Molts pacients ens pregunten el perquè els punxa un ull. Segurament, és una de les preguntes més freqüents que se solen rebre en les consultes d’oftalmologia.

I no sols com una inquietud d’urgències, sobtada, sinó també com una resposta habitual a les anamnesis o preguntes mèdiques inicials durant les primeres o segones visites.

La causa principal de la sensació de burxades en els ulls, o el fet de notar que punxa l’ull, si ens atenim a les nostres estadístiques és la sequedat ocular per hiposecreción lacrimal o llagrimeig deficient.

Motius de perquè et punxa un ull

Els ulls, com la resta dels epitelis i mucoses, s’assequen amb l’edat, encara que de manera diferent segons el sexe.

Està descrit que l’aigua intra i extracelul·lar del nostre cos es redueix en un 30% al llarg de la vida. És a dir, mentre el nounat gaudeix d’un contingut aquós pròxim al 90%, i d’aquí la seva sorprenent elasticitat, les persones que han arribat a la denominada quarta edat només retenen un 60%.

Hem de deduir, doncs, que l’adequada hidratació és un dels pilars fonamentals de l’estil de vida òptim. D’altra banda, cal definir què entenem quan parlem que em punxa l’ull. Ens referim a aquesta sensació que va des d’una picor aguda a la burxada, com si es clavés alguna cosa o hi hagués un cos estrany.

Altres causes de burxades oculars, ja menys freqüents, però molt importants perquè poden millorar-se i, fins i tot, evitar-se, són la fatiga visual i la falta de correcció òptica adequada.

Ja hem parlat en altres articles de la importància de les pauses mentre s’usa la visió pròxima i d’enfocar correctament la imatge mitjançant la millor graduació optomètrica.

Per a acabar amb el llistat de causes, esmentarem el temut augment de la tensió ocular (glaucoma), les infeccions, tant les oculars com les de les estructures veïnes (sins paranasals) i inflamacions (traumatismes), la baixada de defenses (immunodepressió) i les alteracions neurològiques (neuropatías epitelials corneals o la migranya).

Què fer si sento burxades en l’ull

Com pot deduir-se de l’explicat, es necessita sempre una adequada i completa consulta mèdica i optomètrica per a poder identificar i tractar les nostres burxades oculars.

La burxada d’ull, des de picor a sensació que alguna cosa se’ns clava, se sol associar a la sequedat ocular. Però, així i tot, si el símptoma de punxo persisteix o es converteix en una cosa recurrent, el millor és contactar amb l’especialista. Els oftalmòlegs ens podran ajudar a determinar si és per sequedat o hi ha algun trastorn de la vista associat.

En qualsevol dels casos, se’ns podrà reconduir cap a un tractament o opció enfront de la sensació de burxada en l’ull. A Admiravision estarem encantats d’ajudar-te, així que no dubtis a contactar-nos en el nostre clínica oftalmològica a Barcelona.

 

Font: Dr. Rafael Vila Silván

Oftalmòlog

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?