Campanya social de salut visual

Amb motiu del Dia Mundial de la Visió, el proper dijous 9 d’octubre de 2014, durem a terme una nova campanya de prevenció.

Amb el lema: El millor remei és la prevenció, si us acosteu a qualsevol dels nostres centres a les clíniques Corachan, Cima, Diagonal o Sagrada Familia, revisarem la vostra visió gratuïtament.

Campaña social de salud visual

A cada edat hi ha patologies que poden afectar de forma més o menys seriosa a la visió.

Malalties oculars més freqüents en les persones grans

Les patologies oftalmologiques més freqüents entre les persones grans són les Cataractes, la degeneració macular associada a l’edat i el Glaucoma. Són malalties que sempre es vigilen en totes les consultes que realitzem els oftalmòlegs, pel que recomanem fer una revisió un cop l’any en un Centre Oftalmologico dotat dels mitjans diagnòstics apropiats i seguir les recomanacions del metge oftalmòleg.

Cataracta

Consisteix en la opacificació del cristal·lí, que és una lent natural, transparent, que es troba darrere de la pupil. Entre els 40 i 60 anys d’edat el cristal · lí es va endurint (prebicia o vista cansada) ia partir d els 60 comença a perdre la transparència. El pacient nota que disminueix la seva agudesa visual i té una sensació de boira. El temps d’evolucion és diferent en cada persona i la solució definitiva és quirurgica. Avui en dia disposem de tècniques que permeten solucionar el problema sense ingrés, amb anestèsia sol amb gotes, sense punts ni embenats, implantant nous models de lents intraoculars que permeten veure, de lluny i de prop, sense necessitat d’ulleres.

Degeneració Macular Associada a l’Edat

La Macula és la zona central de la retina, on hi ha el 90% de la visió. Quan la màcula no funciona correctament, la seva visió central es pot veure afectada per la formació d’imatges borroses, amb àrees fosques o deformades. La degeneració macular afecta la seva capacitat de veure objectes propers i llunyans; pot fer que algunes activitats (com enfilar una agulla o llegir) siguin difícils o impossibles. Si bé la degeneració macular redueix la visió de la part central de la retina, no afecta la visió lateral o perifèrica de l’ull. Per exemple, vostè pot veure el contorn del rellotge, però no pot precisar quina hora és. És molt important fer un diagnòstic precoç per poder aplicar el tartamiento més adequat (injeccions intravítreas, fotocoagulació làser o vitrectomias)

Glaucoma

El Glaucoma és un grup de malalties del nervi òptic que té en comú una lesió típica d’aquest, augment de l’excavació, i l’aparició d’uns defectes característics en el camp visual. Els factors de risc de glaucoma ben definits són l’edat avançada, els antecedents familiars de glaucoma, la pressió intraocular elevada, la utilització de corticoides, els traumatismes oculars i altres patologies oftalmològiques predisposants.

El Glaucoma és la principal causa de ceguesa irreversible en el món tot i que la seva
progressió sol ser lenta, al llarg de dècades a la majoria dels casos. Això és així
perquè no hi ha símptomes, és una malaltia silent, el pacient no acudeix al metge i,
malauradament, moltes vegades el diagnòstic és tardà, per la qual cosa cal fer una revisió periòdica, sobretot a les persones majors de 50 anys, amb antecedents familiars de glaucoma. Disposem de sofisticats mitjans diagnòstics que permeten detectar precoçment la malaltia i prescriure el tractament adequat per evitar la progressió cap a la ceguesa.

 

Malalties oculars més freqüents en els nens

En el cas dels nens, cal observar determinats signes que ens han de servir d’alerta per visitar l’oftalmopediatra:

 • Si el nen desvia els ulls.
 • Si té problemes en visió pròxima: s’acosta al paper en llegir o escriure.
 • Si té problemes en visió llunyana: per veure la pissarra o la TV.
 • Mals de cap després esforç visual.
 • Ulls vermells, lleganyes, llagrimeig.
 • Reflex pupil·lar blanquinós.
 • Moviments erràtics dels ulls.
 • Anomalies palpebrals.
 • Diferent visió entre un ull i un altre.
 • Antecedents familiars de miopia, hipermetropia, astigmatisme o altres malaltie

A més de consultar l’oftalmòleg en les situacions anteriorment esmentades, i encara que no hi hagi cap problema visual aparent, s’aconsellen unes revisions oftalmològiques rutinàries:

 • Durant els primers dies de vida, l’exàmen de la retina amb RetCam, permet detectar patologies retinianes que no es poden veure a primera vista com la retinopatia del nadó, cataracta congènita, colombromes, anirídia, hemangioma facial, endotropies, dacriocele…
 • 1er mes de vida: descartar problemes oculars greus i malformacions congènites.
 • Als 6- 7 mesos: diagnòstic de l’estrabisme.
 • Als 18 mesos: defectes refractius.
 • Cada 2 anys durant l’edat pediàtrica.

Durant el desenvolupament del nen, en ocasions, la musculatura ocular pot presentar un excés de laxitud que deriva en problemes d’enfocament que poden generar dificultats per aprendre a llegir o de comprensió lectora. Aquest problema és de senzilla solució si es detecta a temps i es realitzen teràpies visuals per reforçar la musculatura i corregir la desviació.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?