Els dies 8 i 9 de març es van presentar a Madrid les últimes novetats en tractament mèdic i quirúrgic de les patologies de retina.

Una delegació dels nostres especialistes va acudir al congrés. La Dra. M. Àngels de Pouplana ens fa un interessant resum.

congreso de la Sociedad Española de Retina y Vítreo

Novetats en retina mèdica

L’implant intravitri de dexametasona

Pot ser emprat com 1a línia terapèutica en pacients amb edema macular diabètic (EMD) que siguin pseudofàquics, fáquicos candidats a cirurgia de cataracta, pacients amb baixa adherència al tractament, vitrectomizados i aquells amb esdeveniments cardiovasculars previs recents. En els patrons d’EMD amb perfil inflamatori pot ser especialment recomanable l’implant de dexametasona, diferents signes de l’OCT poden orientar-nos com el despreniment de neuroepitelio, l’EMD cistoidecon grans quists, l’EMD difús i els punts hiperreflectivos.

Faricimab

És el primer anticòs bioespecífico que s’uneix i neutralitza simultàniament angiopoietina-2 (Ang-2) i el factor de creixement endotelial vascular (VEGF). Es van presentar els resultats de 3 estudis de fase II: AVENUE, Stairway i BOULEVARD que van demostrar millores visuals, anatòmiques i de durada en pacients amb EMD. En DMAEn els guanys en millor agudesa visual corregida (MAVC) i anatòmiques amb faricimab cada 3 i 4 mesos van ser comparables a ranibizumab mensual. Es continua estudiant en fase III.

Abicipar pegol

És una proteïna de la família de les DARPins, una nova classe de proteïnes de fusió recombinant amb un pes molecular de 14-34 kDa, molt inferior al dels anticossos, el que els confereix una gran capacitat de penetració en els teixits. En els assaigs en fase IIb un 10% dels pacients va desenvolupar una reacció inflamatòria per la qual cosa s’han introduït modificacions en el procés de síntesi i purificació per als estudis de fase III. Els assaigs pivots de fase III CEDAR i SEQUOIA han comparat Abicipar Pegol cada 8 i cada 12 setmanes enfront de Ranibizumab cada 4 aconseguint estabilitzar la visió a les 52 setmanes en més del 91% de pacients però persisteix la freqüència superior de reaccions inflamatòries en els grups d’ Abicipar Pegol.

Brolucizumab

Resultats a 2 anys dels estudis de fase III Hawk i Harrier. Brolucizumab va ser no-inferior a Aflibercept en el canvi de la MAVC fins a les 48 setmanes i superior en resultats anatòmics. Les millores es van mantenir durant 96 setmanes en pauta de dosificació cada 12 setmanes (q12s).

Estudi ALTAIR

A 2 anys avala l’extensió de l’interval en pauta T & E amb Aflibercept fins a 16 setmanes.

Implant de fluocinolona

Ha demostrat en estudis pivots i de pràctica real una eficàcia pel que fa a la reducció del gruix foveal mantinguda de fins a 36 mesos i està indicat en el tractament de l’EMD crònic que no respon adequadament a tractaments previs.

Teràpia gènica

Consisteix en la introducció de DNA exogen dins de cèl·lules usant vectors virals amb la intenció de:

  • Substitueix o silenciar un gen “dolent” per curar un desordre genètic
  • Aportació de medicació de llarga durada dins de l’ull
  • Inserir un gen nou per detectar llum en cèl·lules que no són fotosensibles normalment (optogenètica)

En 2018 va ser aprovada la 1a teràpia gènica a Europa: Luxturna. S’introdueix a l’ull mitjançant una vitrectomia per al tractament de la mutació bialélica de RPE65 associada a la amaurosi congènita de Leber.

Actualment hi ha assaigs cínics amb teràpia gènica per a altres malalties retinianes hereditàries com la coroidoremia, Retinitis pigments (RP), Retinosquisi lligada al X, Acromatopsia i malaltia de Stargardt.

També hi ha assaigs que usen la teràpia gènica com a forma d’aportació de medicació de llarga durada en DMAE seca i humida.

Novetats en retina quirúrgica

Sistemes de visualització quirúrgics en 3D

Després de 5 anys d’experiència amb els sistemes de visualització quirúrgics en 3D es pot dir que no dificulta la cirurgia i que aporta com avantatges una millor ergonomia per al cirurgià, la possibilitat de processar digitalment les imatges per ressaltar la visualització d’estructures específiques i que el cirurgià i l’aprenent puguin veure la mateixa imatge en 3D.

Sistema que simplifica la col·locació de la banda escleral 360º

Es va presentar un nou sistema que simplifica la col·locació de la banda escleral 360º en pocs minuts. Es realitzen 2 obertures petites en la conjuntiva en quadrants oposats, s’utilitza un ganxo helicoïdal passant-ho sota els quatre músculs rectes i es manté la banda en la seva posició amb 2 punts de sutura i un maneguet.

Assaigs amb humans i pre-clínics per avaluar el trasplantament de cèl·lules neurals retinanes

Per malalties degeneratives retinianes massa avançades per a la teràpia gènica s’estan realitzant assajos amb humans i pre-clínics per avaluar el trasplantament de cèl·lules neurals retinanes i determinar la seva integració funcional i capacitat de regeneració visual.

Vitrectomia amb pelat de la membrana limitant interna (MLI) en els forats maculars (AM)

Els resultats de la vitrectomia amb pelat de la membrana limitant interna (MLI) en els forats maculars (AM) d’alts miops no solen ser satisfactoris. S’ha realitzat un estudi prospectiu no randomizat en pacients amb AM miópicos naïve i AM miópicos persistents prèviament intervinguts utilitzant com a adjuvant plasma enriquit en plaquetes autòleg i es va observar que el tancament anatòmic primari va aconseguir xifres similars a les descrites en els AM idiopatics. L’agudesa visual només va millorar en els AM naïve.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?