Organitzada pel Club d’Excel·lència en la Gestió, Tüv-Rheinland i Comtec, al IESE
El Club d’Excel·lència en la Gestió, que atorga els certificats de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM), la certificadora Tüv-Rheinland i la consultora Comtec, van organitzar dimarts passat 2016.06.07 una interessant jornada al IESE per reflexionar sobre la sostenibilitat del sector sanitari en el context actual a la qual van assistir membres de l’equip de direcció del grup.
En el transcurs de la jornada, la professora d’economia de l’IESE, Nuria Mas, que ostenta la càtedra de Management Healthcare, va destacar la necessitat de modificar el model sanitari per:
- Les pressions financeres estructurals a què està sotmès i les unfunded liabilities, promeses de benestar no complertes.
- L’obsolescència derivada del fet que el sistema es va generar pensant en atendre malalties agudes i ara el 70% són cròniques
- Big data. El coneixement acumulat ofereix possibilitats de millora que s’han d’organitzar perquè el volum d’informació és molt important
Per aconseguir-considera fonamental aconseguir una triple fita encaminada a:
- Millorar la salut de la població perquè en prevenir es redueix el volum de pacients malalts i, conseqüentment, la despesa sanitària
- Oferir les millors cures possibles a tots els pacients que ja estan en el sistema perquè no es perdi la seva continuïtat assistencial i les seves patologies estiguin degudament controlades
- Reducció de costos que ha de ser el resultat de les dues mesures anteriors. Aquesta reducció de costos permetria seguir finançant el sistema. Així ho demostren estudis realitzats per l’OCDE en comparar resultats de diferents sistemes de gestió hospitalària entre els països que la conformen.
Per aconseguir aquesta triple meta, considera fonamental mesurar, entendre el que funciona, integrar cures, pagar per servei sanitari i no per serveis accessoris, que representen un 30% de la despesa total.
El Dr Xavier Mate de Quiron Salut i Mª José Ramos de MC Mutual van presentar casos d’èxit en l’aplicació del model EFQM en condicions ambientals adverses.
Ignacio Babé, del Club d’Excel·lència en la gestió explicar que els nous reptes del sector sanitari passen per:
- La seva capacitat de canvi i adaptació al nou paradigma
- La necessitat d’optimitzar recursos
- Potenciar el lideratge i corresponsabilitat dels directius
S’ha constatat que el sector sanitari no transmet prou bé els objectius a mitjà i llarg termini. Té escassa visió del canvi i, conseqüentment, el desplegament és inferior a altres sectors. Destaca, però com a fortalesa, la bona comunicació als grups d’interès.
El model EFQM funciona sobre 8 valors que els avaluadors s’observen en organitzacions excel·lents:
- Afegir valor al client
- Crear un futur sostenible
- Desenvolupar la capacitat de l’organització
- Aprofitar la creativitat i innovació
- Liderar amb visió
- Gestionar amb agilitat
- Assolir l’èxit mitjançant el talent de les persones
- Mantenir en el temps els resultats excel·lents. En aquest sentit, es proposa EFQM com una bona eina de gestió, clau per desenvolupar el lideratge que permeti dissenyar una estratègia que permeti planificar uns recursos per poder assolir uns resultats. Això requereix mesurar per poder avaluar i corregir errors.
Per determinar la bondat d’aquesta proposta, es va obrir una interessant partida de dobles entre Dr. Jordi Pujol l’Hospital Plató i Mª José Bueno de Sagessa per una banda i, el Dr. Carles Descalzi de la Fundació Hospital Sant Pere Claver i la Dra . Yolanda Costa de la Mútua de Terrassa. Els contrincants van debatre sobre la necessitat o no de l’obtenir la certificació, la necessitat de comptar amb la implicació de tot el personal i la necessitat d’optar al segell de excencia EFQM quan el model d’acreditació de la Generalitat de Catalunya exigeix ja el compliment de els estàndards del model per permetre el funcionament d’un centre. L’auditori va participar en les votacions que a la primera qüestió es van decantar pel sí, a la segona també i en la tercera van quedar bastant ajustades.
L’alta Direcció del grup Admiravisión considera que la certificació de l’EFQM aporta valor a l’organització perquè permet comparar organitzacions amb criteris objectius de qualitat contrastada i auditar resultats de forma independent.
Per aquest motiu treballa des de l’any 2011 amb aquesta eina de gestió amb l’objectiu d’assolir uns resultats excel·lents i sostenibles en el temps.
*Imatges del Club d’Excel·lència en la Gestió