Els darrers dies es parla d’un nou videojoc en desenvolupament anomenat “Diplopia” que, segons el seu creador, contribueix a tractar el dèficit de visió tridimensional originat per l’estrabisme, basant-se en la premissa que el cervell pot aprendre a integrar els estímuls que es van suprimir d’un dels ulls, de manera que, si s’emeten diferents tipus de ràdios per a cada ull, el cervell acumularà tota aquesta informació, donant com a resultat una percepció en tres dimensions.
La nostra oftalmòloga infantil Dra. Ester Casas ens comenta el seu parer sobre el tema.
Està demostrat que en el pacient estràbic l’estereòpsia (visió en profunditat o en tres dimensions) no es desenvolupa correctament.
La estereòpsia es desenvolupa gràcies a la proliferació de les sinapsis (unions) neuronals des d’abans del naixement fins als vuit mesos de vida. Concretament entre el tercer i el cinquè mes de vida.
El cervell, a partir dels dotze mesos de vida, ja no és capaç de realitzar més sinapsis neuronals i, per tant, no és capaç d’aprendre o aconseguir un grau d’estereòpsia que no hagi aconseguit en el primer any.
Es pot tractar l’estrabisme, generalment amb ulleres o cirurgia, però no es pot tractar un dèficit d’estereòpsia.
Per tractar l’estrabisme sí que hi ha teràpies visuals que reforcen l’efecte de les ulleres i/o la cirurgia, però no serveixen per corregir l’estereòpsia.
Els graus d’estereòpsia són diversos i poden variar depenent del pacient. És a dir, hi ha pacients que no són capaços de respondre a un test proporcionat per l’oftalmòleg i, això no obstant, sí que ho poden veure el cinema en 3D. Això no implica que veure pel·lícules en 3D o jugar a videojocs que impliquin alternança dels ulls sigui un remei per curar l’estrabisme.