Al Congrés de la Societat Espanyola de Glaucoma, celebrat a Toledo entre els dies 10 i 12 de març de 2016, es van reunir els principals especialistes de glaucoma del país així com cèlebres ponents europeus. El format del Congrés consisteix en una sèrie de simposis que tracten temes d’actualitat, taules rodones amb temes concrets a aprofundir, casos clínics, presentacions orals i presentacions en panell. A més, de manera satèl·lit pots actualitzar els teus coneixements sobre noves tecnologies d’aplicació oftalmològic i productes medicoquirúrgics en els estands disposats a les sales annexes.

Admiravisión presente en el XI Congreso de la Sociedad Española de Glaucoma

Entre les principals novetats cal destacar l’aparició de noves tecnologies i programari dins de les plataformes OCT ja existents, que ens permeten, a través d’una prova no invasiva, conèixer l’estat del nervi òptic i la capa de fibres nervioses de la retina. Es tracta d’un sistema d’imatge similar a un TAC, però sense radiació, que ens ajuda a diagnosticar, a seguir l’evolució i a prendre decisions de com i quan tractar els pacients glaucomatosos. És tal la velocitat a la qual avança el desenvolupament d’aquesta tecnologia i tal la informació que ens aporta, que avui dia és difícil imaginar la nostra pràctica mèdica diària sense accés a OCT.

Una altra dels punts clau a ressenyar és que cada vegada pren més volada un tipus de cirurgia anomenada MIGS. Són les sigles angleses de cirurgia de glaucoma mínimament invasiva i fa referència a diferents tècniques que tenen en comú la utilització d’un micro-implant. A través d’una cirurgia senzilla i poc agressiva, hom aconsegueix un descens de la pressió intraocular que ens ajuda a frenar l’evolució del glaucoma. Són tècniques efectives i segures, amb escasses complicacions, que pretenen disminuir també la necessitat de col·liris hipotensors oculars. El pacient ideal és aquell amb glaucoma lleu-moderat i usuari de gotes hipotensores que necessita cirurgia de cataracta. Per anar bé practicar la cirurgia de cataracta i afegir una tècnica MiGs. També aquells pacients amb hipertensió ocular glaucoma lleu que presentin mala tolerància als col·liris hipotensors.

Les ciències bàsiques també van tenir el seu pes en el Congrés. La neuro-protecció i la neuro-regeneració segueixen explorant com noves teràpies a aplicar en els nostres pacients de glaucoma, a més de baixar la pressió intraocular. En no gaire temps, a través de l’anàlisi de sang o d’una mostra de llàgrima, podrem saber el pronòstic individual de cada pacient amb glaucoma, probabilitat d’afectació dels familiars, associació a altres malalties, resposta als diferents fàrmacs, aproximació ideal d’ tractament …

Finalment, un assumpte que preocupa a la comunitat de glaucomatòlegs és el compliment, és a dir, que el pacient s’instil·li les gotes diàriament i amb la pauta establerta. Generalment tendim a pensar que els pacients es posen les gotes tal com els hem indicat però els estudis indiquen que això no és així, que tenim un problema perquè els malalts s’obliden de les gotes. Per què passa l’incompliment?. Existeixen moltes causes: Manca de perícia per a la instil·lació, descuit, mala tolerància, manca de conscienciació de les malalties i les seves conseqüències, incapacitat o escàs temps del professional en adoctrinar al pacient … Però el principal inconvenient per a l’incompliment és l’absència de símptomes, el pacient no obté un benefici immediat quan fa servir el col·liri del glaucoma; més aviat al contrari, picor-cremor-enrogiment … La base per millorar el compliment és la millora de la interacció metge-pacient.

Dr. Jesús Téllez

Experto en Glaucoma

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?