Cavi climàtic. Una realitat provada

Segons l’ONU, la concentració de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) a l’atmosfera terrestre està directament relacionada amb la temperatura mitjana mundial de la Terra. Aquesta concentració ha anat augmentant progressivament des de la Revolució Industrial i, amb aquesta, la temperatura del planeta; el GEH més abundant, al voltant de 2/3 de tots els GEH, és el diòxid de carboni (CO2), que resulta de la crema de combustibles fòssils.

L’estiu del 2022 va resultar ser el més calorós de la història amb un augment de temperatures per sobre dels nivells preindustrials, d’1,2ºC (Informe Global Climate Highligths 2022 de Copernicus, programa d’observació de la Terra de la Unió Europea).

Per tant, el canvi climàtic i la nostra responsabilitat són ja innegables.

Mides governamentals a favor del clima

Quan es va iniciar la sensibilitat per la preservació del medi ambient, i quines mesures han adoptat les institucions mundials fins ara?

  • El 22/04/1970, més de 20 milions de nord-americans, convocats per entitats socials, es van mobilitzar per augmentar l’escassa consciència sobre la fragilitat del planeta. Van batejar l’esdeveniment com a Dia de la Terra. Es considera el naixement del modern moviment ecologista. Com a resultat, el Govern dels EUA va crear l’EPA (Agència de Protecció Ambiental) i va promulgar la Clean Air Act.
  • El 22/04/1972 es va celebrar la primera cimera mundial sobre el medi ambient a Estocolm. Les recomanacions que se’n van derivar segueixen sense trobar sortida.
  • El 22/04/1990, més de 1000 ONG organitzen el primer Dia de la Terra a nivell mundial.
  • El 1992 té lloc la primera Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament a Rio de Janeiro.
  • Aquest any ha tingut lloc la seva 28a edició a Dubai.
    Els experts reunits a Dubai van advertir que, si no es prenen mesures urgents, en uns anys pot augmentar la temperatura de la terra més d’1,5 graus, amb conseqüències fatals per a la vida sobre el planeta.

Els governs continuen sense prendre mesures clares i efectives. Només ens queda apel·lar a la responsabilitat individual per garantir la continuïtat de la vida al planeta i el benestar dels nostres fills i néts.

Empreses i particulars hem de fer tot el possible per reduir la nostra petjada de carboni. La nostra organització la va calcular el passat any i està treballant en el desenvolupament del pla d’acció sostenible. Volem fer una crida a sumar esforços per cuidar el nostre planeta i pensar en el futur de les noves generacions. Tenir cura de la salut de les persones ens obliga, en primera instància, a tenir cura de l’aire que respirem, el nostre entorn natural o els aliments que prenem.

Com puc reduir la meva petjada de carboni?

La suma de petites decisions de consum que prenem cada dia tenen un gran impacte a nivell global sobre el medi ambient. Si les persones canvien els seus hàbits de consum, les empreses, i finalment els governs, s’hi hauran d’adaptar. Però cal que la majoria de la població ho faci perquè realment tingui una repercussió real sobre l’economia i el medi ambient.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?