Què és l’ull gandul?

Informa't sense compromís!


    Què és l'ull gandul

    L’ull gandul o ambliopia és la disminució de la visió d’un ull, sense que hi hagi una deficiència estructural en el globus ocular. En la majoria dels casos sol manifestar-se en un només ull però pot produir-se de manera bilateral (tots dos ulls). L’agudesa visual de l’ull amblíope no arriba a ser del 100% malgrat estar usant la correcció òptica.

    Per què es produeix l'ull gandul?

    És una patologia que té el seu origen en la infància i que si no és diagnosticada i tractada a temps, pot prolongar-se a l’edat adulta sense possibilitat de recuperació.

    Diagnòstic

    És molt important detectar aquest tipus d’alteracions visuals des dels primers mesos de vida, però no és un problema fàcil de detectar pels pares, i en la majoria dels casos són detectats en l’exploració oftalmològica.

    Tractament

    • Ulleres (per a corregir el defecte refractiu)
    • Pegats (tapant l’ull dominant unes hores al dia/setmana)

    Però existeixen altres tractaments alternatius per a realitzar-los quan alguna de les tècniques ja esmentades no és efectiva i fins i tot per a usar-los de manera combinada, com són:

    * Filtres penalitzadors (empitjorant la visió de l’ull bo s’aconsegueix millorar la visió del amblíope i en deixar passar la llum, s’emporten durant tot el dia)
    * Teràpia visual (exercicis visuals que ajuden en el procés de rehabilitació de recuperació de l’ull vague)
    * Col·liris (dilatació de la pupil·la de l’ull bo)
    * Cirurgia (en alguns cas d’estrabisme)

    El tractament sempre depèn de la causa que l’hagi originat, tractant-se primer la causa.
    És a dir, si ha estat provocat per una graduació no corregida, es prescriuen les ulleres. Pot ser que passat un temps no obtinguem la millora esperada, llavors es posaria un pegat, deixant destapat l'”ull dolent” fent que s’esforci per a recuperar la visió. A vegades les oclusions no són del tot efectives, es recupera visió sense arribar al 100%, amb el que és necessari recórrer a altres tipus de tractament (com les penalitzacions, teràpia visual…)

    Tot i que el tractament de l’ull gandul és senzill i molt eficaç, necessita constància i compromís (especialment si es realitza a través d’oclusions amb pegats i teràpia visual) i els pares han d’entendre a la perfecció el problema i les seves conseqüències.

    Teràpies visuals

    Amb l’ús de teràpies visuals ajudem a millorar la part sensorial perquè el cervell vegi amb els 2 ulls alhora i corregir en la mesura que sigui possible la desviació ocular.

    Prevenció de l'ull gandul

    La major mesura de prevenció per a l’ull gandul és la realització de les revisions oftalmològiques adequades per a la detecció precoç de l’ambliopia, i poder tractar-la al més aviat possible ja que no és el mateix realitzar el seu tractament als 3 que els 6 anys, abans de la maduració del sistema visual, assegurant-nos així del bon “funcionament” dels ulls i estar preparats per a un aprenentatge i rendiment escolar correctes.

    Des dels centres d’Oftalmologia Admiravisión recomanem que la primera revisió es realitzi abans de l’any d’edat, amb l’objectiu de detectar i corregir a temps els possibles problemes oculars i visuals, i després d’aquesta, seguir les indicacions del seu Oftalmòleg Pediàtric. Si l’ull gandul no es detecta i tracta abans dels 6 anys, posteriorment ja no es podrà corregir

    Mútues concertades

    Demana cita

    La primera visita sense compromís.
    Pregunta al metge tot el que necessites saber i decideix.

    .