La retinopatia de la prematuridad és una malaltia vasoproliferativa que afecta als nounats prematurs i que es produeix al moment del desenvolupament i maduració vascular.

És la causa més freqüent de ceguesa infantil en països desenvolupats. Els treballs de recerca clínica portats en aquestes últimes dècades ha desenvolupat el coneixement de la seva patogènia, la qual cosa ha permès el disseny de noves estratègies terapèutiques.

 

Patogénia de la ROP

La retina és l’únic teixit que no posseeix gots sanguinis fins al quart mes de gestació, moment en el qual apareixen complexos vasculars des dels gots hialoides en el nervi òptic i creixen cap a la perifèria.

Aquests gots aconseguiran la perifèria nasal després dels vuit mesos de gestació. La perifèria temporal retiniana no és vascularizada fins a passat un mes després del part.

Aquesta retina temporal vascularizada de forma incompleta és molt sensible a les lesions per exposició perllongada i a determinada concentració d’O2, especialment en nens prematurs.

 

Història de la ROP

La ROP va ser descrita per primera vegada per TERRY en 1940, la hi denominava fibroplasia retrolental. En els 50 la hi comença a relacionar amb l’aportació elevada i incontrolat d’oxigen. A partir de la dècada dels 80 l’avanç en les tècniques i mètodes de la cura neonatal va permetre una major supervivència dels nounats prematurs i una caiguda considerable en l’aparició de la ROP.

 

Població de Risc

  1. Nounats per sota de les 27 setmanes de gestació.
  2. Pacients nounats amb pes inferior als 1000 gr.
  3. Nounats amb complicacions sistémicas, hemorràgies intraventriculares.

 

Classificació internacional de la retinopatia de la prematuridad

Aquesta classificació va ser revisada i actualitzada l’any 2005 unificant criteris que han ajudat a la realització d’assajos clínics multicéntricos. La classificació de la ROP descriu sis graus de severitat basant-se en 4 paràmetres.

  1. Localització.
  2. Estadi.
  3. Extensió.
  4. Presència de Malaltia Plus.

Localització:

Es determina segons tres zones centrades en el disc òptic.

L’extensió

Està determinada pel nombre d’hores de l’esfera del rellotge que estan afectades.

Estadi

  • Estadi 1: Una línia prima blanc gris i tortuosa que discorre paral·lela a l’hora serrata. Aquesta línia separa la retina perifèrica inmadura avascular de la retina post vascularizada.
  • Estadi 2: Progressa la línia de demarcació, es converteix en una cresta de teixit que s’estén fora del plànol de la retina
  • Estadi 3: Cresta amb proliferació fibrovascular extraretiniana.
  • Estadi 4: Despreniment de retina subtotal traccional que s’inicia en la perifèria i progressa cap al centre.
  • Estadi 5: Despreniment de retina total.

Presència de Malaltia Plus

Es desenvolupa en un 6% dels nounats prematurs amb pesos inferiors a 1.200 grams. Es presenta una dilatació de venes i una tortuosidad de les arteriolas en el pol posterior retiniano.

 

Tractament de la retinopatia del prematur

Se sap que actualment la majoria de les retinopaties del prematur tornen. Només menys d’un 10% de les retinopaties en Estadi 1 i 2 progressen cap a la malaltia llindar.

Els tractaments seran aplicats en funció de l’afectació de les retines:

  1. En ROP és estat llindar aquesta recomanada l’ablació de la retina inmadura avascular per crioterapia o fotocoagulación amb làser.
  2. La cirurgia vitri retina es realitza en quan existeix despreniment de retina d’origen fraccional.
  3. El descobriment de marcadors com el IGF-1, VEGF, BFGF, en el desenvolupament de la ROP, constitueix un gran avanç en l’enteniment de la patogènia de la malaltia. La troballa d’aquests marcadors angiogénicos obre una nova porta en el tractament de la ROP.

Conclusions

El futur de la ROP s’enfoca actualment més cap a la prevenció de la malaltia que no cap als tractaments en si. El descobriment dels marcadors antiangiogénicos determina un nou enfocament en el pronòstic i en els factors de risc. El coneixement més profund d’aquests factors determina un diagnòstic més precís del moment en el qual es produeix la malaltia, i per tant, el poder actuar de forma més precoç amb el tractament necessari abans que les seqüeles d’aquesta siguin irreversibles.

L’avanç en els estudis en telemedicina, amb imatges fundoscópicas digitals d’alta resolució cada vegada faciliten més la identificació d’aquests pacients, delimiten i localitzen millor les lesions en retina, i per tant, asseguren una aplicació del tractament molt més efectiva.

 

Font:Dra. I. Romagosa. N. Col. 26590

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?