La cirurgia de cataractes o la de cristal·lí clar -presbícia-, si s’escau, han demostrat ser una bona opció terapèutica per al tractament de pacients amb glaucoma d’angle tancat. Vegem el perquè.

Què és el glaucoma d’angle tancat?

El glaucoma d’angle tancat o és un subtipus de glaucoma diferent del d’angle obert. La diferència rau en l’amplitud de l’angle existent entre l’iris i la còrnia. En aquest angle es localitza la malla trabecular, que és una mena de “filtre” pel qual es drena l’humor aquós, el líquid que omple la part anterior de l’ull i que, constantment, es produeix i es filtra.

Quan l’angle és estret, aquesta via de drenatge es veu compromesa. Això pot produir una hipertensió ocular i un glaucoma d’angle tancat, de manera aguda, subaguda o crònica.

Tractament del glaucoma d’angle tancat

En el maneig del glaucoma d’angle tancat s’hi inclou de manera tradicional la iridotomia. Aquesta tècnica consisteix a fer una petita perforació a l’iris, a manera de via de drenatge “d’emergència” de l’humor aquós, per prevenir un quadre de glaucoma agut o subagut.

Tot i això, hem de tenir en compte que la iridotomia no elimina a llarg termini el risc de desenvolupar glaucoma o hipertensió per tancament angular crònic.

Cirurgia del cristal·lí clar/catarata

En els darrers anys, ha crescut l’interès en el paper de la cirurgia d’extracció de cristal·lí com a tractament primari de l’espectre de la malaltia per tancament angular. El cristal·lí és la lent natural de lull i les seves dimensions poden ser la causa del compromís despai a nivell de la malla trabecular. Això ja és possible amb una cirurgia de cristal·lí transparent.

A més, amb l’edat, els canvis en el cristal·lí -que, a la llarga, generen la cataracta-, produeixen un augment en el gruix i això condueix a un increment del risc. Si extraiem el cristal·lí i el substituïm per una lent intraocular -que és més prima-, s’alleugereix el compromís d’espai i això facilita el drenatge de l’humor aquós a malles trabeculars sanes. D’aquesta manera, es pot evitar l’ús de col·liris hipotensors o cirurgies específiques per al glaucoma.

La cirurgia d’extracció de cristal·lí, el millor tractament segons un estudi de EAGLE

L’estudi EAGLE és un assaig clínic multicèntric i randomitzat que compara els resultats entre pacients amb tancament angular tractats mitjançant iridiotomia o amb cirurgia d’extracció de cristal·lí (sigui cataracta o cristal·lí clar).

L’estudi conclou que els resultats del tractament mitjançant cirurgia poden ser millors, a causa de diversos motius:

  1. Es redueix la necessitat de tractament mitjançant col·liris hipotensors i/o cirurgies més específiques per al glaucoma.
  2. Pot millorar la visió dels pacients. Els pacients sotmesos a cirurgies de cristal·lí transparent  o de cataractes, es beneficien de corregir els seus defectes refractius amb l’implant de la lent intraocular, i millorar-ne l’agudesa visual sense necessitar ulleres o lents de contacte. Si, a més, hi ha canvis del cristal·lí associats a l’edat o cataractes, també milloren altres paràmetres visuals, com ara la sensibilitat al contrast.

Especialistes en glaucoma d’angle tancat

Cada cas de glaucoma d’angle tancat s’ha de valorar de manera individualitzada. A Admiravisión, som especialistes en aquest tipus de patologia i fem un minuciós estudi de cada pacient per trobar el millor tractament.

Demana cita amb les nostres especialistes en glaucoma per valorar el teu cas individual.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?