Com prevenir accidents oculars amb petards?
Els accidents oculars amb petards són molt comuns durant la nit de la revetlla de Sant Joan. Per això és important actuar amb molta precaució:
• Els nens no han de manipular petards sense la supervisió d’un adult
• Unes ulleres de protecció adequades poden evitar l’entrada de material projectat i, per tant, salvar els ulls de lesions amb petards.
• No encendre petards a prop de la cara, ni llançar-los contra algú
• No s’han d’encendre petards dins d’ampolles o recipients tancats. Les partícules projectades podrien perforar el globus ocular
• Si un petard no s’encén, s’ha de remullar i rebutjar
• No fabricar petards casolans en cap cas
Com actuar si tens un accident ocular amb un petard?
Les lesions oculars lleus més freqüents són les erosions i cremades lleus de la còrnia o la conjuntiva, l’entrada de cossos estranys, molt freqüentment impactats en còrnia, i les laceracions i cremades en parpelles i celles.
En aquestes situacions, recomanem rentar l’ull amb sèrum fisiològic abundantment, no fregar-lo en cap cas, i anar a un servei d’urgències oftalmològiques.
Si han quedat incrustades a la superfície ocular petites partícules de pólvora, cendra, etc, han de ser retirades per un oftalmòleg experimentat, utilitzant la làmpada de fenadura, i sota anestèsia tòpica, que evitarà el dolor durant el procediment. L’oftalmòleg valorarà l’extensió de la possible cremada a còrnia, conjuntiva o pell i aplicarà el tractament més adequat.
Si la lesió és més gran, per una explosió més a prop de l’ull, amb pèrdua de visió, perforació o hemorràgia intensa, cal acudir immediatament al servei d’urgències. Només si veiem que el sagnat prové de cella, parpella o òrbita podrem pressionar la zona amb gases netes després de rentar amb sèrum fisiològic. Mai no hem de pressionar el globus ocular directament ja que podria estar perforat. L’oftalmòleg d’urgències farà les cures oportunes al quiròfan.
Les cremades o causticacions en còrnia-conjuntiva poden enganyar l’explorador atès que es veu l’ull “blanc” i no “vermell”. No obstant això, poden comprometre la visió de lull de per vida. Per això sempre cal acudir al servei d’urgències oftalmològiques tan ràpid com sigui possible.