Els reflexos primitius

Els reflexos primitius són respostes musculars automàtiques i involuntàries a estímuls sensorials. Tot reflex primitiu ha d’aparèixer, estar present per a complir la seva funció i després integrar-se en patrons motors més específics (reflexos posturals). Aquests últims apareixen posteriorment al llarg dels primers mesos de la vida i romandran durant la vida adulta.

El bebè viu en un mitjà aquós dins de l’úter matern, lliure de gravetat, obté oxigen i l’aliment a través de la sang materna. No obstant això, en el fetus es comencen a desenvolupar sistemes de supervivència que li permetran adaptar-se al seu nou entorn una vegada ha nascut. Aquests mecanismes de supervivència inicials depenen de l’existència d’aquests reflexos primitius.

Els reflexos primitius estan presents durant un temps limitat per a després integrar-se a través d’uns moviments rítmics espontanis que fa el bebè en reflexos posturals. Els reflexos posturals són necessaris per a la nostra estabilitat i equilibri i així ens permeten moure’ns automàticament ja sigui gatejant, caminant o corrent.

Si els reflexos primitius es queden actius el nen no desenvolupa aquest control automàtic de l’equilibri ni d’habilitats motores i molts aspectes de l’aprenentatge es veuran afectats negativament encara que el nen tingui un coeficient d’intel·ligència alt.

Per això és de gran importància que primer el nen adquireixi un bon desenvolupo motor i coneixement corporal per a després aconseguir nivells cognitius superiors com la lectura, escriptura, matemàtiques, el desenvolupament de la lògica…

Quan els reflexos primitius no han estat correctament integrats, recorrem a la teràpia del moviment rítmic.

Teràpia del moviment rítmic

La teràpia del moviment rítmic es basa a realitzar uns moviments senzills i rítmics amb el cos que permeten integrar aquests reflexos primitius en reflexos posturals. D’aquesta manera es crearan noves connexions nervioses que faran que el nen pugui millorar la seva atenció i aconseguir nivells cognitius superiors (lectura, escriptura, desenvolupament de la lògica).

Evidentment aquest desenvolupament porta el seu temps. El nen farà exercicis de Teràpia de Moviment Rítmic en gabinet i exercicis a casa 5 dies/setmana aprox. 10 minuts.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?