Aquest any, la reunió de la GESOC ha tractat, de forma monogràfica, sobre infeccions corneals (queratitis infeccioses). La Dra. Noelia Sabater, experta en cirurgia refractiva del nostre grup ens explica les novetats presentades en la mateixa.

A aquesta important reunió anual hem assistit més de 600 oftalmòlegs amb especial interès en la subespecialitat de còrnia i segment anterior.

S’ha realitzat una revisió i actualització en mètodes diagnòstics i factors de risc de les queratitis infeccioses, fent-se especial èmfasi en el factor de risc més rellevant pel comú i popular al nostre medi: L’ús i mal ús de les lents de contacte o lents de contacte .

S’ha parlat de la necessitat de conscienciar la població per a un bon ús de les lents de contacte per prevenir queratitis bacterianes i fúngiques, ja que poden arribar a ser infeccions molt greus amb conseqüències devastadores per a la visió. Les queratitis infecciosa en portadors de contacte sol estar produïda per bacteris Gramm negatives com la Pseudomona sent molt resistents al tractament i amb importants seqüeles per a la visió. Requereixen un règim de tractament antibiòtic tòpic molt intensiu i seguiment diari per part de l’especialista.

El paper de l’oftalmòleg i l’optometrista són essencials en l’educació sobre higiene, manipulació i ús correcte de les lents de contacte, evitant dormir, banyar-se o dutxar-se amb elles.

Altres temes que s’han tractat són el maneig de les queratitis per protozous (com les amebes, molt relacionades amb l’ús de lents de contacte o el bany en piscines, en concret la Acanthamoeba, una ameba que envaeix la còrnia amb efectes molt adversos) i queratitis per virus, especialment per herpes per la seva alta prevalença.

També s’ha parlat del desproveïment de diversos antibiòtics d’ús oftàlmic per part de la indústria en els últims anys i del llançament d’una app per part d’un conegut hospital a Londres que recull diverses guies clíniques sobre el maneig de queratitis infeccioses i que pretén ser una eina útil en el dia a dia de l’oftalmòleg.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?