T’han sortit uns quistos o granits de greix en els ulls i vols algunes respostes? El primer que has de saber és que, encara que hi ha diferents tipus, són molt comuns i la immensa majoria són benignes.  A continuació trobaràs informació útil sobre els quistos de greix en els ulls.

Tipus de quistos de greix en els ulls

En funció de la seva ubicació, existeixen dos tipus de quistos de greix en l’ull

Quistos de greix dins de l’ull

Normalment quan ens referim a quistos de greix en els ulls, en realitat estem parlant d’alguna mena de granit que ens ha sortit en les parpelles i, no tant, dins de l’ull.

Alguna cosa semblança a un quist de greix també ens pot aparèixer en la pròpia superfície de l’ull, concretament en la conjuntiva, és a dir, la part blanca de l’ull. En aquest cas el que veuríem seria unes *manchitas grogues i lleugerament engruixades sobre la part blanca de l’ull. Aquestes lesions també són comunes i benignes.  El nom tècnic en aquests casos és *pinguécula o *pterigium i normalment no requereixen tractament. Si produeixen molèsties, o no ens agrada com es veuen, es poden llevar mitjançant cirurgia menor ambulatòria amb anestèsia local i bon resultat estètic.

Quistos de greix en les parpelles

Els quistos de greix més comuns en les parpelles són els chalazions. La majoria de les vegades els que notarem és que ens ha sortit una rodoneta en algun lloc en el contorn dels nostres ulls. Són indolors i normalment no s’enrogeix ni l’ull, ni la pell de la parpella.

En el cas que sentíssim dolor en tocar-lo, aparegués l’ull vermell o la parpella inflamada és convenient acudir a un oftalmòleg. Segurament estem davant un mussol i requerirà tractament perquè no acabi convertint-se en un quist de greix.

Per què es produeixen els quistos de greix en els ulls?

Els quistos de greix en les parpelles es produeixen per un tamponament en alguna de les glàndules de la pell productores de greix. Existeixen petites glàndules per tota la pell que recobreix el nostre cos que produeixen petites quantitats de greix per a la nostra protecció i cura d’aquesta. Però, en el contorn dels ulls, existeixen unes glàndules d’aquesta mena de major grandària i especialitzades per a la producció d’un “oli” necessari per al correcte funcionament de la llàgrima.

“La llàgrima està composta d’una suma de components aquosos + components grassos o lipídics”

El component gras de la llàgrima es produeix en les glàndules de *Meibomio. Quan aquestes glàndules s’infecten ens produeixen Mussols i quan s’enquisten ens produeixen els quistos de greix o chalazions.

Altres glàndules presents en la pell de les parpelles també poden produir-nos petits quistos de greix:

  • Glàndules sebàcies poden produir petits quistos sebacis: són petits i d’aspecte més blanquinós.
  • Glàndules de Moll poden produir quistos de Moll: general ment de petita grandària i d’un aspecte més aquós.
  • Quistos dermoides: són menys freqüents i congènits (apareixen des del naixement) encara que poden augmentar de grandària durant el creixement del nen. Són benignes i es poden llevar amb una petita intervenció.

Puc prevenir l’aparició de quistos de greix?

quistes de grasa en los ojosEn general s’aconsella mantenir una bona higiene del contorn d’ulls. Fent una rentada suau amb aigua i sabó cada matí amb la resta de la cara retirarem els excessos de greix en la pell i serà més difícil que se’ns tapi una de les glàndules.  Existeixen molts tipus de pell sent alguns més grassos que uns altres. També èpoques en la vida en les quals produïm més grassa de la normal o entorns de treball amb major brutícia. En tots aquests casos pot ser necessari complementar la higiene normal amb tovalloletes netejadores o solucions especialitzades en la higiene de les parpelles. Consulta al teu oftalmòleg sobre l’ús d’aquestes mesures d’higiene.

““És important desmaquillar-se bé abans de dormir per a prevenir l’aparició de quistos de greix”

Hem de treure els quistos de greix?

Com hem explicat la gran majoria són quistos benignes amb la qual cosa no existeix una necessitat de llevar-los. Si bé sovint poden molestar o simplement resultar estèticament incòmodes. En aquests casos es poden llevar realitzant una petita intervenció ambulatòria amb anestèsia local.

També s’aconsella llevar qualsevol quist de greix que augmenta de grandària per a la seva eliminació i estudi anatomopatològic.

Com es treuen els quistos de greix?

Alguns quistos de greix poden aparèixer i desaparèixer sense necessitat de tractament.  Però quan persisteixen en el temps la solució definitiva és una petita cirurgia ambulatòria amb anestèsia local.

Normalment, s’extreuen sota el microscopi quirúrgic per la petita grandària que presenten i per a assegurar un bon resultat estètic final.

L’extracció de quistos de greix és una activitat freqüent en els quiròfans d’oftalmologia. És una cirurgia amb pocs riscos i amb bon pronòstic.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?