Campanya revisions gratuïtes. #Detectar per poder veure

Sota el lema #Detectar per poder veure i coincidint amb la Setmana Mundial del Glaucoma, entre els dies 13 a 17 de març, durem a terme una nova campanya de revisions gratuïtes a la que mesurarem la pressió intraocular i informarem sobre la malaltia als que ho sol·licitin prèviament concertant cita en qualsevol dels nostres centres.

El dia 12 de març és el dia escollit per l’ONU per commemorar el Dia Mundial del Glaucoma, amb la intenció de conscienciar la població de la necessitat de prendre mesures per prevenir aquesta greu malaltia visual que no dóna símptomes fins que ja s’ha manifestat i iniciat el procés de pèrdua de visió. La visió perduda no es pot revertir però sí aturar el procés si es detecta i tracta a temps. D’aquí la importància d’una detecció precoç.

Segons dades de l’OMS el glaucoma és la segona causa més comuna de ceguesa afectant en l’actualitat a 4.5 milions de persones al món i amb previsió d’arribar als 11 milions el 2020. L’edat, la raça, el gruix corneal, els antecedents familiars o el grau de miopia són els principals factors de risc, sent la pressió intraocular l’únic factor de risc modificable.

La majoria de les formes de glaucoma són asimptomàtiques fins que la lesió del nervi òptic avança i es desenvolupa la pèrdua del camp visual. Per tant, en molts casos el pacient acudeix a consulta quan un alt percentatge de fibres nervioses de la retina ja s’han perdut i el defecte en el camp visual ja està avançat i irreversible. En canvi, altres formes de glaucoma si produeixen símptomes com ara visió borrosa o dolor i poden ser diagnosticades en fases més precoces,

La importància d’un diagnòstic i detecció precoç

Per realitzar un correcte diagnòstic del glaucoma és necessari estudiar la forma i color del nervi òptic, el camp visual complet, el gruix corneal i, sobretot, mesurar la pressió intraocular. Per a això utilitzem tonòmetres, oftalmoscopis, perímetres, retinoscopis, gonioscopios i paquímetros.

L’objectiu del tractament consisteix a aturar o alentir la progressió de l’afectació glaucomatosa. Per a això establim en cada pacient, de forma individualitzada i dinàmica, l’anomenada “Pressió Intraocular Objectiu”, que és la pressió amb la qual aturem la progressió de la malaltia. Per aconseguir-ho es comença per un tractament a base de col·liris, en alguns casos es col·loquen vàlvules especials, en altres s’utilitza el làser Argon i en els casos més avançats cal recórrer a la cirurgia que serà més o menys invasiva en funció de l’estadi de la malaltia.

Un dels principals problemes que impedeixen el correcte tractament en la fase de teràpia tòpica és l’incompliment per part del pacient de manera que la tasca de conscienciació és imprescindible.

Repercusió de la campanya a la premsa

http://www.news3edad.com/2017/03/12/las-revisiones-oftalmologicas-son-fundamentales-para-prevenir-el-glaucoma/

http://ecodiario.eleconomista.es/salud/noticias/8212796/03/17/Un-experto-alerta-de-que-muchos-pacientes-acuden-a-consulta-cuando-el-glaucoma-esta-avanzado-y-es-irreversible.html

http://www.medicinatv.com/noticias/un-experto-alerta-de-que-muchos-pacientes-acuden-a-consulta-cuando-el-glaucoma-esta-avanzado-y-es-irreversible

http://www.telecinco.es/informativos/sociedad/pacientes-consulta-glaucoma-avanzado-irreversible_0_2336775346.html

http://muysaludable.sanitas.es/salud/las-revisiones-oftalmologicas-fundamentales-prevenir-glaucoma/

Resultats de la campanya

Del total de pacients que s’han acollit a la campanya de detecció precoç, en un 12,5% s’ha confirmat el diagnòstic del glaucoma. En un 12,5% de casos hi ha sospita de la patologia i cal fer un estudi amb més profunditat per tal de confirmar el diagnòstic, un 37,5% de pacients tenia antecedents familiars però, en el moment de l’exploració, no presentaven cap signe patològic. En el 37,5% restant l’exploració era normal.

 

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?