Què és la ceguesa nocturna?

La ceguesa nocturna, tècnicament coneguda com a nictalopia, és un problema visual que complica la visió quan hi ha baixa il·luminació, per sobre del que és considerat normal. L’ull de qui pateix nictalopia té veritables dificultats per adaptar-se a la foscor.

En general, quan hi ha poca llum, és més complicat distingir els colors o els objectes estàtics. No obstant això, si hi ha algun problema als bastons de la retina encarregats d’adaptar la visió en funció de la lluminositat, aquesta dificultat pot limitar completament les activitats que la persona afectada pot fer en condicions d’il·luminació escassa.

Per què es produeix?

Generalment, amb l’edat és normal que cada cop resulti més complicat adaptar la visió a la foscor però, en general, hi ha determinades malalties que afecten la retina i poden ocasionar nictalòpia, o ceguesa nocturna.

Es pot tractar la ceguesa nocturna?

La resposta a aquesta pregunta depèn de la causa que ocasioni la ceguesa nocturna. Si la causa és deguda a malalties de la retina o la màcula, difícilment hi podrà haver una millora.

Si la causa és un dèficit de retinol, es recomana la ingesta d’aliments rics en vitamina A, com ara peix i marisc, pastanagues, tomàquets, nabius. Encara que no es tingui dèficit d’aquesta vitamina, sempre és recomanable millorar-ne el nivell.

En general, hi ha algunes pautes que poden ajudar a atenuar una mica l’impacte de la ceguesa nocturna, fins i tot en persones que, sense arribar a patir-la, senten més dificultat visual quan hi ha poca llum:

  • Permetre que els ulls s’adaptin a la foscor de manera gradual evitant, per exemple, passar de la foscor a una alta il·luminació.
  • Evitar mirar directament una font de llum.
  • Realitzar un suau massatge i exercicis oculars del tipus tancar els ulls amb força i tornar a obrir-los, unes quantes vegades seguides.
  • Utilitzar ulleres amb un filtre vermellós.
Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?