El trasplantament de córnia. Tots podem ser donants
Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial del Trasplantament d’Òrgans, volem compartir informació sobre el Trasplantament de Còrnia i animar a tots a fer-vos donants perquè els vostres ulls puguin tornar a veure una nova vida.
El trasplantament de còrnia és l’alternativa terapèutica davant DETERMINADES malalties corneals.
La còrnia és la membrana transparent més anterior de l’ull. Té diferents funcions però principalment deixar passar les imatges i actuar com una lent molt potent perquè s’enfoquin a la retina.
Les malalties corneals poden afectar la seva transparència, forma i / o gruix condicionant i limitant la visió. Al món hi ha més de 50 milions de persones cegues i d’elles un 9% són de causa corneal.
El trasplantament consisteix a substituir el teixit danyat (per malaltia o accident) per teixit corneal sa. El 1878 l’anglès Power va realitzar una homoqueratoplastia usant una còrnia d’un ull cec, així recomanava utilitzar les còrnies de pacients als quals calia enuclear (extreure el globus ocular) per ferides, tumors o per despreniment de retina.
De tota manera, tenim molt poques possibilitats d’utilitzar empelts d’origen humà “viu” i hem d’usar les còrnies procedents de cadàvers. Això ja va ser suggerit per Ziato-Volaro el 1917, però no es va fer d’una forma generalitzada fins a 1930 en què Filetov i la seva escola d’Odessa van realitzar més de 800 casos que van publicar en 1945.
Els procediments han anat progressant i en l’actualitat es poden efectuar trasplantaments totals i parcials (laminars) segons la patologia es trobi en un o altre nivell.
Els trasplantaments corneals poden dur-se a terme gràcies a l’acció dels Bancs d’ulls i al gest altruista dels donants. El primer Banc d’ulls del món es va fundar als EUA el 1944 dirigit per Townley Paton i McLean.
El 1962 el Professor Barraquer va fundar el primer Banc d’ulls a Europa continental per conscienciar la població de la necessitat de fer donació d’ulls en morir, així com per regular l’obtenció, l’estudi, la conservació i la distribució per trasplantar.
La creació i el manteniment dels Bancs d’ulls requereix seguir les normes de la legislació vigents i propiciar les donacions usant els mitjans de comunicació i la informació facilitada pel personal sanitari.
En el nostre entorn la població està bastant conscienciada de manera que Catalunya és líder en la donació, el processament i el trasplnte de còrnies de tot l’Estat.
Tots podem ser donants, un cop morts els òrgans no ens serveixen per a res, i d’aquest acte solidari depèn la visió de dos cecs corneals.
Dra. Zoraida Del Campo
Especialista en Córnea
Jefe Clínico del Instituto Oftalmológico Clinsafa