Índice de contenidos
Dia Mundial del Trasplantament d’Òrgans
El 27 de febrer es commemora el Dia Mundial del Trasplantament d’Òrgans, per iniciativa de l’Organització Mundial de Trasplantaments.
Amb motiu d’aquest dia, volem compartir amb vosaltres els avenços i millores del trasplantament de còrnia en els darrers anys.
El trasplantament de còrnia a Catalunya
Segons dades del Banc de Sang i Teixits, Catalunya va tancar el 2023 passat amb xifres rècord de donació i trasplantament d’òrgans. Continuem sent líders i referents mundials en aquest àmbit, amb una mitjana de 3,8 intervencions quirúrgiques per dia. Catalunya té una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 176 intervencions per cada milió d’habitants.
Aquestes dades mostren la solidesa del sistema de trasplantament d’òrgans del país, on més d‟un miler de persones s’han beneficiat d’un òrgan en els 1.393 trasplantaments que s’han fet el darrer any, i 14.387 han rebut algun teixit dels recollits i distribuïts pel Banc de Sang i Teixits.
Tot i això, en el cas dels trasplantaments de còrnia, malgrat que el ritme de trasplantaments de còrnia ja s’ha equiparat a les xifres de prepandèmia del 2019, encara falten còrnies per cobrir les necessitats dels pacients i les donacions no han arribat a recuperar-se.
Amb motiu del Dia Mundial del Transplantament d’Òrgans, volem donar veu a aquest problema i explicar-vos com podeu fer-vos donants perquè molts pacients puguin beneficiar-se del trasplantament de còrnia.
Com puc fer-me donant de còrnia?
Fer-se donant és un dels actes de generositat més grans que podem dur a terme quan partim, perquè el que ja no ens podem portar amb nosaltres -els nostres òrgans i teixits- poden salvar vides o millorar la qualitat de vida de moltes persones, per exemple, aquelles que si no ho reben, perdessin la vista de per vida.
Segons el Banc de Sang i Teixits, els requisits per ser donant de còrnies són poc coneguts i molt menys restrictius del que es pot pensar. Tothom pot ser donant i té dret a donar, dels 2 als 89 anys. Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant de teixits, la primera cosa que ha de fer, i el més important, és comunicar la seva decisió a la família i als amics més propers. Ells seran els primers a què el coordinador de trasplantaments, l’encarregat de fer possible les donacions als centres hospitalaris, consultarà la possibilitat de la donació després de la mort.
Les condicions clíniques al moment de la mort determinaran si els teixits són vàlids per al trasplantament. I contràriament al que es pot creure, tenir miopia, astigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes, no impedeix que les còrnies siguin viables per a un trasplantament. Tampoc no ha patit un càncer. Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per a hepatitis B, hepatitis C o sida, entre d’altres.
Millores en el procés de conservació de còrnies a trasplantar
Les còrnies donades tenen caducitat i abans duna setmana han de ser utilitzades. Per això, el Banc d’ulls té una activitat constant i molt dinàmica.
La Dra. Zoraida Del Campo, responsable de trasplantaments de teixit ocular del grup Admiravisión, considera necessari destacar l’avenç que s’ha produït en l’àmbit de la conservació de les còrnies donades.
La utilització clínica de teixits i cèl·lules d’origen humà proporciona grans avantatges als receptors. Per maximitzar els resultats i minimitzar els riscos, és molt important garantir la qualitat i la seguretat de tot el procés d’extracció, conservació i repartició dels òrgans, amb la possibilitat de poder identificar aquestes cèl·lules o teixits en tot moment.
En el cas del teixit corneal, les investigacions han estat sempre dirigides cap a la seva conservació després de l’extracció, l’ablació i el trasplantament, amb l’objectiu de garantir la integritat de les cèl·lules i augmentar-ne el temps de viabilitat. Al nostre entorn, l’estandardització de la conservació de la còrnia a 31ºC ha aportat molts avantatges quant a l’eficiència en la utilització del teixit. Fins fa poc, les còrnies es conservaven fredes, amb requeriments de refrigeració i menys temps d’ús. Si, després de la seva extracció, el teixit s’introdueix al medi de cultiu i es col·loca en un escalfador específic a 31ºC, això permet conservar-lo posteriorment a temperatura ambient, facilitant molt més la seva distribució -fins i tot a països del tercer món-, i augmentant així temps de la seva viabilitat.
Història i indicacions del trasplantament de còrnia
El 1905, a Olomouc —actual República Txeca—, el doctor Eduard Zirm (1863-1944) va aconseguir trasplantar-li la còrnia d’un nen d’onze anys a un treballador cec que s’havia cremat amb calç viva, i que va recuperar la vista en qüestió de hores. Des de llavors fins avui l’avenç ha estat notable i s’espera obtenir més èxits cada dia, gràcies a la donació altruista de moltes persones que han entès que donar és donar una segona oportunitat a la vida.
El trasplantament de còrnia és el trasplantament de teixit més practicat al món. Segons l’Organització Nacional de Trasplantaments, a Espanya des dels darrers 25 anys se n’han dut a terme més de 60.000 trasplantaments de còrnia.
Tot i això, hi continuen havent pacients que requereixen un donant i, amb motiu del Dia Mundial del Trasplantament d’Òrgans, fem una crida perquè tots us animeu a notificar la vostra intenció de ser donants de còrnia als vostres familiars i amics més propers.
Què és la còrnia?
La còrnia és un teixit transparent situat a la part anterior de l’ull que actua com una lent enfocant les imatges i com un vidre protegint les estructures oculars internes. Qualsevol alteració en la forma, transparència o gruix pot modificar el paper protector i refractiu afectant la visió, fins i tot de forma molt severa. En aquests casos, el trasplantament corneal pot ser el tractament necessari que consisteix a reemplaçar el teixit corneal malalt per teixit sa obtingut d’un donant mort.
En quins casos està indicat el trasplantament de còrnia?
El trasplantament de còrnia és un tractament indicat en aquells casos que la visió està afectada per una alteració a nivell de la transparència, forma o gruix corneal. atologies que afecten la transparència serien totes aquelles que provoquin una cicatriu:
- infeccions corneals (queratitis infeccioses bacterianes, víriques o fúngiques)
- inflamacions corneals (queratitis immunològiques)
- traumatismes
- toxicitat farmacològica o malalties genètiques amb opacitats corneals (distròfies).
- malalties que cursen amb alteracions de l’arquitectura corneal (queratocon, degeneració marginal pel·lúcida), després de traumatismes o després de diferents cirurgies.
- el gruix dismunueix en casos d’úlceres corneals independentment del seu origen.
Si tens algun d’aquests problemes, consulta als nostres especialistes en patologia corneal.
Demana cita fent clic al següent botó