Què és l’ambliopia?

L’ambliopia, comunament coneguda com a ull gandul, és la disminució de la visió d’un ull, sense que hi hagi una deficiència estructural al globus ocular. En la majoria dels casos, l’ambliopia en adults sol manifestar-se en un sol ull, però es pot produir de manera bilateral (tots dos ulls).

L’agudesa visual de l’ull ambliop no arriba a ser del 100%, tot i estar fent servir la correcció òptica.

Quins tipus d’ambliopia en adults hi ha?

Hi ha diferents tipus d’ambliopia, en funció de quina sigui la causa:

  1. Ambliopia estràbica: L’estrabisme és la causa més comuna d’ambliopia. Un dels ulls no està alineat correctament i es desvia cap endins (endotropia) o cap a fora (exotropia) i el cervell suprimeix la imatge de l’ull desviat per no veure doble, provocant en la majoria dels casos una disminució de la visió en aquest ull.
  2. Ambliopia refractiva en adults: Un defecte refractiu (graduació d’hipermetropia, miopia o astigmatisme) no corregit o una diferència de graduació entre tots dos ulls (anisometropia) fa que la percepció d’una de les imatges sigui borrosa i el cervell discrimina la imatge “no nítida ”, que sol ser la de l’ull que té la graduació més alta.
  3. Ambliopia per derivació: Es refereix a la privació de visió per cataractes congènites, ptosi palpebral, etc…

Tractament quirúrgic de l’ambliopia en adults

Com hem comentat, si no s’aconsegueix corregir abans dels set anys mitjançant teràpies visuals i oclusió parcial, només cal recórrer a la cirurgia per corregir l’ambliopia.

En funció de quina sigui la causa, el tractament de l’ambliopia serà un o altre:

Cirurgia de l’ull gandul estràbic

En el cas que l’ambliopia (ull gandul) estigui causada per l’estrabisme, cal corregir-la abans dels set anys perquè després difícilment tindrà solució.

El tractament de l’ambliopia de primera elecció són les teràpies visuals combinades amb l’oclusió amb pegat ocular durant unes hores (es recomana que no coincideixin amb les escoles). En cas que no s’aconsegueixi que l’ull torni a treballar, es recorre a la cirurgia destinada a corregir les irregularitats als músculs oculars ia optimitzar l’alineació visual.

Cirurgia de l’ambliopia refractiva

Quan hi ha una diferència de graduació molt gran entre els dos ulls, el cervell no pot processar les imatges i anul·la la visió de l’ull amb més graduació.

Si s’arriba a l’edat adulta sense haver pogut corregir aquest problema, es pot intentar reduir la graduació de l’ull gandul mitjançant cirurgia refractiva, implantant una lent intraocular ICL o modelant la còrnia amb Lasik -segons el cas- perquè l’ull afectat pugui recuperar una certa visió.

La cirurgia refractiva s’utilitza comunament per corregir els defectes refractius (miopia, hipermetropia i astigmatisme) en adults amb graduació estable, però darrerament s’està demostrant eficaç per reduir la graduació de l’ull gandul i millorar significativament la qualitat visual.

Cirurgia de l’ambliopia refractiva per derivació

Com hem comentat a l’apartat dedicat a les causes de l’ambliopia, un ull es pot fer gandul com a efecte secundari a un altre problema ocular.

En el cas que l’ambliopia estigui provocada per una caiguda de la parpella (ptosi palpebral), cal recórrer a la cirurgia oculoplàstica per poder elevar la parpella i, així, recuperar la visió.

Si la causa és una cataracta congènita, la millor opció és la cirurgia de les cataractes amb implant de lent trifocal, per corregir la graduació a totes les distàncies.

Conclusions sobre l’ambliopia en adults

Si no s’ha corregit l’ull gandul durant la infància, a l’edat adulta es pot intentar un abordatge quirúrgic per intentar recuperar el màxim de visió possible a l’ull afectat. Per fer-ho, cal saber quina és la causa que motiva l’ambliopia en adults i, en conseqüència, poder triar l’opció quirúrgica apropiada en cada cas.

Si desitges més informació sobre les causes i el tractament de l’ambliopia, demana cita amb els nostres experts en ambliopia i cirurgia refractiva

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?