Entre els dies 17 i 19 de juny, s’ha celebrat a Madrid el 25è congrés de la Societat Espanyola de Retina i Vítreo.

Fins allà s’hi han desplaçat representants del nostre departament de retina, amb la finalitat de conèixer les darreres novetats en el tractament de les diferents patologies retinianes.

Hem trobat especialment interessant la teràpia gènica amb voretigén neparvovec per al tractament de la pèrdua de visió deguda a una distròfia retiniana hereditària causada per mutacions al gen RPE65. A Espanya ja han estat tractats 7 pacients amb èxit. Aquesta medicació s’administra a hospitals autoritzats.

D’altra banda, destacaríem la nova medicació anti VEGF (antifactor de creixement endotelial), el Brolucizumab, un fragment d’anticosso monoclonal humanitzat de cadena única (scFv) produït en cèl·lules d’Escherichia coli mitjançant tecnologia d’ADN recombinant. Aquest injectable intravítre serveix per tractar la DMAE exudativa i l’Edema Macular Diabètic. S’ha demostrat més poderós que l’aflibercept. Es punxa la dosi de càrrega, que pot durar fins a 12 setmanes. Tot i això té alguns efectes secundaris. L’autoritat farmacològica (Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris) ja ha aprovat aquest fàrmac. Ara està pendent de tarifació per part de les administracions públiques sanitàries (ICS, TGSS).

Finalment, cal destacar la preocupació dels retinòlegs pel trencament d’estocs, tant a nivell nacional com europeu, del fàrmac que es fa servir per tractar la coroidopatia central serosa. Això motiva que s’acumulin els casos que requereixen aquesta medicació.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?