Què fer en cas d’accident ocular?

Si estàs buscant una resposta a què fer en cas d’accident ocular, aquestes són les principals precaucions i recomanacions.

  • En cas cremades, impacte de cos estrany o ferida, no fregar-se l’ull, rentar-lo amb aigua abundant, donant la volta a la parpella si és necessari per a completar la rentada i tapar-lo amb una gasa estèril. No s’ha de tractar d’aplicar cap col·liri o intentar extreure un cos estrany!. En cas de contusió, aplicar compreses gelades sobre l’ull.
  • Acudir al servei d’urgències oftalmològiques com més de pressa millor.

Davant una urgència ocular per accident ocular, cal acudir al més aviat possible a l’oftalmòleg. A més, és important tenir en compte unes certes precaucions davant determinades urgències. A continuació expliquem les causes més freqüents d’urgència oftalmològica i us oferim consells d’actuació en els casos en els quals una ràpida resposta en el lloc de l’accident poden millorar el pronòstic.

 

Disminució o pèrdua de la visió

La disminució o pèrdua sobtada de la visió és motiu suficient per a acudir a l’oftalmòleg d’urgències. No hem de menysprear un símptoma com aquest, només perquè no hi ha dolor o perquè la pèrdua sigui parcial (una part del camp visual o només en un ull). Algunes de les causes de pèrdua de visió són:

  • El despreniment de la retina. Pot ser gradual o sobtat. Si afecta la part central de la retina (màcula) és una urgència important. Un despreniment de retina crònic, en canvi, no precisa una actuació immediata. De totes maneres, això és una cosa que ha de determinar l’oftalmòleg d’urgències.
  • El despreniment de vitri. Pot precedir a un despreniment de retina i sol manifestar-se per la visió de punts o mosques volants (miodesopsias). Aquests punts volants es fan més evidents en mirar una superfície de color homogeni i amb llum brillant. És important realitzar una avaluació i seguiment d’aquesta patologia per a evitar un despreniment de retina posterior. A vegades és necessari realitzar prevenció amb làser i així evitar una intervenció quirúrgica.
  • La hemorràgia del vitri -sovint relacionada amb la retinopatia diabètica, amb oclusions vasculars (infart) o altres processos retinianos- és una altra de les causes de pèrdua de visió.
  • El nervi òptic pot sofrir inflamacions (neuritis òptica) o falta de reg sanguini (neuropatía òptica isquèmica anterior: NOIA). La NOIA sol cursar amb pèrdua visual indolora, brusca i unilateral, així com també amb un defecte altitudinal en el camp visual.
  • La oclusió de l’artèria central de la retina (OAR) o la trombosi de vena retiniana són dos processos vasculars que cursen amb disminució d’agudesa visual indolora.
  • Si la pèrdua de visió està relacionada amb un postoperatori oftalmològic, el pacient ha de ser atès immediatament.

Símptomes que precedeixen a una pèrdua de visió per accident ocular

És important conèixer els símptomes que poden produir-se abans d’una pèrdua de visió que pugui tenir relació amb un accident ocular:

  • La percepció de punts flotants i visió de llums o “fogonades” (fotopsias), així com l’aparició d’una cortina negra que cobreix amb rapidesa el camp visual des de fora cap a dins, poden estar avisant d’un despreniment de retina.
  • La deformació de les imatges sempre és un signe d’alarma que la nostra retina requereix atenció urgent per part de l’oftalmòleg.
  • La pèrdua brusca i transitòria de la visió és un signe propi de la insuficiència circulatòria en la retina o en el nervi òptic. En alguns casos pot estar avisant-nos del risc d’un infart cerebral.

accidente ocular

Traumatismes oculars per accident ocular

Els traumatismes oculars són una de les principals causes de ceguesa. Són bastant freqüents i alguns requereixen ser tractats amb urgència.

Els traumatismes poden ser perforants o no perforants. Els més habituals són:

  • Laceracions o ferides i cremades en les parpelles o fractura dels ossos orbitaris. Els traumatismes també poden provocar erosions en la còrnia. Si només afecten la superfície, encara que molt doloroses, no solen ser greus. Si, en canvi, afecten el centre de la còrnia pot deixar una cicatriu i provocar pèrdua de visió.
  • L’abrasió o erosió de la còrnia és una lesió superficial dolorosa però que sol ser lleu. Amb freqüència, es deriva d’una esgarrapada (produït per un nen, per la fulla d’una planta o un full de paper). Si aquestes lesions són ben tractades es curen en un termini d’entre 24 i 48 hores.
  • L’impacte de cossos estranys en la còrnia és un dels danys oculars que es produeixen amb més freqüència. Els cossos estranys poden procedir del vent o estar relacionats amb la manipulació d’uns certs materials en el lloc de treball.

Pot resoldre’s fàcilment si s’acudeix d’urgències a l’oftalmòleg. Mentrestant, l’afectat ha d’evitar parpellejar (per exemple, cobrint l’ull), perquè la partícula no esgarrapi la superfície ocular.

  • Les contusions oculars poden ser el resultat de baralles, jocs infantils, accidents de trànsit o d’accidents durant la pràctica d’esports, com el tennis. A vegades, l’impacte no es produeix directament en l’ull (per exemple, al cap) però l’ull pot quedar també afectat. A vegades pot produir-se una hemorràgia intraocular; quan aquesta es localitza per davant de l’iris (hifema) pot arribar a provocar un augment de la tensió intraocular.
  • Les perforacions solen ser ferides produïdes per joguines punxegudes, agulles, ganivets, llapis, trossos de vidre, eines tallants, etc. La perforació ocular és una situació molt greu, per la qual cosa és important consultar a l’oftalmòleg d’urgències immediatament. Sol requerir tractament quirúrgic i, a vegades, amb participació de cirurgians oftalmòlegs de diferents subespecialidades.
  • Les cremades per raigs ultraviolats es deuen a una excessiva exposició a la llum solar (per usar una protecció inadequada en la neu, mentre s’usa una màquina de bronzejat artificial o un arc de soldadura o bufador). Aquest tipus de lesions superficials de la còrnia (queratitis) produeixen dolor i visió borrosa, i triguen unes hores a donar símptomes.
  • Les cremades químiques generalment són provocades per productes de neteja, de laboratori o pel líquid de bateria. Les cremades químiques -especialment les provocades per álcalis- poden provocar greus pèrdues de visió.

Per a reduir-les en la mesura del possible, és important que el pacient renti l’ull immediatament amb abundant aigua de l’aixeta, abans d’acudir a urgències. Sovint, la gravetat de la lesió dependrà d’aquesta rentada immediata, més que del tractament.

  • Les cremades tèrmiques, amb aigua o oli bullent, no solen ser greus.
  • En les ferides per explosius i material pirotècnic, el mal en l’ull pot anar des de petites cremades en les parpelles i erosions en la superfície dels ulls, fins a l’esclat i pèrdua de l’ull. Cal acudir ràpidament a l’oftalmòleg d’urgències, ja que a vegades lesions poc doloroses poden ser molt greus.

Abans d’anar a urgències, convé pressionar amb suavitat la zona afectada per a tallar l’hemorràgia, evitant comprimir el globus ocular. També és recomanable netejar el contorn de l’ull amb una gasa neta mullada amb aigua per a retirar les partícules que puguin continuar danyant l’ull.

Ull vermell

que hacer en accidente ocular

El ojo rojo puede causar también dolor ocular, además de alteraciones en la visión. La rojez ocular suele deberse a diversos tipos de infecciones, generalmente de la conjuntiva.

  • Las conjuntivitis, infecciosas o alérgicas, suelen evolucionar bien y no suelen afectar la visión, aunque pueden complicarse si no se tratan adecuadamente. Fotofobia, dolor intenso, dificultad para abrir el ojo o hinchazón de los párpados son síntomas de complicación de una conjuntivitis.
  • Queratoconjuntivitis (inflamación de la conjuntiva y la córnea) por el uso prolongado de lentes de contacto o intolerancia a los productos de limpieza para las lentes. Las personas que usan lentillas pueden padecer una úlcera corneal, que produce un enrojecimiento ocular con dolor y pérdida de visión por la presencia de una mancha blanca en la córnea.

En caso de presentar estos síntomas es importante dejar de usar las lentes de contacto y acudir al oftalmólogo de urgencias para evitar consecuencias graves, como la formación de una cicatriz definitiva (leucoma corneal) o una perforación ocular.

  • Infecciones del lagrimal. Los casos agudos suelen cursar con un bulto doloroso en el canto interno del ojo y requieren tratamiento con antibiótico. El tratamiento quirúrgico se realiza cuando ya ha remitido la infección.
  • La escleritis y la epiescleritis (inflamaciones de la esclerótica y la epiesclerótica) suelen cursar con ojo rojo. En el caso de la epiescleritis suele producir molestias leves sin dolor, lo que la diferencia de la escleritis, en la que puede haber un dolor intenso y penetrante. Interesa hacer un diagnóstico correcto ya que los tratamientos y la forma de actuar serán diferentes.
  • La uveítis (inflamación de la úvea) suele acompañarse de disminución de la agudeza visual, dolor y fotofobia. No produce secreciones externas (legañas), lo que la distingue de otras causas de ojo rojo.

 

Dolor ocular

Una de les urgències oculars que sol causar un dolor molt intens és el glaucoma agut. Aquest dolor es percep en tot el globus ocular i els seus voltants. Aquest símptoma pot anar acompanyat de visió borrosa i ull molt vermell, així com de nàusees i vòmits, la qual cosa fa que alguns pacients acudeixin a urgències de medicina general. La visita anual a l’oftalmòleg a partir dels 40 anys és fonamental per a prevenir el glaucoma i altres malalties oculars.

 

Visió doble

Els músculs encarregats de moure els ulls a vegades poden paralitzar-se. Aquesta paràlisi resulta en una visió doble o *diplopía. Quan la *diplopía apareix de manera brusca pot estar relacionada amb un traumatisme, amb un problema neurològic o bé tenir el seu origen en una malaltia cardiovascular.

Després d’aquestes precaucions i consells sobre l’accident ocular, esperem haver-te ajudat a respondre els teus dubtes sobre què fer en cas d’accident ocular. Estem per a cuidar-te!

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?