Què és la presbícia o vista cansada?

La presbícia, més comunament coneguda com a vista cansada, és una anomalia del globus ocular que es caracteritza per la impossibilitat progressiva de la visió propera. Aquesta anomalia està causada per la rigidesa de les fibres que componen el cristal·lí. La rigidesa es produeix de manera progressiva, com a conseqüència de l’envelliment del cristal·lí. I, durant aquest procés, i també de manera progressiva, es va perdent capacitat visual per llegir o enfocar de prop.

La presbícia afecta tothom?

La presbícia sol aparèixer a partir dels 40/45 anys i és inexorable. Tots acabarem necessitant ulleres de prop en algun moment. Les persones miops, comencen compensant el problema de visió propera però, a la llarga, acaben patint-ho igualment. Potser necessitaran menys diòptries de prop però, suficients per no poder llegir sense ulleres.

Quan he de començar a fer servir ulleres de prop?

Es recomana allargar l’inici de l’ús d’ulleres de prop fins que s’allunyi el llibre fins on arriba el braç estirat, ja no som capaços de llegir el text. Arribats a aquest punt, no convé forçar la vista. Habitualment, es comença amb ulleres amb addició d’una diòptria propera. Conforme passa el temps i amb una diòptria no és suficient per veure bé, es passa a 1,5 diòptries, després a 2,… fins que s’estabilitza la graduació. De vegades, cal disposar d’ulleres de diferents graduacions per a diferents distàncies. Pot passar que calgui una diòptria per a l’ordinador, 1,5 per llegir i 2 per cosir, per exemple.

En cas de patir defectes refractius com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme, caldrà una ullera progressiva. Les ulleres progressives tenen una graduació diferent a les diferents parts de la lent amb la finalitat que la persona pugui veure bé a totes les distàncies. Impliquen abaixar la vista sempre per llegir i, mirar recte per veure de lluny. No tothom s’hi habitúa.

Són adequades les ulleres de prop que venen en comerços?

Per poder veure bé de prop cal una lent d’augment que faci la funció d’una lupa. Per tant, en principi, pot semblar que qualsevol ullera que compleixi aquesta funció és adequada. Tot i això, és important que la lent sigui de qualitat, perquè la graduació sigui uniforme i no deformi la imatge en algun punt. Les ulleres que es comercialitzen en comerços diferents de les òptiques especialitzades sovint no compleixen amb els estàndards de qualitat fixats per la comunitat europea. És important que disposin del distintiu CE.

D’altra banda, generalment cal personalitzar la graduació en funció de la desviació de l’eix que la persona pugui patir. Això requereix confeccionar la graduació a mida. Això és imprescindible en el cas de les persones que necessiten ulleres progressives.

Es pot operar la presbícia o la vista cansada?

Operar la presbícia o vista cansada és possible. Si es vol deixar de dependre de les ulleres a tota hora, hi ha diferents opcions quirúrgiques:

Cirurgia de la presbícia amb monovisió

Consisteix a corregir la visió propera a un ull i llunyana a un altre, de manera que un ull veu bé de prop i l’altre de lluny.

Cirurgia de la presbícia amb Làser Excímer

Consisteix a modelar la còrnia permetent-li una visió multifocal, de prop i de lluny. Cal fer proves oftalmològiques d’aptitud per a aquesta cirurgia.

Operar la presbícia o vista cansada amb cirurgia de cristal·lí clar

La cirurgia de cristal·lí clar és una cirurgia idèntica a la de la cirurgia de les cataractes, en què s’extreu el cristal·lí i se substitueix per una lent intraocular multifocal. Hi ha diferents tipus de lents que es poden implantar:

  • Refractives
  • Acomodatives -ajuden a acomodar amb la força del múscul ciliar-
  • Lents de rang estès o lents EDOF -permeten una visió contínua del focus de proper al llunyà
  • Lents multifocals –tenen uns anells capaços d’enfocar de lluny i de prop–. Hi ha diferents tipus de lents multifocals. Nosaltres utilitzem molt les trifocals pel bon resultat que proporcionen als nostres pacients –tenen un focus llunyà, un focus proper i un focus intermedi–. De totes les opcions quirúrgiques, aquesta és la que considerem més recomanable.

La cirurgia consisteix a fer una petita incisió –2,2 i 1 mm–, extreure el cristal·lí, netejar la càpsula i implantar la lent intraocular. Les incisions s’autosegell i en un parell de dies es pot fer vida normal, amb algunes precaucions.

L’avantatge d’operar la presbícia o la vista cansada amb aquesta tècnica és que, extreure el cristal·lí quan encara no s’ha opacificat, és molt més senzill que quan ja s’ha format la cataracta. Per tant, sorgeixen menys complicacions. D’altra banda, garanteix que no s’ha d’operar de cataractes en el futur. Igual que el cristal·lí s’envelleix i va deixant d’acomodar de prop (presbícia), també es va opacificant (cataractes), i arriba un dia que cal extreure’l i col·locar una lent intraocular al seu lloc. Això també és inevitable i hi arribarem tots en algun moment.

En conseqüència, la cirurgia de cristal·lí clar amb lent multifocal permet, per una banda, obtenir una bona visió durant molts anys. De l’altra, facilita i avança la cirurgia de la cataracta (que mai no s’arribarà a formar), en edats en què l’estat general de la persona és millor per afrontar qualsevol cirurgia.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?