Entre els dies 6 i 10 de setembre, s’ha celebrat a Barcelona la 42a edició del congrés de l’ESCRS (European Society of Cataract & Refractive Surgeons), amb un gran èxit d’assistència, i nombroses novetats i formats innovadors.

L’equip de cirurgians refractius i facorefractius d’Admiravisión ha participat activament de les diferents i interessants propostes.

Col·laboracions de l’equip Admiravisión

La Dra. Cristina Blasco ha presentat un vídeo sobre Cirurgia de caratactes i implant Istent Inject W: reposicionament i verificació del blanqueig de les venes episcerals adjacents.

La Dra. Zoraida Del Campo ha participat en una taula sobre IA aplicada a la cirurgia de la cataracta, debatent sobre els avantatges i desavantatges de la nova intel·ligència artificial davant de la intel·ligència natural. Si bé la IA ens pot permetre avenços com la cirurgia teledirigida a distància, el diagnòstic comparatiu diferencial -basat en bancs de dades d’imatges de diferents patologies oculars-, o la transcripció del curs clínic. Es constata imprescindible la validació i el criteri humà. La IA ha de ser una eina dajuda al facultatiu, però difícilment pot substituir-lo.

La revolució tecnològica i professional que suposa la IA ens està portant que es dediquin apartats específics als diferents congressos professionals per poder abordar aquestes noves eines, que evolucionen a ritme vertiginós i cal anar incorporant per no quedar-se enrere.

El Dr. David Aragón ha participat a l’organització del Tablao -presentacions interactives-, de la mà de la SCOFT Jove.

El Dr. Elio Díez-Feijóo ha participat a l’organització de l’Escape Room, que tenia com a objectiu esbrinar quina era la lent perfecta per al pacient escollit. El joc va resultar tan complex que pocs participants van aconseguir sortir airosos.

Cursos i sessions quirúrgiques pràctiques

L’edició d’aquest any ha estat carregada de sessions generals i individuals, amb una gran oferta de cursos teòrics i pràctics en un format molt didàctic que permetia veure en directe com els millors experts resolen casos complexos concrets i complicacions quirúrgiques comunes. Això permet adquirir ràpidament noves habilitats. En aquest sentit, la Dra. M. Pilar Prats, s’ha interessat especialment pel curs de tècniques de fixació escleral amb polypropilè, de la mà del prestigiós expert brasiler el professor Dr. Sergio Canabrava. Ha après les darreres novetats en el tractament del queratocon mitjançant Crosslinking. També ha pogut constatar els avantatges del sistema CAIS que permet implantar anells corneals de donants, que substitueixen el plàstic, amb excel·lents resultats i millor tolerància per tractar-se de teixit biològic. Per acabar, incorporant la intel·ligència artificial, s’ha presentat una calculadora de risc de queratocon: Braincornea. En naixement a les dades topològiques de la còrnia del pacient, que el cirurgià introdueix, aquesta eina online prediu el risc que l’astigmatisme del pacient acabi convertint-se en queratocon.

En cirurgia refractiva hem vist poques novetats. S’ha parlat de modificacions de la tècnica per a una recuperació més ràpida i s’han presentat estudis que permeten ampliar la indicació de làser a més pacients.

D’altra banda, s’ha comentat molt del paper i la importància de l’epiteli corneal en cirurgia refractiva i de la seva anàlisi amb equips diagnòstics nous. Ens ha sorprès la nova utilitat en el tractament amb Làser Yag de teixits epitelials.

A nivell de cirurgia de cataractes en pacients amb glaucoma, el més interessant ha estat reafirmar el fet d’intervenir el glaucoma en fases precoces. En pacients amb glaucoma lleu-moderat que es posa 1-2 gotes hipotensores i tenen cataractes està indicat combinar la cirurgia facorefractiva amb una cirurgia MIGS -per intentar retirar o reduir les gotes- i millorar així tant la pressió intraocular com la qualitat de vida del pacient. Al nostre centre tenim experiència en cirurgia combinada faco-MIGS, tant en implant iStent com en l’ús del làser Elios, que redueix el tractament mèdic amb gotes millorant la superfície corneal; i es pot combinar o no amb cirurgia de cataractes. Durant el congrés, les nostres especialistes en glaucoma, Dres. Cristina Blasco i Sara Hernández, a més de la cap clínic del nostre centre associat a Clínica Corachan-Dra. M. Pilar Prats- van tenir l’ocasió d’assistir a la presentació que el prestigiós expert internacional Dr. Ike Ahmed, va realitzar sobre el làser Elios.

Noves tecnologies i noves lents

Pel que fa a presentació de noves tecnologies, ens han sorprès els nous microscopis en 3D, que utilitzen la realitat virtual en cirurgia, permetent fer-la a distància.

També s’han presentat les utilitats i els avantatges dels nous aparells diagnòstics en la presa de decisions durant la pràctica clínica.

El congrés s’ha centrat molt en la correcció de la presbícia tant amb tècniques làser com amb noves lents. Com a novetat, s’han presentat les lents fàquiques multifocals, que serveixen tant per a cataracta com per a presbícia. Ens ha sorprès la la lent Galaxy de Rayner pel seu disseny òptic en espiral, que millora la visió a totes les distàncies i redueix els halos. Aquesta lent encara està en proves i s’espera que es comenci a comercialitzar l’any que ve.

En el camp de les lents intraoculars, s’han presentat nous catàlegs de lents monofocals plus, EDOF i trifocals, que aporten més independència d’ulleres en distància intermèdia i propera. Cal destacar les lents amb add on (multifocals, tòriques i esfèriques) que permeten corregir defectes de graduació –o oferir visió sense ulleres– a pacients que ja han estat operats prèviament amb una lent monofocal. Aquestes noves lents add on es poden implantar sobre la primera per millorar el resultat refractiu i la dependència de les ulleres.

Importància creixent de la inclusió i la sostenibilitat

El nostre equip està molt sensibilitzat amb la cura del medi ambient i el respecte a la diversitat. Per aquest motiu, ens ha sorprès gratament comprovar com aquesta sensibilitat es va estenent i institucionalitzant.

Al marge de la innovació en el format de les diferents propostes d’aquesta edició del congrés de l’ESCRS, es comencen a prioritzar per primera vegada criteris d’inclusió a tots nivells susceptibles de discriminació (gènere, raça, discapacitat, nacionalitat, etc…).

Així mateix, la sostenibilitat ambiental adquireix protagonisme. Els professionals del sector es van sensibilitzant, cada cop més, amb la necessitat de minimitzar l’impacte professional sobre el medi ambient.

En aquest sentit, s’ha dissenyat una calculadora de sostenibilitat al quiròfan per a cirurgia de cataractes: Sidis.

Així mateix, es va posar a la disposició dels participants una eina que els permetia calcular la seva empremta de carboni durant l’assistència al congrés, en considerar el mitjà de transport utilitzat, etc.

També hi havia fonts d’aigua per tot arreu perquè els participants poguessin emplenar les ampolles d’aigua.

Innovadores propostes ludicodidàctiques

Cada cop més, els professionals de diferents àmbits, que hem d’impartir o rebre coneixements, optem per dinàmiques interactives, que són enriquidores, divertides i faciliten molt l’aprenentatge.

Els organitzadors del congrés han estat molt creatius en aquesta ocasió. D’una banda, s’ha disposat un espai anomenat Tablao on es realitzaven consultes interactives, o debats a favor i en contra de diferents opcions terapèutiques. El Dr. David Aragón ha participat filtrant temes per poder centrar-se en els més interessants.

D’altra banda, l’Escape Room esmentat anteriorment ha suposat un plus de diversió i aprenentatge en el càlcul de lents òptimes per a casos especials.

Finalment, coincidint amb el 75è aniversari de l’implant de la primera lent intraocular, s’ha habilitat un interessant Museu de la lent intraocular. Durant la segona guerra mundial, el Dr. Harold Ridley -un dels millors cirurgians de cataractes de l’època- va observar que els fragments de plàstic- allotjats dins l’ull dels pilots ferits- no produïen cap reacció dels teixits oculars. D’aquesta manera, Ridley va intuir quin seria el material del que estaria feta la lent amb què podria substituir el cristal·lí opacificat per la cataracta. Des de llavors, les lents intraoculars han experimentat una evolució enorme. El museu ha exhibit les diferents lents utilitzades al llarg de la història. Ha resultat sorprenent poder observar-les amb deteniment.

Aquesta edició del congrés de l’ESCRS ha estat una gran oportunitat d’actualització professional i de networking per al nostre equip, que inicia el curs acadèmic amb il·lusió i ganes d’innovació.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?