que sigui revisada per l’oftalmòleg, després d’examinar al pacient donat que prendrà en consideració totes les variables que poden afectar l’agudesa visual. Una reducció d’agudesa visual és un motiu de consulta oftalmològica urgent. En altres casos, especialment en nens, pot passar que l’optometrista suggereixi una correcció i l’oftalmòleg valori no realitzar-la a el 100% per estimular el treball d’aquest ull. En tot cas, tots dos professionals treballen necessàriament en equip.

Per teletreballar, ulleres millor que lents de contacte?

Si l’adaptació de les lents de contacte a la distància intermèdia de l’ordinador està ben feta, es poden utilitzar tranquil·lament, però cal tenir en compte que el treball amb pantalles afavoreix parpellejar menys, cosa la qual augmenta la sequedat ocular. Les lents de contacte no són recomanables en cas d’ull sec, millor consultar a l’oftalmòleg quina és la millor opció.

Quan cal passar d’unes ulleres de vista cansada a unes progressives?

Quan l’agudesa visual a diferents distàncies està molt alterada, és difícil anar canviant d’ulleres de prop a lluny. Aquest és el moment de provar ulleres o lents de contacte progressives. L’optometrista ha de valorar les distàncies a les que treballa cada persona, per realitzar la correcció adequada. Hi ha casos en què l’adaptació és complicada, cal tenir en compte moltes variables i fer proves amb paciència per trobar la millor opció.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?