Índice de contenidos
EYES FOR LIVE “‘Ciberoftalmologia’: el futur ja és aquí”
El Dr. Jesús Costa Vila, director mèdic de les clíniques oftalmològiques Admiravision, entrevistat avui al suplement de La Vanguardia Especial “88 CONGRÉS de la SOCIETAT ESPANYOLA d’OFTALMOLOGIA”
Dr. Costa- Vila: en els propers dies se celebrarà el Congrés Anual de la Societat Espanyola d’Oftalmologia. Quines novetats es presenten en aquesta ocasió?
L’Oftalmologia és una de les especialitats medicoquirúrgiques que més ha avançat en els últims anys, de manera que els oftalmòlegs de 50 anys podem afirmar que hem viscut tot aquest canvi en primera persona, des que operàvem les cataractes amb lupa fins arribar a la moderna microcirurgia d’avui.
En aquest congrés, es presenten com a novetats la cirurgia de la cataracta robotitzada pel làser de femtosegon, les noves lents intraoculars multifocals per presbícia, les lents intraoculars asfèriques per astigmatisme, la combinació de les dues anteriors i els nous làsers de cirurgia refractiva (LASIK , PRK) per a miopia, hipermetropia, astigmatisme i presbícia. D’altra banda, el tractament del glaucoma es beneficia de la cirurgia poc invasiva mitjançant “stents” de diferents marques i que representen una alternativa a les gotes de per vida.
Pel que fa a la genètica, els tests de predicció de risc de maculopaties i glaucoma, així com els test d’osmolaritat de la llàgrima, faciliten un millor diagnòstic precoç d’aquestes patologies, molt abans que apareguin els primers símptomes. Finalment, les maculopaties a què ens referim com l’Alzheimer ocular, estan essent tractades amb fàrmacs intraoculars que milloren el pronòstic visual.
La cirurgia de la vista cansada ja és efectiva?
L’experiència acumulada al llarg d’aquests anys amb les lents intraoculars multifocals ens ha permès protocol·litzar quines d’aquestes lents són les millors per a cada pacient en funció de les característiques dels seus ulls però sobretot de les seves necessitats laborals i socials. Ara per ara disposem de més de 20 tipus de lents multifocals amb què es poden operar aproximadament un 70% dels casos.
Hem sentit parlar de supervisió i visió en alta definició, què és exactament?
La supervisió va néixer fa pocs anys com a complement a la cirurgia refractiva amb làser Excimer.
L’ull no és perfecte i hi ha aberracions que es poden tractar de forma que podem perfeccionar el concepte òptic físic de l’ull com una lent perfecta i d’aquesta manera millorar l’agudesa visual per sobre del que és habitual. Això es va desenvolupar sobretot per millorar la visió d’alguns militars i esportistes.
L’alta definició (HD) s’aconsegueix en la cirurgia amb lents intraoculars que modifiquen en part les aberracions esfèriques, això es fa justament utilitzant lents asfèriques.
Després de la cirurgia sobre la base de la lent implantada podríem dir que es pot veure de forma analògica, digital, o en alta definició. Per això és important tenir una bona informació abans de ser operat i conèixer bé quin tipus de lent i quines característiques posseeix abans de ser implantada, per d’aquesta manera assolir les nostres expectatives.
En els centres Admiravisión que vostè dirigeix, s’han incorporat aquests avenços que comentava anteriorment? Si no és així, tenen previst fer-ho en circumstàncies de recessió com les actuals?
En els nostres centres sempre s’ha apostat per incorporar totes les tècniques diagnòstiques i terapèutiques del moment, per la qual cosa podem afirmar que pràcticament totes les novetats que es presenten, o bé ja les hem incorporat, o estem en això. Això implica una constant inversió en tecnologia de cost elevat.
D’altra banda, la tecnologia d’alta complexitat no ho és tot, ha d’anar acompanyada de professionals de gran especialització i formació, que sàpiguen extreure el màxim d’informació de les mateixes per poder aplicar les tècniques terapèutiques adequades.
Recentment hem adquirit una OCT expectralis per a l’estudi de les maculopaties; també el sistema Pentacam d’anàlisi del pol anterior per a l’implant de lents de contacte intraoculars, i la confirmació de l’existència de cataractes; el sistema OQAS que ens permet analitzar la qualitat visual, i hem actualitzat el programari del nostre Laser Excimer amb el que ara podem operar a pacients amb còrnies fines.
És cert que hi ha hagut un increment en el nombre de pacients que refereixen que els ploren els ulls?
Sí que és cert que hi ha hagut un increment en pacients amb afectació de l’anomenada superfície ocular a causa d’un increment en les al·lèrgies, contaminació ambiental, edificis malalts, aires condicionats, pantalles d’ordinador, videoconsoles etc. Ara per ara hi ha tractaments a base de cèl·lules mare i altres factors de creixement extrets de la pròpia sang del pacient a partir dels quals s’elaboren col·liris per al seu tractament.
D’altra banda, la cirurgia de les vies lacrimals ha millorat ostensiblement amb nous tractaments amb làser o amb sondes intracanaliculares que permeten una ràpida recuperació i són molt menys doloroses que l’antigues cirurgies en què es perforava la paret interna de l’òrbita.
Vostès van ser els primers a examinar l’ull dels nounats de manera habitual mitjançant la RetCam. Creu que és una tècnica que s’hauria de fer a tots els nadons?
Al Congrés de la Societat Francesa d’Oftalmologia el 2005 vaig descobrir un aparell enorme que paradoxalment servia per veure el fons d’ull i l’angle cameral dels nounats. Tenint en compte que durant molts anys a l’Hospital Clínic de Barcelona el fons d’ull dels nounats s’havia de veure amb un oftalmoscopi amb grans dificultats en ocasions, em va semblar un invent excel·lent ja que en un minut pots analitzar els 360º del fons d’ull del nounat i diagnosticar patologies que d’una altra manera hauries esperar a notar que el nen no hi veu bé. L’screening sistemàtic ens sembla oportú donada la innocuïtat de la prova i la gran informació que ens dóna, sobretot en prematurs o embarassos de bessons.
Ha esmentat anteriorment la cirurgia de la cataracta robotitzada. Ens pot explicar alguna cosa més?
El cotxe automàtic posa a l’abast de molts poder conduir bé, tot i que a qui li agrada conduir prefereix el canvi manual o seqüencial i sense controls de tracció.
El Làser de Femtosegon i la Facoemulsificació, posen a l’abast de molts cirurgians joves la possibilitat d’operar amb grans garanties, ja que els passos més complicats els efectua de forma automàtica. La cirurgia a l’abast de tots. És fonamental? Sí. No obstant això, qualsevol tecnologia que incrementi la seguretat, qualitat i predictibilitat dels tractaments ha de ser incorporada a l’arsenal terapèutic.
En aquest sentit el Femtofaco és atractiu, cobejat i desitjat. Esperem en els propers mesos disposar d’una unitat. És obligatori? No, però és com el coixí de seguretat i els cinturons de seguretat: donen confiança i predictibilitat.
Si no fos pel preu seria interessant disposar d’ell en tots els serveis d’oftalmologia.
Com poden saber els usuaris si un centre oftalmològic compleix amb estàndards de qualitat?
Nosaltres sempre hem tingut com a objectiu complir amb tots els estàndards de qualitat del moment.
Per això, vam obtenir primer l’acreditació de la Generalitat l’any 2001, després la ISO en l’any 2004, posteriorment la acreditació Europea EFQM a l’any 2011 i en aquests moments estem implementant l’acreditació per part de la JOINT Commision americana, la qual està a punt de ser finalitzada. Quan la obtinguem, serem el primer centre Oftalmològic a Barcelona que tingui aquest segell de qualitat.
Finalment, Dr. Costa, quin consell donaria als nostres lectors?
En l’actualitat, és molt més important prevenir que curar, de manera que el meu consell és que no dubtin a revisar els ulls un cop l’any o més freqüentment si pateixen d’alguna patologia ocular prèvia. Pensin que VIURE ÉS VEURE I VEURE ÉS VIURE.
Dr. Jesús Costa Vila
Professor titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i Director Mèdic del grup Admiravisión de Barcelona