El nostre expert Antoni Arguedas ens informa sobre les darreres investigacions al respecte

S’han publicat treballs d’investigadors de la Universitat Sun Yat-sen (Xina) i la Universitat de Califòrnia, San Diego (EUA) descrivint una nova tècnica quirúrgica per al tractament de les cataractes congènites en nens menors de 2 anys, preservant les cèl·lules mare del cristal·lí, perquè aquestes cèl·lules aconsegueixin regenerar un cristal·lí transparent.

La cataracta és la pèrdua de transparència del cristal·lí, que és la lent natural que hi ha a l’interior de l’ull i que fa la funció d’enfocament automàtic. Aquesta pèrdua de transparència passa, amb més freqüència en persones majors de 65 anys, encara que pot ocórrer en més joves i també en nadons (cataracta congènita). El tractament actual és molt eficaç, es realitza una intervenció en la qual es dissol i s’aspira el cristal·lí i s’implanti, al seu lloc, una lent intraocular (1 cristal·lí artificial) que permet recuperar la visió i, amb els models de lent actuals , prescindir de l’ús d’ulleres.

La nova tècnica descrita, ha estat provada en animals d’experimentació i en 12 nens amb cataracta congènita i consisteix en treure el cristal·lí opacificat, però preservant les cèl·lules mare que hi ha al propi cristal·lí, per aconseguir la regeneració d’un nou cristal·lí natural transparent. Els resultats són preliminars, els autors asseguren que el cristal·lí es va regenerar a 3 mesos, encara que el nombre de casos és petit per poder avaluar com evolucionés en el futur i que complicacions poden ocórrer. Així mateix cal recalcar que només s’ha realitzat en nens menors de 2 anys, amb cataractes congènites, que són molt diferents de les cataractes en adults, i que encara no sabem si les cèl·lules mare poden mantenir la seva capacitat regeneradora en persones grans.

És una nova línia d’investigació, molt interessant, però que encara requereix molts anys perquè es pugui aplicar amb èxit.

Alguns mitjans de comunicació han tractat aquest tema de forma sensacionalista, parlant de “impressionant procediment amb cèl·lules mare que acaba amb les cataractes” podent induir a confusió i que els lectors pensin que es poden curar les cataractes sense cirurgia, la qual cosa és impensable actualment, a més ja hem explicat que aquesta tècnica també requereix una intervenció quirúrgica.

Als pacients que han estat diagnosticats de cataractes ha de dir que les tècniques actuals permeten recuperar la visió de forma ràpida i segura, amb una intervenció de 10 minuts de durada, amb anestèsia només amb gotes, sense punxades ni punts de sutura i les lents intraoculars permeten una bona visió de lluny i de prop sense precisar ulleres.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?