Novetats presentades en l’àmbit de l’estrabologia pediàtrica
La Societat Espanyola de Estrabologia i Oftalmologia Pediàtrica ha realitzat el seu congrés anual a Lleó del 20 al 22 d’abril. La Dra. Sabina Lluna, oftalmopediatra i oculoplasta del grup Admiravisión ens informa de les novetats que s’han presentat.
Aquest any, com passa des de fa temps, hi ha hagut cabuda tant per a la Oftalmopediatria com per al Estrabisme infantil i de l’adult.
De tots els temes tractats, el control oftalmològic en les infeccions de transmissió vertical va donar peu a discussió sobre nous protocols de seguiment, en concret, la periodicitat de fons de ull a realitzar en un nounat amb Citomegalovirus (CMV) congènit.
Recordem que la infecció congènita per CMV és la infecció connatal més prevalent en l’actualitat al nostre medi. Atès que el seu diagnòstic durant la gestació és difícil i la majoria dels pacients neixen asimptomàtics, es tracta d’una infecció probablement infradiagnosticada.
La prevalença global de CMVc és de 0,32,4% dels nounats vius, sent menys freqüent en els països desenvolupats. Europa presenta unes taxes de prevalença al voltant del 0,3-0,6% dels nounats vius.
És per això que un grup mèdic multidisciplinari de l’Hospital de la Vall d’Hebron va decidir realitzar un protocol per al maneig d’aquesta malaltia. La Dra. N. Martín Begué va aportar l’algoritme que s’ha de realitzar de periodicitat de fons de ull quan acudeix un nadó amb diagnòstic de CMV congènit. També es va recordar com era el de la toxoplasmosi congènita.
A tall de resum, aquesta Taula que va aportar la doctora, és molt aclaridora:
Un altre tema, que des de l’any anterior ja s’ha introduït en la Oftalmopediatria i en l’estrabisme, és l’ús de la Tomografia de Coherència Òptica (OCT), no només per al diagnòstic / seguiment de patologies sinó també en estudis poblacionals. De 50 comunicacions orals que hi va haver, 5 d’elles, un 10% van ser de OCT. Es van mostrar els nous programari de segmentació ocular en pacients pediàtrics, es van aportar estudis d’influència de l’edat en el gruix de capa de cèl·lules ganglionars, estudis de OCT en pacients amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat yestudios del gruix dels músculs oculars extrínsecs a la oftalmopatia tiroïdal. Es va debatre sobre les aplicacions de l’OCT en l’estudi del segment anterior en l’edat pediàtrica.
I l’última cosa que també va destacar al Congrés va ser l’aportació de la Dra. R. Gómez de Liaño amb una App, actualment només per a Mac i pendent per Android, per a l’estudi de la fusió: Test d’Worth. L’aplicació es diu Test d’Worth App Ophthalmology, costa 2’99 € i serveix tant per a Iphone com Ipad. Els beneficis són tots per a la SEEPO.