Objectius de la Campanya salut visual Dia Mundial de la Diabetis 2022

El Dia Mundial de la Diabetis 2022 és una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1991 com a resposta a l’amenaça creixent de salut que suposa la diabetis. El lema del Dia Mundial de la Diabetis 2021-23 és l’accés a la cura de la diabetis. En concret, per a aquest 2022, es fixa com a objectiu educar per protegir el futur.

Hom calcula que el 2030, una de cada nou persones serà diabètica, i que la meitat dels diabètics no estan diagnosticats. Aquest augment incessant de la prevalença d’aquesta malaltia sotmet a molta pressió el sistema sanitari dificultant, en alguns casos, que els diabètics tinguin accés a la informació i les cures que necessiten.

La campanya del Dia Mundial de la Diabetis té com a objectius per al 2030:

  1. Diagnosticar el 80% d’afectats
  2. Que el 80% de diagnosticats tinguin un bon control de la glicèmia
  3. Que el 80% de diagnosticats tinguin un bon control de la pressió arterial
  4. Que el 60% de diabètics de més de 40 anys rebin estatines
  5. Que el 80% de diabètics tipus I tinguin accés assequible a la insulina i autocontrol de la glucosa

En principi, al nostre país, a diferència d’altres, és factible assolir els objectius 2 al 5, però encara hi ha un camí per recórrer en el diagnòstic de tots els afectats, especialment entre persones vulnerables o amb baix nivell socioeducatiu. Una correcta alimentació és decisiva per reduir tant la incidència com la gravetat de la malaltia.

Símptomes i factors de risc de diabetis

Hi ha determinats símptomes que haurien de motivar que la persona que els pateix, consulti el metge de capçalera. Així mateix, hi ha alguns factors de risc de patir diabetis de tipus 2:

Afectació de la diabetis a l’organisme

La diabetis comporta riscos per als diferents sistemes de l’organisme:

En el cas del sistema visual, existeis risc de desenvolupar retinopatia diabètica, que augmenta quant més temos hagi passat des de l’inici de la diabetis.

El moment en què es presenta també varia, depenent del tipus de diabetis i del grau de control metabòlic de cada pacient.

És fonamental conscienciar el pacient diabètic de la necessitat que controli la seva hemoglobina glicosilada (HbA1c). L’estudi Early Treatment Diabetic Retinopathy Study va posar de manifest, ja a la dècada dels 80, la necessitat de valorar aquest paràmetre i mantenir-lo al voltant del 8. L’estudi no va aconseguir impactar prou la població i els metges de capçalera. Actualment, la Societat Espanyola de Retina i Vítreo fixa com a valor de referència mínim el 7, sent el màxim desitjable de 10.

Així mateix, és imprescindible que totes les persones diabètiques facin controls periòdics amb un oftalmòleg expert en retina, per poder prevenir, detectar i tractar precoçment l’aparició de la retinopatia diabètica.

Dia Mundial de la Diabetis 2022: campanya detecció de la retinopatia diabètica

Amb la finalitat de dur a terme aquesta detecció precoç, i proporcionar informació precisa i veraç sobre la diabetis el seu control i tractament, emprenem una nova campanya de revisions gratuïtes, facilitant al màxim l’accessibilitat als serveis oftalmològics.

Reserva la teva cita pel dilluns 14 per telèfon, WhatsApp o correu electrònic.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?