Què és l’anisometropia?

La diferència de graduació entre un ull i un altre es coneix com anisometropia. Això vol dir que hi ha un defecte refractiu diferent en un ull, que a l’altre. Pot passar fins i tot que hi hagi graduació en un sol ull.

Causes de l’anisometropia

L’anisometropia, o diferència de graduació entre els dos ulls, pot ser congènita o adquirida.

Anisometropia congènita

Si la diferència de graduació entre els dos ulls és congènita, és molt important corregir-la des d’una edat molt primerenca perquè el cervell pugui tolerar el canvi de graduació. Si no es fa, hi ha risc d’ambliopia -ull gandul-, encara que posteriorment s’hagi posat la lent que toca per graduació.

Anisometropia adquirida

L’anisometropia pot sobrevenir per diferents causes:

  • queratocon, que progressa més en un ull que en un altre
  • cataracta, que es desenvolupa més en un ull que en un altre
  • després d’una cirurgia de despreniment de retina on s’ha col·locat una banda que elonga l’ull

Diagnòstic de l’anisometropia

L’anisometropia es diagnostica amb un examen optomètric en què es mesura la graduació de cada ull.

Tractament de l’anisometropia

Com amb qualsevol defecte refractiu, les opcions terapèutiques disponibles són:

  • ulleres
  • lents de contacte
  • cirurgia refractiva

En nens de menys de 8 anys, l’opció d’elecció són les ulleres correctores. Si cal, es farà una ullera amb un vidre neutre i un altre de graduat.

El problema amb els adults és que no se sol tolerar una diferència més gran que dues o tres diòptries entre els dos ulls. El motiu és el factor daugment. L’ull s’ha acostumat a veure durant molt de temps. Si la canviem mitjançant una lent, la lent de correcció modifica la mida de la imatge percebuda per aquest ull (en cas de graduació negativa, fa la imatge més petita). A conseqüència d’això, el cervell no pot fer el procés de fusió, ja que amb un ull està veient la imatge més gran i amb l’altre més petita. En no poder fusionar les dues imatges, fins i tot pot arribar a veure doble (diplòpia). En aquests casos, es recomana recórrer a les lents de contacte, ja que el factor daugment es minimitza en estar la lent enganxada a lull.

En cas que no es tolerin bé les lents de contacte o es tingui més de 21 anys i una graduació estable durant més d’un any, es pot optar per la cirurgia refractiva.

Des de la nostra Unitat de Control de la Miopia oferim estudis complets i solucions a mida. Si pateixes ansiometria, contacta amb nosaltres.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?