El 80% de tota la informació que rebem ens arriba a través de la vista, que és crucial en l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura.

Mes de setembre. Tornada a l’escola. De tornada als estudis, als hàbits i a les rutines diàries. Si tot va bé, els més petits esperen el nou curs amb il·lusió de retrobar els amiguets i d’aprendre moltes coses noves.

No obstant això, per als que tenen algun problema que dificulta l’aprenentatge, l’experiència pot ser molt diferent, desmotivadora i angoixant en molts casos. Per aquest motiu, és molt important que tant pares com professors mantinguin una observança constant del desenvolupament de l’infant durant el procés i siguin capaços de detectar signes que alerten que alguna cosa no funciona com caldria.

De vegades, hi ha problemes visuals que no responen a una causa orgànica i que convé descartar per evitar el retard escolar. Hi ha determinats signes d’alerta que cal observar.

En cas que es donen suficients signes d’alerta que facin sospitar que això és així, cal acudir a un optometrista comportamental per tal que realitzi l’oportú estudi funcional per arribar a un diagnòstic concret que permeti determinar el tipus de teràpies visuals que poden ajudar a resoldre cada cas en particular.

El nostre departament de teràpies visuals està dirigit per optometristes comportamentals que compten amb la col·laboració dels equips de psicologia infantil de les clíniques associades pels casos en que aquestes dificultats vagin més enllà de l’àmbit visual.

Aquestes teràpies visuals es duen a terme en consulta i a casa i adopten la forma de jocs atractius que no resulten tediosos per al nen i, en canvi, l’ajuden en les seves possibles problemes d’enfocament, binocularitat, precisió dels moviments oculars, percepció visual , lateralitat o habilitat visuo-motora. Si aquestes habilitats no es desenvolupen correctament representen una dificultat prou important com per comprometre el procés d’aprenentatge i, per tant, l’autoestima i la motivació de la criatura, fent-li viure l’escola com un malson en lloc de com un repte per a la seva curiositat.

Cal tenir en compte a més que un 6% de la població infantil pateix ambliopia o ull vague i, en molts casos, en veure bé amb l’altre ull, llevat que desviï el vague, la criatura no presenta símptomes i, a partir de els vuit anys, l’ull vague ja no es pot recuperar.

D’altra banda, un cop iniciat, convé observar determinats consells de salut visual quan es fan deures o es fixa la vista en una pantalla per tal d’afavorir uns correctes hàbits posturals i de funcionament del sistema visual.

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?