Com es dilaten les pupil·les?

Quan i per què tenim les pupil·les dilatades? La pupil·la és un orifici ubicat al centre de l’iris, la funció del qual és la de regular el pas de la llum fins a la retina, on es projecten les imatges.

El grau de dilatació de la pupil·la depèn de la llum que rep. Quan la il·luminació és intensa, la pupil·la es contrau per protegir la retina. A la foscor, o amb il·luminació tènue, es dilata per facilitar que a la retina li arribi la màxima llum possible per tal de percebre al màxim les imatges que ens envolten. En condicions de foscor total, en no arribar res de llum a la retina, no podem veure què tenim al voltant.

D’aquesta manera, podem concloure que la pupil·la funciona com l’objectiu d’una càmera, accionada per dos músculs: el dilatador obre l’objectiu i l’esfínter de la pupil·la el tanca. Aquests músculs s’activen automàticament i inconscientment, en resposta als estímuls lluminosos.

Per què es dilaten les pupil·les?

Al marge de la resposta automàtica a l’estímul lluminós, hi ha altres causes per les quals es dilaten les pupil·les:

Dilatació o midriasi induïda per fàrmacs

Quan acudim a l’oftalmòleg a revisar la nostra vista, moltes vegades necessita provocar una dilatació artificial de la pupil·la. Per exemple,

  • per poder examinar correctament el fons de l’ull (amb OCT o retinografia)
  • per obtenir una graduació amb cicloplegia 100% fiable en nens, per tal de conèixer la capacitat denfocament de l’ull
  • per realitzar cirurgies com la de les cataractes o la vitrectomia
  • D’altra banda, el consum de tòxics com l’alcohol, la cocaïna, les amfetamines o l’LSD, afecten el nostre sistema nerviós central, en concret, els receptors de serotonina del cervell, relaxant els músculs de la pupil·la i, ocasionant en conseqüència que les pupil·les estiguin dilatades.

Per problemes neuronals

  • traumatismes craneoencefàlics
  • accidents cerebrals de tipus vascular
  • hèrnies cerebrals
  • epilèpsia
  • migranya

Quan i per què tenim les pupil·les dilatades: per causes fisiològiques

Alliberament d’adrenalina

Quan tenim por o estrès, l’amígdala del cervell activa una reacció d’alerta i fugida, a través de l’alliberament d’adrenalina. D’una banda, aquesta hormona ajuda els músculs a alliberar més sucre, facilitant-ne la ràpida activació, per fugir de l’amenaça de perill percebuda pel cervell (amb independència de si la situació de perill és real o imaginària). De l’altra, provoca una dilatació de la pupil·la, amb la finalitat de permetre’ns observar amb detall la situació d’amenaça.

Alliberament d’oxcitocina

L´enamorament, l´embaràs o l´esport eleven els nostres nivells d´oxcitocina. Aquesta hormona també afavoreix la dilatació de la pupil·la….. per veure millor el teu enamorat, el teu nadó o per on trepitges en córrer?, és probable. El funcionament del nostre organisme és gairebé perfecte i ens prepara per a totes les situacions que ens poden presentar durant la vida.

Quan ens hem de preocupar?

Com hem explicat, davant de determinats estímuls, les nostres pupil·les es dilaten de forma automàtica, en respondre davant d’un estímul o un altre dels comentats. Tot i això, si transcorren unes hores de l’impacte de l’estímul i les pupil·les segueixen dilatades, cal consultar l’oftalmòleg.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?