#UllAmbLaDiabetis: Revisions oculars gratuïtes per a detecció precoç de la retinopatia diabètica
- Des de l’any 1991, el 14 de novembre ha estat declarat per l’ONU i la Federació Internacional de la Diabetis com el Dia Mundial de la Diabetis, amb la finalitat de donar a conèixer les seves causes i símptomes, tractament i complicacions associades a aquesta malaltia crònica.
- És indispensable que tota la població faci controls oftalmològics anuals, especialment els que tenen diabetis o la hipertensió que poden afectar la visió.
- El nostre grup s’uneix a la campanya “#UllAmbLaDiabetis” oferint revisions oftalmològiques gratuïtes.
El nostre grup commemora el Dia Mundial de la Diabetis reforçant el seu compromís amb la prevenció de la retinopatia diabètica. Com en edicions anteriors, oferirà revisions oftalmològiques gratuïtes a tots els pacients que acudeixin als nostres centres i que així ho sol·licitin.
Segons dades de la Federació Internacional de la Diabetis, actualment en el món 415 milions d’adults pateixen diabetis i la proporció de persones amb diabetis de tipus dos va en augment en la majoria de països, probablement per hàbits alimentaris incorrectes que afavoreixen l’obesitat cada vegada a edats més primerenques. El 75% d’adults amb diabetis viuen en països de renda mitjana-baixa. 1 de cada 2 (46%) de les persones amb diabetis estan sense diagnosticar. La diabetis va causar 5 milions de morts el 2015; cada sis segons una persona mor per la diabetis. Més de 20,9 milions de nascuts es van veure afectats per la diabetis durant l’embaràs el 2015 – 1 de cada 7 naixements.
Aquestes dades resulten alarmants i són una mostra evident de la necessitat de realitzar aquest recordatori anual per moure consciències orientades sobretot a la prevenció, a la detecció precoç i al seguiment estricte del tractament per evitar complicacions com la retinopatia diabètica que provoca ceguesa i no ocasiona símptomes fins que s’inicia la pèrdua de visió.
El risc de desenvolupar retinopatia diabètica és més gran com més temps hagi passat des de l’inici de la diabetis; però el moment en què es presenta també varia, depenent del tipus de diabetis i del grau de control metabòlic de cada pacient.
És fonamental conscienciar el pacient diabètic de la necedidad que controli el seu hemoglobina glicosilada (HbA1c). L’estudi Early Treatment Diabetic Retinopathy Study va posar de manifest, ja en la dècada dels 80, la necessitat de valorar aquest paràmetre i mantenir-lo al voltant del 8. L’estudi no va aconseguir impactar prou a la població i als metges de capçalera. Actualment, la Societat Espanyola de Retina i Vitri fixa com a valor de referència mínim el 7, sent el màxim desitjable de 10.
Amb la finalitat de dur a terme aquesta detecció precoç i proporcionar informació precisa i veraç sobre la malaltia, el seu control i el seu tractament, emprenem una nova campanya de revisions gratuïtes, facilitant al màxim l’accessibilitat als serveis oftalmològics