Els passats 13, 14 i 15 d’abril es va celebrar al Centre de Convencions Porta Nord d’IFEMA (Madrid), El Congrés Internacional d’Optometria, Contactologia i Òptica Oftàlmica o més conegut com OPTOM 2018, que enguany complia el seu 25è edició. La seva organització va ser a càrrec del Consell General d’Òptics-Optometristes que van convidar a més de 30 experts, entre ells oftalmòlegs i òptics-optometrias.

La nostra optometrista Anna López Ferrer ens relata les novetats presentades.

Durant el congrés es van desenvolupar temes com els factors predictius en la incidència i la progressió de la miopia, així com dispositius i aplicacions existents per al seu control. Es van presentar noves proves diagnòstiques per a pacients amb ull sec. Es va exposar l’aportació del làser femtosegon a la cirurgia ocular en pacients présbites. Finalment, es van aportar nous coneixements en la tècnica orto-k i en les lents esclerals en pacients amb còrnies irregulars, entre altres camps.

La miopia, la nova pandèmia del segle XXI per una mala ergonomia i ús de pantalles

La miopia va ser uns dels temes tractats en el congrés, es va posar de manifest el fet que la miopia és la nova pandèmia del segle XXI, a causa dels nivells alarmants de prevalença i incidència que té en nombrosos països. Es van analitzar els últims informes de prevalença a nivell mundial i la tendència d’evolució per als propers anys, donant a conèixer les dades estimades per a l’any 2050, quan s’espera que el 50% de la població mundial (uns 5.000 milions de persones) seran miops i que al voltant d’un 10% de la població (1.000 milions) podran patir miopia alta, amb el conseqüent risc de pèrdua visual.

Un dels factors que influeix en l’aparició de miopia és la disminució del joc a l’aire lliure en els nens i, principalment, les males postures durant la lectura o escriptura que comporta a un acostament excessiu al paper, per això un dels mètodes de prevenció i control de miopiaés la de tenir la distància mínima Harmon modificada, que va des del colze fins al dit del mig. A part es va donar a conèixer el mètode farmacològic per al control de la miopia, l’administració d’atropina en 0,01% de concentració durant els anys d’estudi dels nens propensos a expressar la miopia o amb tendència a ella. Aquesta via està actualment en estudi, per això no és molt coneguda.

Una altra conseqüència de l’abús en l’ús de pantalles: L’augment de la incidència de l’ull sec

La síndrome d’ull sec és un dels problemes oculars més comuns pels quals la població adulta busca atenció sanitària. En els últims anys la seva prevalença ha augmentat afectant entre un 10 i 35% de la població, més a dones que a homes i cada vegada a una població més jove causa de l’augment d’hores que dediquem a pantalles electròniques i l’augment dels aparells tecnològics en la nostra vida. Per això, en les consultes oftalmològiques és important disposar d’un bon qüestionari de preguntes sobre ull sec, utilitzar la bateria de proves adequades per al seu correcte diagnòstic, com ara la recent implantada prova de la meibomiografia, observació de l’estat i quantitat de les glàndules de Meibomi mitjançant llum infraroja, i la personalització del tractament depenent de les diferents causes de la sequedat ocular.

Correcció de la presbícia amb tecnologia làser

Es va presentar la tècnica LASIK i la tècnica SMILE o Relex com una de les solucions a la presbícia provocant el que comunment es denomina monovisió, un ull s’usa per a la visió llunyana i l’altre per a la visió propera.

Es va constatar que el làser de femtosegon és una eina molt valuosa per a la realització de talls en els teixits oculars, tant en cirurgies corneals com a la de cataractes.

Des del punt de vista de la cirurgia refractiva corneal, el làser de femtosegon proporciona un tall altament precís que permet operar pacients amb còrnies fines que amb el microqueratom mecànic no permet a la cirurgia LASIK tradicional.

En el procediment Relex (extracció de lentículo corneal amb fins refractius) el làser de femtosegon talla un lenticle intracorneal de forma convexa de manera que, en ser extret fa que s’aplana la còrnia anterior corregint la graduació del pacient.

Contactologia: lents Orto-K i lents esclerals

En els camps de la contactologia van desenvolupar les lents Orto-K com la solució no farmacològica més viable i fiable per al control de la miopia pel desenfocament a la retina perifèrica.

Finalment, es van exposar nombrosos estudis sobre la utilitat de les lents esclerals en còrnies irregulars o una de les solucions per donar una visió més nítida a còrnia amb queratocon.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?