Principals novetats presentades

El congrés de la Societat Catalana d’Oftalmologia és una trobada imperdible i imprescindible per a l’actualització professional del nostre equip i per a la trobada amb els col·legues professionals.

Les nostres capes clíniques, Dra. Mª Pilar Prats i Dra. Zoraida Del Campo, i el nostre director mèdic, Dr. Jesús Costa, han estat presents un any més.

És molt important per a nosaltres oferir les millors i més avenços tècniques diagnòstiques i opcions terapèutiques als nostres pacients. La Dra. Del Campo ens relata les novetats presentades que ha trobat més interessants en aquesta 54a edició:

Aquest any, el Congrés anual de la Societat Catalana d’Oftalmologia ha pivotat al voltant de la miopia. Es tracta d’una malaltia molt prevalent, i s’augura que el 2050 aquesta epidèmia arribarà a afectar el 50% de la població.

La miopia és un defecte òptic on la imatge no s’enfoca sobre la retina sinó davant seu, provocant la visió borrosa en visió llunyana. Aquesta disfuncionalitat sol associar-se a una alteració anatòmica, ja que els ulls miops -sobretot els que estan per sobre de 6 diòptries- presenten un ull més llarg del normal. Això fa que les persones amb miopia elevada tinguin més possibilitats de complicacions que la població general.

Al congrés s’han repassat totes i cadascuna de les subespecialitats oftalmològiques i la seva relació amb la miopia. A oftalmopediatria s’ha centrat molt el tema en la influència dels hàbits visuals de la societat actual, sobretot l’abús en l’ús de pantalles per part de nens i joves, amb una relació directa clara amb la progressió de la miopia.

En aquest àmbit, el protagonista ha estat el col·liri d’atropina diluïda per disminuir l’acomodació i evitar l’avenç de la miopia acomodativa.

Els glaucomatòlegs, retinòlegs, corneòlegs i oculoplàstics han posat en comú les complicacions relacionades més sovint amb aquesta malaltia, les dificultats en el diagnòstic i les novetats en l’abordatge.

La cataracta, opacitat del cristal·lí, ha tingut un paper predominant al congrés a causa de la seva freqüència en la població general i els pacients miops en particular. A l’abordatge d’aquesta entitat s’ha intentat concretar esquematitzant la indicació dels diferents tipus de lents intraoculars segons el grau de miopia, l’edat del pacient i l’estat ocular, per obtenir el millor resultat funcional possible. L’aportació dels ponents també s’ha centrat a presentar diferents consells o tipus davant de la cirurgia de la cataracta d’aquests pacients. S’ha arribat a la conclusió que la tècnica convencional amb facoemulsificació continua sent el gold estàndard, i el làser de femtosegons no suposa una millora en aquest àmbit.

Ponència de la Dra. Cristina Blasco

D’altra banda, la Dra. Cristina Blasco, experta en glaucoma  del nostre grup, ha participat com a ponent al “curs d’actualització de cirurgia de bypass trabecular per al control de la progressió del glaucoma”, explicant els avantatges que suposa l’implant iStent o l’injectW, associat a la cirurgia de la cataracta, per al control de la hipertensió ocular en pacients amb glaucoma. Tal com ha explicat als assistents, aquest dispositiu no associa riscos a la cirurgia de la cataracta i, per contra, ajuda al control de la pressió ocular ia la reducció del nombre de gotes que han de fer servir els pacients afectats de glaucoma. En un gran nombre, fins i tot es pot prescindir totalment d’aquests tractaments farmacològics, millorant així la qualitat de vida d’aquestes persones.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?