Entre els dies 10 a 12 de maig ha tingut lloc a Tarragona el Congrès anual de la “Sociedad Española de Estrabología y Oftalmología Pediátrica”.
La Dra. Sabina Luna, Oftalmopediatra i experta en oculoplàstia, ens explica les novetats presentades.
Ha estat un congrés molt valorat per tots els assistents no només per l’activitat formativa sinó també per la lúdica, podent gaudir d’una ciutat patrimoni de la humanitat en un recinte ubicat, al Palau de Congressos de Tarragona, en una antiga pedrera romana.
Índice de contenidos
Estudi sobre l’ús de l’atropina diluïda per frenar l’avanç de la miopia infantil
La primera conferència, que va provocar moltes preguntes, la va exposar la Dra. Inés Pérez Flores, oftalmopediatra de l’Hospital Povisa de Vigo. Versava sobre miopia i l’ús d’atropina diluïda per frenar el seu avanç. Després de diversos anys amb estudis i publicacions en països asiàtics sobre aquest tema s’inicia a Espanya un estudi multicèntric dirigit per la Dra Pérez per valorar, en la població pediàtrica espanyola, la possibilitat de frenar la progressió de la miopia amb l’ús diari i nocturn de col·liri d’atropina diluïda. Es va presentar l’estudi multicèntric nacional, hospitals que el formen, rang d’edat, durada de l’estudi, rang de miopia, obtenció / preparació del col·liri diluït, permisos ministerials, proves de monitorització … Es va reforçar la necessitat de trobar el motiu de l’augment de la prevalença de la miopia en la societat actual i es va recordar que els estudis estadístics avisen del creixement d’aquesta patologia i pot arribar al 2040 a un 90% d’afectació en algunes poblacions.
Cirurgia de l’estrabisme post trauma
La convidada d’honor la Dra. Andrea Molinari, reconeguda oftalmòloga pediatre a nivell mundial establerta a Quito, ens va exposar diverses conferències d’un alt contingut formatiu i gran casuística. La conferència titulada “Estrabisme post Trauma” va ser de gran interès per la variabilitat en tècniques quirúrgiques realitzades davant d’aquest tipus d’estrabisme que solen tenir més dificultat en la seva reparació i amb limitacions tant quirúrgiques com de resultats.
Nou material per oculoplastia infantil
La Dra. Molinari va presentar en el simposi de Oculoplàstia infantil un material per suspensions frontals amb bons resultats i baixa freqüència de complicacions (infeccions, exposicions, granulomes …), una sutura quirúrgica trenada i no absorbible composta per tereftalat d’etilè.
Ús de propanolol per als hemangiomes
En aquest mateix simposi la Dra. Eulàlia Baselga, dermatòloga infantil de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i coordinadora de grups multicèntrics internacionals de patologies dermatològiques infantils, va presentar la seva perspectiva davant els hemangiomes des de l’inici de l’ús del propanolol oral. També ens va mostrar la utilitat dels betabloquejants tòpics en aquesta patologia i la seva eficàcia. L’afectació i seqüeles dels hemangiomes ha sofert un canvi radical des de l’inici d’aquest fàrmac. Va remarcar la importància del seguiment setmanal d’aquests pacients en les primeres setmanes d’aparició tant per part del dermatòleg com del oftalmopediatra per la possible afectació ocular a curt i llarg termini.
Genètica i distròfies retinianes
La conferència que va tancar el congrés, molt esperada per tots els participants, va ser la del Dr. Rafael Navarro, retinòleg de l’IMO (Barcelona). Ens va obrir una finestra a la genètica dins el gran món de les distròfies retinianes a través de casos pràctics centrant-se en les més prevalents. També ens va mostrar la utilitat de la autofluorescència en aquests pacients, la rapidesa i innocuïtat d’aquesta prova i la gran informació que ens aporta en fases primerenques de la malaltia.
Estrabisme restrictiu
Finalment, la conferència d’honor del congrés Dr. Fernando Gómez de Liaño li va atorgar al Dr. Josep Visa, expresident de la SEEOP, amb el títol “La meva experiència en el Estrabisme Restrictiu” va fer un repàs de totes les causes que produeixen aquest tipus d’estrabisme, les peculiaritats i les opcions terapèutiques amb vídeos il·lustratius