Què és l’ull gandul?

L’ull gandul, o amblíop, és la disminució de la visió d’un ull, sense que hi hagi una deficiència estructural al globus ocular. En la majoria dels casos sol manifestar-se en un sol ull però es pot produir de manera bilateral (ambdós ulls). L’agudesa visual de l’ull amblíop no arriba a ser del 100%, tot i estar fent servir la correcció òptica.

És una patologia que té l’origen en la infància i que, si no és diagnosticada i tractada a temps, es pot prolongar a l’edat adulta sense possibilitat de recuperació.

És molt important detectar aquesta mena d’alteracions visuals des dels primers mesos de vida. Fins als 8 anys el sistema visual és més plàstic i fàcil de recuperar. Tot i això, no és un problema fàcil de percebre per les famílies, i en molts casos és detectat en l’exploració oftalmològica, per part de l’oftalmopediatre.

Hi ha diferents tractaments per a l’ull gandul però, fins fa poc, parlar d’ull gandul ens portava a pensar en el pegat ocular.

Quina és la funció del pegat ocular?

L’oclusió de l’ull sa, mitjançant un pegat ocular, pretén forçar l’ull vague a treballar, ja que té potencialitat de fer-ho, però s’ha acomodat a no mirar i deixar aquesta tasca a les mans de l’altre ull.

Quins inconvenients té el pegat ocular?

Si es tapa l’ull que té una bona visió durant l’horari escolar, estem deixant la criatura amb menys visió, cosa que afegeix una dificultat important al procés d’aprenentatge, especialment de la lectoescriptura.

Quina és la millor opció per tractar l’ull gandul?

La teràpia visual estimula l’ull gandul sense entorpir el procés d’aprenentatge escolar, i busca millorar-lo.
Durant la teràpia visual es pot acudir puntualment a l’oclusió de l’ull que hi veu bé.

La teràpia visual per corregir l’ull gandul, treballa les habilitats visuals que es veuen afectades per aquest problema visual:

  • Molititat ocular
  • Enfocament
  • Visió binocular
  • Integració visuomotora
  • Processament de la informació visual.

Aquesta teràpia visual es duu a terme a la consulta de la Unitat de Rehabilitació Visual. La teràpia visual es fa mitjançant jocs que solen ser del màxim interès i gaudi per part dels nens. Posteriorment, a casa, cal que practiquin uns 10 minuts al dia, seguint les instruccions proporcionades per l’optometrista comportamental. Si es fa amb diligència, els resultats són millors i més ràpids que altres alternatives terapèutiques.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?