Els diabètics pateixen un risc d’afectació a la retina molt més gran que el de la mitjana de la població. Al nostre país, la diabetis afecta una de cada set persones, però ¿com afecta realment la diabetis als ulls?
En aquest article us expliquem per què es produeix la diabetis, com afecta la diabetis als ulls, i com podem ajudar-te a prevenir aquests efectes adversos.
Índice de contenidos
Què és la diabetis?
La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per un insuficient alliberament de l’hormona insulina per part del pàncrees, o per una incapacitat del cos per utilitzar-la.
Hi ha diversos tipus de diabetis:
- la més freqüent és la de tipus 2, que representa la gran majoria de casos i es relaciona amb el sobrepès i la mala alimentació, a més dels factors genètics.
- la diabetis de tipus 1 és típica de pacients joves, i es deu a un atac del propi cos a les cèl·lules que produeixen insulina.
Com afecta la diabetis als ulls?
La diabetis pot afectar els petits gots de tot el cos, i també els dels ulls. La retinopatia diabètica és una alteració dels vasos sanguinis de la retina a causa de nivells alts de sucre a la sang que pot comportar una pèrdua de visió irreversible. A més, la salut ocular dels pacients diabètics també es pot afectar per edema macular diabètic, cataractes diabètiques, hemorràgies, despreniment de retina, glaucoma neovascular entre d’altres. Aquestes complicacions es relacionen amb el temps d’evolució de la diabetis i amb el control deficient.
Què puc fer per prevenir els problemes que la diabetis pot causar als ulls?
Si bé la diabetis predisposa a tots aquests problemes oculars, no implica necessàriament que es pateixin. La majoria són evitables si s’adopten les mesures necessàries per prevenir-les. Aquestes passen per:
- Acudir a l’oftalmòleg almenys una vegada a l’any per fer una revisió de fons d’ull. Amb aquesta exploració es poden detectar petits indicis de retinopatia diabètica en fases molt precoces quan encara no provoquen símptomes.
- Mantenir un bon control dels nivells de sucre, mitjançant el tractament que el metge de capçalera, o l’endocrinoleg, hagi pautat. A més, cal mantenir un pes adequat, realitzant exercici físic i seguint una dieta equilibrada.
- Acudir a urgències d’oftalmologia davant de la visió de mosques volants, visió borrosa, percepció de veure les línies tortes o altres símptomes oftalmològics no habituals.
Estem a la teva disposició per ampliar informació sobre el tema. Demana cita amb els nostres experts en retina.
Dia Mundial de la Diabetis. Apunta’t a la nostra campanya de detecció precoç
El proper dijous 14 de novembre, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Diabetis, els nostres centres faran revisions oftalmològiques gratuïtes amb la finalitat de detectar precoçment la retinopatia diabètica. Prevenir és sempre millor que guarir.
Cal reservar cita prèvia.