Campanya social de salut visual

El Dia Mundial de la Visió, es commemora anualment el segon dijous del mes d’octubre. És celebrat a tot el món, per totes les parts interessades en la detecció de la discapacitat visual.

Salud Visual

La recuperació de la vista és l’activitat de promoció més important per impulsar la prevenció de la ceguesa i la iniciativa mundial “Visió 2002.El dret a veure” creada per l’OMS (Organització mundial de la Salut) i l’organisme internacional de prevenció de la ceguesa.

És una iniciativa d’àmbit mundial amb l’ambiciós objectiu d’intentar eliminar l’any 2020, tots els casos evitables de ceguesa.

Amb la finalitat de conscienciar la població mundial de la prevenció de problemes visuals que poden derivar en ceguesa, i que alguns són fàcilment detectables amb un protocol adequat.

A nivell mundial la major prevalença, sobre un 81%, dels casos de discapacitat visual s’observa en les persones de 50 anys d’edat o gent gran d’ambdós sexes.

Tot i que la majoria de les afeccions oculars que afligeixen a aquest grup d’edat poden tractar-se amb facilitat, com és el cas de les cataractes, en algunes parts del món encara cal aconseguir que homes i dones rebin Serveis d’atenció de manera igualitària.

Segons dades publicades a la pàgina oficial de l’OMS es calcula que la xifra estimada de persones amb discapacitat visual és de 253 milions: 36 milions amb ceguesa i 217 milions amb discapacitat visual moderada i severa.

Les malalties oculars cròniques són la principal causa mundial de pèrdua de visió.

Els errors des refracció no corregits i les cataractes no operades són les causes principals de discapacitat visual.

Les cataractes no operades encara són la causa de major prevalença en països d’ingressos mitjans o baixos.

Més del 80% del total mundial de casos de discapacitat visual es poden evitar o curar, per això és important aquest Dia i donar-li importància per ser una situació àmpliament pot prevenir i evitable. Si bé en tots els casos cal dur a terme un control mèdic de la vista, en el cas dels nens, els ancians i els diabètics això és especialment important.

Afortunadament en els països desenvolupats, la incidència de la discapacitat visual per causes evitables no és tan elevada com en els països en vies de desenvolupament però, tot i tenir els mitjans per evitar-la, en ocasions, la manca de coneixement sobre la importància d’acudir a revisar la vista periòdicament i els factors de risc i símptomes de patologies visuals greus fa que quan es detecten ja no es pugui recuperar la visió perduda. D’altra banda, als països desenvolupats hi ha una bossa de població en situació de pobresa que té dificultats d’accés al sistema de salut.

Per aquesta raó, un any més emprendrem una nova campanya social de salut visual per facilitar l’accés gratuït a exàmens visuals complets a fi a la detecció i tractament precoç de patologies greus com el glaucoma o la retinopatia diabètica, o susceptibles de generar problemes de visió en el futur.

El dia 11 d’octubre, tots els nostres centres oferiran revisions oftalmològiques gratuïtes.

Cal inscripció prèvia per telèfon al 932032233, WhatsApp: 682017363 o mail a tellamamos@admiravision.einatec.com

Amb motiu de la difusió social d’aquest Dia Mundial de la Visió, molts mitjans de comunicació duen a terme campanyes de sensibilització social. Ràdio MetroFM, mitjançant el programa “El Salero” de Toni Guerrero, ha entrevistat al Dr. Jesús Costa Vila, director mèdic del grup Admiravisión per proporcionar als oients informació sobre les principals patologies que comprometen la visió.

El Prof. Dr. Jesús Costa Vila ha assenyalat que, en la societat occidental, el glaucoma, la degeneració macular i la retinopatia diabètica són les principals causants de ceguesa.

Ha destacat el fet que, si bé encara no s’ha descobert la manera de prevenir aquestes malalties, la importància del diagnòstic precoç és clau per poder aturar la progressió de les mateixes i, en conseqüència, la pèrdua de visió.

• En el cas del glaucoma, hi ha una gran varietat de tractaments quirúrgics, quan la medicació ja no és suficient.

• En el cas de la degeneració macular, les injeccions intravítries d’inhibidors del creixement i cèl·lules mare són la millor opció terapèutica.

• En el cas de la retinosi pigmentària, es treballa en trasplantaments epitelials i administració d’anticossos monoclonals, atès que és una patologia lligada a la genètica i en gran mesura hereditària.

El Dr. Costa Vila aconsella realitzar revisions oftalmològiques anuals a partir dels 40 anys per part d’un oftalmòleg, perquè es constata que moltes persones tenen costum de revisar el seu agudesa visual per part d’un optometrista, i descuiden l’avaluació de l’ull i, per tant, la detecció precoç d’aquestes perilloses patologies oculars.

Per tal d’escoltar el tall d’àudio del programa, cal cercar el minut 2:07:45 al 2:13:20 al següent enllaç:

 

http://metrofm.es/programas/elsalero/

Abrir en WhatsApp
1
¿Tienes alguna duda?
Hola, ¿en qué podemos ayudarte?