Amb motiu de la celebració de la XIX reunió anual de la Sociedad Española de Superficie Ocular y Córnea (SESOC), les nostres expertes en còrnia, Dra. Zoraida Del Campo (Cap clínic del servei d’oftalmologia Admiravisió a Clínica Sagrada Família i Responsable de Transplantaments de Teixit Ocular del nostre grup), i la Dra. Noelia Sabater (segona responsable de transplantaments), s’han desplaçat a Madrid per actualitzar-se en malalties inflamatòries de la conjuntiva.
Les novetats més interessants que destaquen es refereixen als àmbits següents:
Síndrome de disfunció llagrimal
Valorem molt positivament la iniciativa de la SESOC encaminada a crear un registre comú sobre la síndrome de disfunció llagrimal (ull sec) que permeti poder fer estudis poblacionals a nivell nacional. Això ens ha de permetre conèixer una mica millor les nostres casuístiques.
D’altra banda, s’està treballant en la creació d’un protocol universal d’actuació davant de les queratitis produïdes per caustificacions, encaminat a unificar criteris per al tractament d’aquest greu accident ocular.
Síndrome de disfunció visual informàtica
Les xifres corroboren la nostra impressió que la síndrome de disfunció visual informàtica digital ha empitjorat significativament amb la pandèmia i el teletreball. En aquest sentit, es recomana limitar l’ús de dispositius tant com sigui possible, especialment en nens. Els efectes de l’ús de mòbils en nens petits han estat constatats per l’Organització Mundial de la Salut, que recomana la restricció total d’ús abans dels 24 mesos de vida. Posteriorment l’ús deu ser molt controlat, atès que repercuteix molt negativament en el creixement de l’ull, que es miopitza en excés. D’altra banda, cal adquirir pautes d’higiene visual adequades per prevenir al màxim els efectes negatius de l’era digital.
Perills de seguir els consells de tiktokers
Al congrés es va fer èmfasi en el perill que suposen les pràctiques inadequades que promouen alguns tiktokers en relació a la manipulació ocular per les conseqüències que s’estan constatant. S’observen molts casos d’inflamació persistent de la conjuntiva per part de persones que segueixen els consells en intentar extreure’s els filaments de mucositat de l’ull amb les mans, sense acudir a l’oftalmòleg. Aquestes pràctiques estan degenerant en patologies concomitants.
Davant de qualsevol molèstia ocular cal acudir a un oftalmòleg expert. No cal intentar manipular els ulls, ni seguir consells de persones no expertes.
Cal saber detectar els signes que requereixen anar al servei d’urgències oftalmològiques i no demorar la visita en aquests casos.